Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Stateczniki, układy zapłonowe, kondensatory, zapłonniki i inne

Re: Zapłonniki do świetlówek, klasyczne i obecne

Postprzez toomm40 » 5 lutego 2012, 00:23

acha, to może byly robione pod kolor tego okrągłego wyłącznika :?: -one też często były czerwone , ja mam stare oprawy 2x8 watt z czerwonym okrągłym wyłącznikiem, ale startery są aluminiowe-za to mają pozakładane białe plastikowe nakładki, jakby kapturki , każdy ma dziurkę do podglądu zapłonnika :) oprawy mają symbol KM1/1 początek lat 70-tych, lub końcówka 60-tych.
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez lumix26 » 5 lutego 2012, 09:51

lgboguszewski napisał(a):Mam taki czerwony, one by w komlecie z oprawami podszawkowyni z lat 70 ;-)

Dokładnie tak był w komplecie z oprawami podszawkowymi

toomm40 napisał(a):acha, to może byly robione pod kolor tego okrągłego wyłącznika :?: -one też często były czerwone

Jeżeli chodzi o wyłącznik to miał kolor żółty :)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez lgboguszewski » 5 lutego 2012, 10:36

Wyłączniki były też czerwone i blado-różowe, ja mam dwie oprawy z różowymi, a sąsiadka ma czerwony. Starter czerwony mam z oprawy z żółtym przyciskiem, która jest firmowo w okleinie drewnopodobnej kolor orzech
lgboguszewski

Postprzez slaweklampy » 8 lutego 2012, 21:47

Witam

W tych oprawach bardzo często były stosowane zapłonniki produkowane przez Mazda.

Moja kolekcja klasycznych zapłonników produkcji polskiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez toomm40 » 9 lutego 2012, 16:09

no , widać jeszcze stare Telamy u Ciebie , już nieczęsto można je spotkać ...pomyśleć ,że tyle lat działają, to była jednak solidna stara produkcja. miałem kiedyś też takiego dziadka-Telama jednego , co to pewno ze 100 rur zamrugał na śmierć , aż w końcu sam też przestał działać. ;) inny z kolei tlił się na czerowno, ale nie chciało mu się już bimetalu wychylić do zapłonu. nic dziwnego- po tylu latach.
a tymczasem nowe Philipsy, Osramy i Polamp' y-Components' y padają hurtowo jeden po drugim po kilku miesiącach używania.
mam taki jeden starterek, który tak średnio co drugi dzień muszę palcami pstryknąć mocno,żeby bimetal był łaskaw wrócić na swoje miejsce i rura świeciła(w układzie 2x20 Watt ). chyba niebawem mi się to znudzi( bo po kilku miesiącach ma prawo się znudzić) i ów starterek wyląduje w "archiwum" :arrow: czyli śmietniku. :) wstawię drugiego polama starego i będę mieć spokój :idea:
toomm40

Postprzez Kwazor » 9 lutego 2012, 16:53

Jak przyszły mrozy to w BN-ie 2x40 przestała odpalać świetlówka Piły T12. Miga i miga myśle sobie przełoże starter ( oryg był polamp aluminiowiec) wsadzam S12-tke od philipsa cisza .... S-10 tez nie pali .. okazuje sie że te złomiaste zapłonniki mają ciut mniejszy rozstaw konektorów i styki w oprawce ich nie łapią...oprawka troche wymęczona tez była ale...
Dbajmy o świetlówki kompaktowe - Tylko zapłon na gorąco !
Kwazor

Zdjęcia: 343

Postprzez toomm40 » 9 lutego 2012, 20:28

oj, chyba uwzięliśmy się na te nowoczesne startery :lol: no może nie wszystkie takie złe są ,ale faktem jest,że ja też mam z nimi ciągle jakieś problemy, a nie podobno, żebym i ja i jeszcze kilka osób miało pecha, więc coś na rzeczy musi być z ich nienajlepszą jakością.
na szczęście mam stosowne zapasy tych starszych zapłonników i jakoś działają i działają....i przestać nie chcą ;)
przywiozłem sobie jakiś czas temu z Niemiec starsze modele Osramowskich starterów, z kwadratowym podglądem noenówki, zobaczymy jak będą się sprawować .
toomm40

Postprzez matit1 » 16 lutego 2012, 21:32

Zapłonnik elektroniczny, przy zapłonie nie wydaje żadnych dźwięków
Obrazek
Obrazek

Film z zapłonu świetlówki T8 58W( te tyknięcie to jest od przekaźnika a zapłonnik jest bezgłośny)
http://w23.wrzuta.pl/film/aikhJR5ZiOP/snc01358
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez toomm40 » 16 lutego 2012, 22:38

nie używałem nigdy elektronicznych starterów , wiem tylko z obserwacji,że chyba dobrze odpalaja rury , bez motywu kilkakrotnego mrugania. widziałem u kogoś taki zapłonnik , ale dość długo trzeba było czekać na zapłon , nie wiem z czego to wynikało, może był już mocno wyeksploatowany, albo taką ma urodę ...nie wiem.
zdaje się też ,że te startery są dość drogie...jednak wolę klasyki tlące ;)
toomm40

Postprzez matit1 » 16 lutego 2012, 22:44

Ten zapłonnik po załączeniu napięcia zwiera na jakieś 2-3 sekundy aż skrętki się zaświecą( to pewnie ma na celu przedłużenie życia świetlówki) a potem od razu zapala rurę. Jaka jest ich cena to nie wiem bo ten kupiłem za 1 zł na allegro
matit1

Zdjęcia: 1394

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Osprzęt elektryczny