Mannerheim napisał(a):Podobne efekty występują w wielu miejscach na świecie po trzęsieniach ziemi, może to efekt szkód górniczych?
bingo

tak,te wygięcia są spowodowane przez kopalnie

.Niewiem czy widać,ale ta linia którą przemierzyłem od 1999r.do do dziś opadła o ok.6m

i to na odcinku ok.500m

poprostu zapadło się razem z mostem... .
PS1.W sąsiedniej wiosce w ciągu ostatnich 10 lat dwukrotnie podnoszono drogę o 7m. .10lat temu jak ją podniesiono to była równa,niestety podczas zeszłorocznej powodzi droga znalazła się ok.1m pod wodą. W tym roku na wiosnę znowu ją podnieśli,niestety,jeszcze przed otwarciem w kilku miejscach droga zapadła się o ok.10.cm.Tak tak,zrobiono nową drogę i poprawiano ją jeszcze przed otwarciem
PS2.Tomek,wież,te malowidła na nieczynnych dworcach to błogosławieństwo .U nas wandale(albo sportowcy-dokładnie to nie wiem) wymyślili nowy rodzaj sportu.Wejdź na most i w jak najkrótszym czasie żuć kamieniem w jak najwięcej aut. Obowiązujące zasady-jest tylko jedna-nie daj się złapać

.No niestety,kilka set aut już oberwało...na szczęście nie doszło jeszcze do sytuacji żeby wandale "wycelowali" w przechodniów

.Niestety policja...jak to zawsze bywa ma kłopot,ponieważ nie wiedzą kto to robi

.Tak szczerze,to policji chyba już nie chce zajmować się wandalami... .
sory za OT

Edit:
fotka robiona już po zamknięciu drogi o której to wyżej wspomniałem