Ja jak pisałem, wybieram się w sprawie windek do czeskich elektryków na dworcu w Cz. Cieszynie, ale nie wiem kiedy, ciężko z czasem.
Jorgus napisał(a):Cieszyn,te Twoje foty z 29.11 ,przecież to suwnica rozładunkowa/załadunkowa![]()
szkoda że tego mechanizmu się nie stosuje(no dobra,powiedzmy że prawie-bo przecież nic nie wiadomo) w dzisiejszych czasach.Wg,mnie ,to słupy wyposażone w windki powinny się znajdować na wąskich,jednokierunkowych drogach,czasami można dostać szału jak stoisz w korku bo na właśnie na takiej drodze elektrycy grzebią przy oprawie...tak to mogli by sprowadzić oprawę do poziomu parteru,oni mogli by w miarę wygodnie robić a kierowcy by się nie gorszyli.Mówię to tylko dlatego ponieważ dziś przez jakieś 15min.sam się trochę gorszyłem...
Michał napisał(a):....Co do zastosowania windek w oświetleniu ulicznym jest to nieopłacalne..
To prawda, ale to jest zastosowanie dość wąskie, bo chodzi o duże maszty z dużą ilością opraw - tam takie rozwiązanie jest niemal Koniecznością!Michał napisał(a):.... .Owszem są firmy które takie słupy z opuszczanymi koronami produkują.Postawili coś takiego koło Poznania na nowej obwodnicy.Są to konstrukcje produkcji firmy Kromiss.Jednak takie rozwiązania są bardzo drogie.
Michał napisał(a): .Można to zastosować jedynie na terenach kolejowych,stacjach rozrządowych gdzie podjazd podnośnikiem jest niemożliwy.
cieszyn napisał(a): być może doszloby się do wniosku, że w pewnych obszarach zastosowania tegoż oświetlenia, opłacalność by była zauważalna. Na razie nie mam żadnych przemyśleń, ale może się za to wezmę ?![]()
Powrót do Osprzęt elektroenergetyczny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość