Krzysiek napisał(a):andrzejlisek napisał(a):widać charakterystyczne elementy dla starych instalacji przemysłowych
No może nie przemysłowych, choć takie elementy stosowano wszędzie. W ten sposób instalacje wykonywano w piwnicach i w drewnianych budynkach. Poza tym nie było wtynkowych gniazd i łączników IP 44. Nawet w instalacjach podtynkowych "wmurowywano" osprzęt strikte nadtynkowy.andrzejlisek napisał(a):grube przewody
Nie przesadzajmy, zwykły kabel choć izolacje były nieco grubsze, drut to pewnie miedż 1,5 albo raczej aluminium 2,5.
Z czgo jest ta osłona kabla(aluminuim
)
Widać że coś to już poprzerabiałeś
DocBrown napisał(a):Mam w mojej kolekcji taką oto dziwną oprawkę, czy to oprawka do żarówki, czy do bezpiecznika ?
Wie ktoś mniej więcej z jakich lat ona może pochodzić ?
DocBrown napisał(a):Mam też takie gniazda do bezpieczników topikowych starego typu
DocBrown napisał(a):Mam też taką puszkę bakielitową, ciekaw jestem z którego roku ona pochodzi, została wyprodukowana przez firmę DEZAM, czy ktoś z was słyszał cokolwiek o takiej firmie ?
DocBrown napisał(a):A takie coś stosowano kiedyś jako przyłącze do telefonu zanim zaczęto stosować te kanciate gniazdka telefoniczne
FOX napisał(a):Ta oprawka raczej jest przedwojenna, bezpieczniki również
Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości