[Michał] Prywatne Muzeum Opraw

Wasze oprawy oświetleniowe

Re: [Michał] Prywatne Muzeum Opraw

Postprzez Michal » 2 lutego 2012, 15:51

Witam,w ostatnim czasie udało mi się pozyskać kilka unikalnych egzemplarzy opraw ,min OUS 400 z 1981 roku z oryginalnym mlecznym kloszem oraz ORZ3 Kł z rastrem.Niestety oprawy są w kiepskim stanie i wymagają dużego nakładu pracy przy renowacji.Kwadratówka wisiała nieczynna przez ponad 20 lat i korozja zrobiła swoje.Na szczęście odbłyśnik i klosz jest ok. ,natomiast do "korytka" muszę dorobić raster i odbłyśnik. ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Whites86 » 2 lutego 2012, 15:57

ten klosz jest genialny :mrgreen: chcialbym zobaczyc cos takiego w akcji nocą z LRJ :mrgreen:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Michal » 2 lutego 2012, 16:05

Whites86 napisał(a):ten klosz jest genialny :mrgreen: chcialbym zobaczyc cos takiego w akcji nocą z LRJ :mrgreen:

Myślę,że pod koniec lutego będzie gotowa,planuję piaskowanie i malowanie proszkowe całej obudowy.Ciekawostką jest to,że ten mleczny klosz w miejscu gdzie był umocowany na stałe przedni zaczep jest przezroczysty.Być może jest to naświetlony zwykły przezroczysty klosz z PMMA dużą dawką promieni UV lub w jakiś inny sposób :?:
Michal

Postprzez Whites86 » 2 lutego 2012, 16:11

Michal napisał(a):
Whites86 napisał(a):ten klosz jest genialny :mrgreen: chcialbym zobaczyc cos takiego w akcji nocą z LRJ :mrgreen:

Myślę,że pod koniec lutego będzie gotowa,planuję piaskowanie i malowanie proszkowe całej obudowy.Ciekawostką jest to,że ten mleczny klosz w miejscu gdzie był umocowany na stałe przedni zaczep jest przezroczysty.Być może jest to naświetlony zwykły przezroczysty klosz z PMMA dużą dawką promieni UV lub w jakiś inny sposób :?:

ile kosztuje taka operacja malowania proszkowego ?
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Michal » 2 lutego 2012, 16:18

Whites86 napisał(a):
Michal napisał(a):

ile kosztuje taka operacja malowania proszkowego ?

Za całość łącznie z piaskowaniem i podkładem na aluminium oraz malowaniem na srebrno szary kolor na zewnatrz oraz biały wewnątrz ok. 200 zł.Dodam jeszcze,że te boczne uchwyty - zapinki do klosza są także wykonane z aluminium ,zostaną tylko wypiaskowane bez malowania tak jak było w oryginale.W oprawach z późniejszych lat były wykonane z blachy stalowej. ;)
Michal

Postprzez mateusz » 2 lutego 2012, 16:33

:D Jak ja uwielbiam takie klasyki, gratulacje ;) Widzę, że renowacja będzie robiona profesjonalnie :D
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez qba » 2 lutego 2012, 19:17

Mleczny klosz najlepszy. pamiętam, że przed laty było sporo takich kwadratówek w Poznaniu. Nie jestem na 100% pewien, ale chyba na dwóch 8 ramiennych kwiatach przed dworcem jak jeszcze wisiały na nich kwadratówki, to parę sztuk miało takie właśnie klosze, ale głowy nie dam.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez cieszyn » 2 lutego 2012, 20:07

Skoro klosz tak mocno zmatowiał, to sądzę, że efektywny strumień świetlny tej oprawy będzie znacznie osłabiony. Może przewidujesz do tej oprawy postarać się o klosz przezroczysty ? :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez qba » 2 lutego 2012, 20:19

cieszyn napisał(a):Skoro klosz tak mocno zmatowiał, to sądzę, że efektywny strumień świetlny tej oprawy będzie znacznie osłabiony. Może przewidujesz do tej oprawy postarać się o klosz przezroczysty ? :roll:

On tak nie zmatowiał, tylko były takie fabrycznie robione, nie wiem w jaki sposób. Widziałem klosze kwadratówek, gdzie latami były LRFy i żaden nie zrobił się aż mlecznobiały. Miało to zapewne na celu zmniejszenie efektu olśnienia, powodowanego przez przezroczystego WLS - a, ale kosztem strumienia świetlnego.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez elektryk » 2 lutego 2012, 21:02

Piękny jest ten klosz :D Marzy mi sie klosz do mojej OUS-ki
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295