toomm40 napisał(a):świetlówki są ok . a zarówki to zwykle grzalki. większość energii i tak jest zamieniana na cieplo.jedyne,co mogloby przemawiać za żarówkami (żarowymi) to fakt,ze ich swiatlo jest w zasadzie chyba najlepsze-zaraz po slonecznym
Zdecydowanie. Przyczyną jest to, że światło żarówki ma ciągłe i równomierne widmo, a światło najlepszych świetlówek liniowych ma jeszcze drobne szpilki. Zwykłe świetlówki maja przerwy.
natomiast z ekonomicznego punktu widzenia-biorąc po uwagę ich niewielką żywotność i pobór mocy-blado wypadają przy swietlówkach.
toomm40 napisał(a):natomiast zdecydowanie świetlówki nie sprawdzają się w oprawach z czujnikiem ruchui wszędzie tam,gdzie zapalane są często i na krótko. widzialem kilkadziesiąt opraw rastrowych na swietlówki liniowe 18 watt zamontowane na korytarzach pewnej instytucji poznańskiej- z czujnikami ruchu wszystkie. po 3 miesiącach swiecilo ok 5-10 % nowych swietlówek !
nie wiem, kto wpadl na taki pomysl, ale chyba nie fachowiec-elektryk .....
Z całą pewnością był to ktoś, kto nie wiem, że świetlówki nie nadają się do miejsc, gdzie światło zapala się często i na krótko. Nie pamiętasz przypadkiem, czy w owej instytucji w oprawach był zwykły statecznik, czy elektroniczny? Wydaje mi się, że w takich warunkach, przy zwykłym szybciej padnie, niż przy elektronicznym.
toomm40 napisał(a):poza tym są instytucje, urzędy o charakterze reprezentacyjnym(teatry, filharmonie, urzędy stanu cywilnego i tak dalej) gdzie w pięknych stylowych żyrandolach nie pasują mi jakoś nowoczesne swietlówki, tam jednak najlepiej wypadają tradycyjne żarówki![]()
a już w ogóle nie podobaja mi się "niesmiertelne " LED-yco za paskudztwo ....ale to oczywiście tylko moje zdanie...
Poza tym, abstrahując od wyglądu żyrandola, wnętrze w takiej instytucji może wyglądać, trochę sztucznie, gorzej. Lampa MH ciepłobiała z górnej półki już by była lepsza, ale, do żyrandola nie da się takiej zastosować.