Oświetlenie metalohalogenkowe w Polsce

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Oświetlenie metalohalogenkowe w Polsce

Postprzez KaszeL » 27 listopada 2011, 02:04

Świetne zdjęcia Paweł. Co ty robisz, że Twoje fotki są zawsze takie czyste i takie ostre?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Whites86 » 27 listopada 2011, 10:06

i teraz sladem warszawy powinno isc kazde polskie miasto, swietnie to wyglada
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 27 listopada 2011, 10:07

Niskie ISO, długi czas naświetlania i dobry statyw. Mój kieszonkowy aparat jest znacznie gorszy do tego celu a statywu nigdy nie chce mi się nosić. Pawłowi się chce, albo opanował metodę opierania aparatu o coś. Pewnie zaraz się pochwali.
Wracając do głównego tematu - wreszcie zrobili normalną barwę oświetlenia w tym rejonie. Muszę się tam wybrać po zmroku i to zobaczyć.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 17 lutego 2012, 19:32

Dzięki, po prostu takie zdjęcia robi mój aparat (w trybie regulacji przysłony) a statywem były kosze na smieci i barierki wygrodzeniowe ;)

Już za kilka miesięcy lampy metalohalogenkowe oświetlą po modernizacji oświetlenia :arrow: http://www.miejsce.info/m/pl/U4RVPGl

:D :D :D
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez amisiek » 17 lutego 2012, 21:35

Zaraz, moment...
Całe Aleje Jerozolimskie od Muzeum Wojska Polskiego do skrzyżowania z Kopińską/Sokołowskiego?
To jest wiadomość roku w tym wątku, bo to będzie wielka instalacja!
Daj więcej szczegółów jeśli masz.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez cieszyn » 17 lutego 2012, 22:07

Paweł, lepiej powiedz, skąd masz tą wiadomość ? tak na serio
Bo aż się wierzyć nie chce :)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Paweł » 17 lutego 2012, 23:24

Wszystko tak jak na zaznaczonym odcinku, łącznie z placem Zawiszy :)
Z różnych zwględów nie możliwa będzie teraz wymiana słupów trakcyjno-oświetleniowych i zmiana lokalizacji ale ulegną one metamofrozie poprzez piaskowanie, zabezpieczenie podkładem i pomalowanie na nietypowe kolory oraz wymianę wszystkich wysięgników.
Maszty MR25, MR20 i MR16 zostaną pomalowane na 2 odcienie koloru niebieskiego, natomiast typowe słupy trakcyjno-oświetleniowe będą miały 3 odcienie niebieskiego dopasowane do ich kształtu rozjaśniające się ku niebu z palety NSC S4040-90R, S3030-90R i S2020-90R wraz z wysięgnikami "łamanymi" i oprawami.
Adaptację istniejących słupów na zlecenie Wydziału Estetyki Przestrzeni Publicznej (które to również zaleciło projektantom białą barwę świała o wysokim współczynniku oddawania barw) w Biurze Architektury i Planowania Przestrzennego wykonało Towarzystwo Projektowe, natomiast pozostałą Metroprojekt.
Nikt nie widział w 2011 roku wymiany zasilania od wieżyc mostu do Dworca Centralnego? No chyba nie po to była robiona aby zasilić zdezelowane OUSy :P
Na EURO powinien być gotowy właśnie ten odcinek, pozstały do końca sierpnia.
Od Sokołoskiego "Grzymały" do placu Zawiszy będą słupy aluminiowe SAL anodowane na kolor Inox z oprawami Onyx 250W, natomiast plac Zawiszy i odcinek do al. 3 Maja oświetlać będą oprawy Citea Maxi 250W w stronę jezdni i 150, 100W w stronę chodników. Większość opraw będzie miała redukcję mocy - oprócz tych przy skrzyżowaniach, rondach i masztach MR20/25. Od E.Plater do ronda Dmowskiego opraw będzie mniej - miejscami 3 zamiast dziś 6, a w innych miejscach np. od ronda Dmowskiego do Kruczej przybędzie (doświetlenie ciągu pieszego) Projektant wykonał projekt na podstawie lamp HCI-T/HCI-TT 3000K.
Dodatkowo aby było jeszcze ciekawiej miejscami dowieszone do słupów będą "rury" LED np. ES-System LEDPIPE.

O Aleje "walczę" od jakiegoś czasu więc monitorowałem sprawę cały czas - nic tu nie pisałem żeby nie zapeszyć :) Od wniosku o poprawę estetyki jednej z najważniejszych ulic minęły niecałe 2 lata, wszyscy urzędnicy zgadzali się ze mną od samego początku co do zasadności moich propozycji i udało się mimo kryzysu wygospodarować środki na prace poprawiające wizerunek ulicy, czynnikiem przyspieszającym jest tutaj EURO2012. Część projektów wykonali sami urzędnicy z ZDM.
Dziękuję więc tym osobom które doprowadziły do tego że wreszcie po tylu latach oświetlenie Alej się zmieni na lepsze. Enegooszczędność i o połowę niższe koszty utrzymania to też będzie ważny atut tego remontowanego oświetlenia.
P.S. O białe światło na tzw. "nowych" Alejach nie prosiłem bo w sumie mogły by być tam zasadne lampy sodowe ale cóż, będą MH ;)
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez cieszyn » 17 lutego 2012, 23:29

o Aleje "walczę" od jakiegoś czasu więc monitorowałem sprawę cały czas ....

No!!!!!
Działanie praktyczne! A my tu debatujemy, co by też i jak by też zrobić, a Paweł zadziałał konkretnie - moje gratulacje :mrgreen: :shock:

.... - nic tu nie pisałem żeby nie zapeszyć
A tam zaraz... zapeszyć! Może odwrotnie, skumulowana pozytywna energia forumowiczów, wsparła by Twoje pisma do urzędów ................. :roll: :?:

nie gniewam się, za takie "ukrywanie" ale mogłeś tutaj na Forum pisnąć choćby słówko intecjonalnie jakby :)
Ostatnio edytowano 17 lutego 2012, 23:42 przez cieszyn, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez amisiek » 17 lutego 2012, 23:38

Ogólne i szczere gratulacje!
A moje zdanie o świetle sodowym i białym to doskonale znasz ;)
Citea Maxi to klimat londyński (tam też są) także mi się to podoba, taka nowoczesna oprawa to jest i optykę też ma bardzo dobrą. Soda byłaby zasadna, bo to obszar o dużym ruchu, ale MH jest jeszcze lepsze. Ciekawe jakie źródełka zastosują.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Paweł » 18 lutego 2012, 01:08

:) Milczałem ponieważ byłem pewny że będzie dobrze :) Z korespondencji zacytuję jedno zdanie "Będę zabiegał o światło białe" i urzędnik tak właśnie zrobił :)
Dla projektanta na szczęście soda nie jest nostalgiczna i nie uparł się jak słynny doktor...
Jak coś to możecie pomóc w wymianie źródeł na Marszałkowskiej bo na razie dostałem odpowiedź "brak środków finansowych". Natomiast ZDM poinformował mnie że umieści wynianę źródeł na Krakowskim i opraw na Nowym Świecie na liście zadań inwestycyjnych na 2012 rok.

Tą mapkę wcześniej zamieszczałem ale nie wywołała zainteresowania a na niej są wstępnie zaznaczone źródła dla w przyszłości modernizowanych ulic, jest to tylko koncepcja zlecona przez miasto więc nawet bez uzgodnień z WEPP będzie sporo MH - najprawdopodobniej wszystkie z nich jako system Philips CosmoPolis tym bardziej że średnia trwałość lamp CosmoWhite CPO-TW osiągnęła już średnią trwałość 30 000 h czyli połowa lamp będzie świecić 6 lat!

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne