Jako, że w DIY ostatnio coś cicho, odświeżam nieco temat. Oto moja najnowsza konstrukcja, jeszcze na etapie budowy. Nazwijmy ją roboczo "regulowanym dławikiem". W środku będzie 18 stateczników świetlówkowych różnych mocy -
4x 160W + 4x 100W + 4x 65W + 2x 36W + 2x 18W + 2x 8W - połączonych w taki sposób, żeby można było je swobodnie dołączyć do obwodu podczas pracy lampy. W ten sposób uzyskam skokową regulację prądu pracy i w konsekwencji namiastkę "nastawnego" statecznika. W tej chwili jest tylko zaczątek połączeń elektrycznych i 4 stateczniki o mocy 160W. Reszta tak na prawdę czeka na instalację.

Nie mam jeszcze wszystkich komponentów potrzebnych do skończenia tej konstrukcji. Przede wszystkim brakuje całego układu chłodzenia - jako, że całość na pewno będzie się mocno grzała, trzeba ją aktywnie chłodzić. Brakuje mi też przełączników na płytę czołową, a nawet poszczególnych stateczników - szczególnie tych mniejszych mocy. Ostatecznie jednak przy odrobinie wysiłku całość skończę do końca miesiąca. Jak tylko będą jakieś sensowne postępy, wrzucę trochę nowych fotek.