Skoro jest to wątek o kolekcjach, to tutaj mogę spokojnie pochwalić się moją nieskromną kolekcją, którą prowadzę i uzupełniam już od dłuższego czasu. Są to różnego rodzaju lampy, głównie wyładowcze, bo te interesują mnie najbardziej. Dawniej zbierałem głównie świetlówki, we wszystkich odmianach i typach, ale obecnie zbieram wszystkie rodzaje lamp wyładowczych, np. sodowe, rtęciowe, neonówki i wszystkie pozostałe. Poza tym interesuję się i badam (także z pasji) ich działanie, zwłaszcza pod koniec ich trwałości, kiedy to dzieja się najciekawsze zjawiska.
Szczególnie zabrałem się za kolekcjonowanie i zbieranie starych świetlówek kompaktowych typu SL* (nie produkowanych już przez żadną firmę, zintegrowanych z ciężkim statecznikiem magnetycznym, zamiast elektronicznego) i tych mam już ponad 500 szt, z różnego czasu (od 1980r, gdy Philips rozpoczął ich produkcję, aż do 2000 roku, kiedy ją zakończył). Jednak najnowsze takie świetlówki, wytwarzane jeszcze przez Narvę mam z 2007 roku

Poza tym mam też różne elektroniczne świetlówki kompaktowe, których już dawno nie liczyłem ale będzie ich gdzieś drugie tyle, różnych producentów i z różnego czasu. Mam też troche lamp rtęciowych, w tym jedną z 1968 roku, z przezroczystym kloszem, marki Telam.
Moją kolekcję można zobaczyć tu: http://www.lighting-gallery.net/gallery ... ?cat=11270
Jak narazie nie ma tam jeszcze dużo, stopniowo będę dodawał i uzupełniał zdjęcia

P.S. Jak zależy wam na ciekawych okazach, to polecam wycieczkę do puknktów recyklingowych i miejsc, gdzie zbiera się zużyte lampy, bo to prawdziwa kopalnia różnych ciekawych znalezisk