CDM napisał(a):Mam stateczniki typu FL i SZ-F 8 watt i na obu widnieje napis,ze są do dwóch świetlówek 4W, poza tym na FL mogą pracować także 2 rurki 6W (na SZ-F) już nie
Tak, tym bardziej,że takie są zalecenia producentabartek380V napisał(a):CDM napisał(a):Mam stateczniki typu FL i SZ-F 8 watt i na obu widnieje napis,ze są do dwóch świetlówek 4W, poza tym na FL mogą pracować także 2 rurki 6W (na SZ-F) już nie
jesli prad znamionowy ukladu swietlowek i statecznika nie jest przekroczony z tolerancja do max.10 % to jest ok
Lampka napisał(a):Ja kiedyś miałem jakąś świetlówkę z latarki, długości jeszcze mniejszej niż 4w i na stateczniku z 4/6/8w była nieco przeciążona. Szkoda, że była bez napisów. Dziś nadaje się ona już tylko do kosza (popsuta), ale jedyny raz taką spotkałem, więc trzymam ją w mojej kolekcji![]()
A jak działają (lub działały) te "ledwo żywe" LRFy?
Whites86 napisał(a):po co ci takie zdechle lampy ? przeciez do niczego sie juz nienadają
Whites86 napisał(a):...tak pozatym Panowie robicie offtopicproponuje przeniesc temat w miejsce do tego bardziej odpowiednie
Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości