Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: oprawy uliczne z żarówkami kompaktami itp

Postprzez Lampka » 4 grudnia 2011, 20:28

Ciekawy patent :) Przynajmniej żarówka ogranicza prąd płynący przez zwarty zapłonnik i cały układ.
Gdy robiłem testy z powielaczem napięcia do świetlówek i podłączałem go przez żarówkę, to działało jak należy, a mocą żarówki można regulować jasność świetlówki.
Z resztą małe świetlówki też odpalą przeż samą żarówkę (niedużej mocy), na wzór jak LRF (testowałem) :D Tylko nie może być ona zbyt dużej mocy, bo przeciąży się świetlowkę.
Gdyby zużytą rtęciówkę można odpalić TUZem, ale też przez żarówki, to byłaby troche niedociążona i nie pękłaby tak łatwo. Gdy zużyty LRF miga, to często kończy się to pęknięciem jarznika przy którejś z elektrod, zwłaszcza u tych współczesnych chinskich.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Whites86 » 4 grudnia 2011, 20:31

trojmiejski napisał(a):
Lampka napisał(a):6) Czy zamiast statecznika do lamp sodowych można użyć żarówki (ale schemat połączenia z TUZ'em zostaje taki sam)?

Z TUZ'em raczej marne szanse, ale układ żarówka + starter świetlówkowy odpali:
http://www.youtube.com/watch?v=fGno0mlixBA http://www.youtube.com/watch?v=CQVvVEQ-9bs

mala pomylka Trójmiejski ;) chodzilo o uklad z zarowką zamiast dlawika, czyli połaczenie szeregowe sodowka z żarówką i to odpalić tuzem, na filmiku gosciu zbudowal zaplonnik z wykozystaniem zarowki a dlawik jest normalnie podlaczony z lampą wiec to nie o to chodzilo
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez trojmiejski » 4 grudnia 2011, 20:50

Wiem o tym, żarówka nie zastąpi statecznika, ale chciałem zaprezentować, że może być jednym ze składników układu który może zastąpić TUZ. Innym dowodem, że nie ma takiej opcji jest fakt, że gdy istnieje rtęciowy zamiennik żarówek czyli MIX będący rtęciówą z żarnikiem o tyle nie ma sodowego zamiennika żarówek czyli penninga z żarnikiem.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 4 grudnia 2011, 20:52

Jak kiedyś podłączyłem WLS-P przez żarówki, to świeciła do momentu, aż sód zaczął odparowywać. Wtedy zgasła.
Lampka

Postprzez Whites86 » 4 grudnia 2011, 20:57

ok panowie przenosze do innego dzialu bo robimy offtopa ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez trojmiejski » 5 grudnia 2011, 00:53

Lampka napisał(a):Jak kiedyś podłączyłem WLS-P przez żarówki, to świeciła do momentu, aż sód zaczął odparowywać. Wtedy zgasła.

Praktyczny dowód dlaczego WLSPŻ nie powstały, chociaż jak się zastanowić to jest to zastanawiające, do odpalenia rtęciówy zamiast statecznika dla rtęciówek można zastosować żarówki, WLSP są wykonane tak by działały na statecznikach rtęciowych, więc skoro taki statecznik można zamienić żarówkami to logicznie WLSP powinien działać na żarówkach. Dlaczego zatem lampa gaśnie po odparowaniu sodu? Żeby to zrozumieć to trzeba znać parametry poszczególnych komponentów. Jakiej mocy były te żarówki, jakiej mocy był penning i jak bardzo był zużyty?
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Re: Pare pytań do profesionalistów

Postprzez Lampka » 6 grudnia 2011, 01:01

Ile używana była - nie wiem, ale na pewno już pare lat. Jest na 110w, produkcja Natrium, z 2004 roku. Była wkręcona w OCP z demontarzu.
Lampka

Postprzez Jorgus » 6 grudnia 2011, 18:07

a jam mam takie pytanie:otóż u styczniu wymieniono u nas na całej ul.źródła światła,czyli sodówki.Podczas wymiany zastosowano lampy SON-T150 Valiox oraz WLSP70 Philips(zapomniałem dokładnego symbolu :oops: ). Teoretycznie miał by być spokój z oświetleniem na parę lat,jednak niestety na chwilę obecną 9 lamp już się cyklicznie zapala :!: co dziwne,nie minął nawet rok :!: No i tutaj pojawia się pytanie,czy to producenci celowo produkują kiepskie lampy,czy przyczyna jest po stronie opraw?aha,tak dla info.oprawy (SL100/150 oraz SL100/70)zostały założone w 2007r.Jeśli chodzi o ilość opraw,to na całej ul.jest ich 27.
Jorgus

Zdjęcia: 0

Postprzez Michal » 6 grudnia 2011, 18:20

Jorgus napisał(a):a jam mam takie pytanie:otóż u styczniu wymieniono u nas na całej ul.źródła światła,czyli sodówki.Podczas wymiany zastosowano lampy SON-T150 Valiox oraz WLSP70 Philips(zapomniałem dokładnego symbolu :oops: ). Teoretycznie miał by być spokój z oświetleniem na parę lat,jednak niestety na chwilę obecną 9 lamp już się cyklicznie zapala :!: co dziwne,nie minął nawet rok :!: No i tutaj pojawia się pytanie,czy to producenci celowo produkują kiepskie lampy,czy przyczyna jest po stronie opraw?aha,tak dla info.oprawy (SL100/150 oraz SL100/70)zostały założone w 2007r.Jeśli chodzi o ilość opraw,to na całej ul.jest ich 27.

Jak Vialox Osram to NAV-T a Philips to SON-T.Trudno powiedzieć co może byc przyczyna takiego stanu rzeczy.Oba typy źródeł światła są dobrej jakości a więc teoretycznie uszkodzenie po niecałym roku jest mało prawdopodobne.Ja ostatnio miałem podobny przypadek.Po upływie okresu gwarancyjnego po roku wezwano nas do naprawy oświetlenia parkingu .7 nowych lamp w nowych oprawach Malaga SGS 101/70 zapalało i gasło.Okazało się ,że te 7 szt.zamiast mocy 70W miało moc 50W. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Jorgus » 7 grudnia 2011, 09:56

przypatrzyłem się z bliska jak elektrycy wymieniają te świecidełka,niestety...na tych starych,oraz nowych sodówkach widniał napis PRC :evil: w sumie to dziwne,bo na opakowaniu nowych sodówek widnieje napis GERMANY a na samej lampce PRC :shock: :evil: .Teraz to już wiem dlaczego te sodówki są takie kiepskie.Niestety nie wiem co zostało założone w miejsce tych WLSP70.

Mam taką prośbę,może ktoś zapoda w jakimś temacie oznaczenia lamp oraz info.kto jest producentem :?: ja niewiem czemu ale jakoś mylę niektóre oznaczenia :oops:
Jorgus

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic