Klasyczne oprawy świetlówkowe

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych używanych do oświetlenia wnętrz, których produkcji zaprzestano

Re: Klasyczne oprawy świetlówkowe

Postprzez CDM » 17 września 2011, 21:51

Chciałbym mieć to oświetlenie w konserwacji ;)
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez DarekG » 21 września 2011, 14:14

A to oprawa znajdująca się u mojej siostry na wsi w domu, a dokładniej w kuchni. Co to za oprawa to nie wiem ponieważ nie znalazłem oznaczeń. Oprawa jest gdzieś prawdopodobnie z lat 70-tych. Jest sprawna i cały czas używana. Są w niej rury T12 40W. Jedna już niestety padnięta o barwie "mięsnej". Jakiej firmy dokładnie nie wiem bo stępelek się starł, natomiast druga rura to PIŁA Made in Poland o barwie 765. Więc całą kuchnię oświetla jedna rura ale daje rade i jest dość widno. Wieczorami zapalana jest raz dziennie i świeci dopuki nie idą spać. Jak padnie i ta PIŁA to prawdopodobnie będą siedzieć tam 2 rury T8 36W o barwie 965 lub 950 ponieważ takie światło im najbardziej pasuje. Niestety już chyba nigdzie rur T12 się nie dostanie.
Oto fotki: (sorry za słabe foto ale komórkę miałem pod ręką, kiedyś zrobie lepsze foto)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez Whites86 » 21 września 2011, 14:17

jakie oznaczenia ma ta "miesna" ?? caly czas poszukuje takie T12tki
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DarekG » 21 września 2011, 14:52

Whites86 napisał(a):jakie oznaczenia ma ta "miesna" ?? caly czas poszukuje takie T12tki

Z tej mięsnej to ciężko cokolwiek odczytać ponieważ stępelek jest już nieczytelny. Jak będę następnym razem to się przyjrze bardziej. Tylko ta mięsna jest niestety padnięta :?
DarekG

Postprzez mateusz » 22 września 2011, 09:51

Rury T12 mogą jeszcze być w Leroy Merlin. Może wymień na razie tą jedną padniętą świetlówkę robiąc siostrze przysługę :) Oprawa to bez wątpienia klasyk ale co to za typ to nie mam pojęcia. Proponował bym nawet wymienić tą oprawę na taką z elektronicznym dławikiem a tą wziąć sobie do kolekcji i umyć ją przynajmniej bo z tego co widzę nie jest już w najlepszym stanie.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez DarekG » 22 września 2011, 12:59

Tak właśnie chcę zrobić z tą oprawą czyli ją zamienić. Zamierzam kupić siostrze belkę lub oprawę świetlówkową na elektronice z nowymi świetlówkami T8 840 lub 865 (lubią zimne światło) i ją jej zamienie. Natomiast tą oprawę zamierzam odreustaurować. Ogólnie jest ona mimo swojego wieku w bardzo dobrym stanie, ale przydało by się jej pożądne mycie (jest głównie brudna i obsrana przez muchy) ewentualne będzie miała malowanko. Co do rur do niej to zamierzam znaleść gdzieś nową przynajmniej jedną rurę T12 by zachować tą oprawę oryginalnie. Jedna rura (PIŁA LF 765) jest sprawna i raczej jej koniec jeszcze nie nadchodzi, natomiast druga świetlówka już niestety jest martwa. Dziś byłem u siostry i próbowałem ją odpalić, zamieniłem też zapłonnik ale niestety już nawet skrętki się w niej nie żażą. Muszę pojeździć po sklepach i może gdzieś uda mi się kupić T12. U kolegi w elektrycznym już od dawna nie ma takich rur na stanie. W marketach budowlanych u mnie w mieście (Brico Marche, PSB Mrówka) też nie mają tych świetlówek. Muszę wybrać się do sąsiedniego miasta do Castoramy. Może tam będą bo niestety do "Liroya" mam daleko.
Już wkrótce powinienem mieć tą oprawę u siebie ;)
Oto fotka, a dokładnie stępel tej zdechłej "mięsnej". Jest to chyba POLAM. Sorki za słabe fotki ale znów zapomniałem o cyfraku ;p
Obrazek

A to jeszcze stępelek działającej drugiej T12 PIŁA
Obrazek

Więc do tej oprawy niedługo wróce jak zaopatrze się w coś na zamiane ;) Życzcie mi szczęścia bym znalazł jeszcze gdzieś nową T12.
DarekG

Postprzez Utilizer » 22 września 2011, 13:48

Jak można trzymać taką oprawę w kuchni i nawet jej nie umyć ani nie wymienić świetlówki :?: Totalne niechlujstwo... :roll:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez mateusz » 22 września 2011, 13:50

To życzę szczęścia :) A do kuchni to może jednak lepiej zainwestować w 965 :roll: Będą mieli przyjemniejsze światło :)
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez DarekG » 22 września 2011, 14:10

No właśnie muszę się tym zająć bo niestety niektórzy o estetyke nie za bardzo dbają. Ja u siebie w domu bym tak nie mógł :lol:
Hmm..no można i by kupić im świetlówki 965 tylko czy oni to dacenią i zauważą że światło jest super :P
Ostatnio edytowano 22 września 2011, 14:11 przez DarekG, łącznie edytowano 1 raz
DarekG

Postprzez Whites86 » 22 września 2011, 14:11

do kuchni jak lubia zimne swiatlo to daj im 865 lub 952 najlepsze rury jakie sa, 840 to kicha na maxa, i nawet niewydaje sie zimna tylko bardziej ciepla :/
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Klasyczne oprawy oświetleniowe wewnętrzne