Lampka napisał(a):Niektóre świetlówki jednak mają tę przypadłość także gdy obie elektrody są jeszcze sprawne, ale tak samo chodzi tu o zużycie gazów, a dokładniej rtęci. Nieraz widuje się świetlówki, które nawet całe świecą tylko blado na różowo, a to dlatego, że wyładowania zachodzą jedynie w gazach pomocniczych.
toomm40 napisał(a):no to widzę ,ze mamy podobny sposób spędzania wolnego czasu![]()
tak czy owak ja lubię świetlówki, zwlaszcza stare , poczciwe ,grube T12 . T8 nie mają wstępu do mojego domu![]()
wlaśnie namierzylem i chcialbym sporwadzić karton -bo niestety caly karton trzeba kupić -LEUCI T12 20 lub 40 Watt. bardzo drogo to jednak wychodzi i gdyby ktoś byl chętny kupić , to mogę sie podzielić.cena jednak kosmiczna20 watt ok 17 zl za sztukę , a 40 watt -21 zl.
Nigdy jednak jakoś nie spotkalem się z grubymi Leuci, jedynie T8 widzialem ....
toomm40 napisał(a):nie wiem,czy "stara" produkcja,czy nowa. mniemam,że w miarę nowa. jedynie cena zawrotna niestety. dostępne są w barwie ca. 6500 K i ca 4000 K . chcialem sprowadzić 4000 k , tylko ta cena ....![]()
dziś dostalem swietlówki T12 rozyjskiej firmy CBETLINA [swjetlina] pierwszy raz się spotkalem z taką firmąale fajne są te rury
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości