[Łódź] Oświetlenie miasta

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Łódź] Oświetlenie miasta

Postprzez cieszyn » 12 lutego 2012, 15:21

tak, 3 OerZertki to już kwiat! Tak rzadko dziś spotykany :cry:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez qba » 12 lutego 2012, 15:23

Znam ten typ słupa z ORZ1 Popularne w całej Polsce pochodzą z przełomu lat 50 i 60. Były pojedyncze, podwójne i potrójne. Najczęściej widziałem na nich UOSFy i OUKSy, potem rtęciowe, a następnie sodowe oprawy
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 12 lutego 2012, 15:30

Mnie zastanawia dlaczego ORZ-1 były na placu wolności tak krótko, był z tymi oprawami problem z trwałością? Mi osobiście się wydaje, że to jednak były solidne oprawy co tym bardziej jest zastanawiające.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez cieszyn » 12 lutego 2012, 16:41

ORZ-1 są bardzo trwałe co widać po egz które się uchowały do dnia dzisiejszego, musiał być inny powód wymiany opraw na inne
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Falcon » 12 lutego 2012, 17:16

trojmiejski napisał(a):Mnie zastanawia dlaczego ORZ-1 były na placu wolności tak krótko, był z tymi oprawami problem z trwałością? Mi osobiście się wydaje, że to jednak były solidne oprawy co tym bardziej jest zastanawiające.

Osobiście podejrzewam, że z powodu "reprezentatywności" placu motnowano na nim co tylko się nowego pojawiło. Tylko czemu nagle zatrzymał się ten proces po montażu łych :? :?:
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez Whites86 » 12 lutego 2012, 17:23

Falcon napisał(a):
trojmiejski napisał(a):Mnie zastanawia dlaczego ORZ-1 były na placu wolności tak krótko, był z tymi oprawami problem z trwałością? Mi osobiście się wydaje, że to jednak były solidne oprawy co tym bardziej jest zastanawiające.

Osobiście podejrzewam, że z powodu "reprezentatywności" placu motnowano na nim co tylko się nowego pojawiło. Tylko czemu nagle zatrzymał się ten proces po montażu łych :? :?:

to źle ?
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Falcon » 12 lutego 2012, 17:27

Whites86 napisał(a):
Falcon napisał(a):

to źle ?

Skądże znowu. Niech łychy będą tam jak najdłużej. Chodziło mi o to, że dziurą w mojej teorii wg. której na pl. Wolności montowano za każdym razem najnowsze oprawy, jest zatrzymanie się w tym procesie po wymianie na łychy.
A może uznali, że łychy sa najdoskonalsze i już nic lepszego nie ma, każde następne są już coraz gorsze ;) :roll:
Łódź nocą > http://picasaweb.google.com/115537145578215473346/OdzNoca
Falcon

Zdjęcia: 598

Postprzez neon44 » 12 lutego 2012, 20:01

ORZ-1 wyglądają świetnie na tych zdjęciach.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez amisiek » 12 lutego 2012, 21:03

Nie miałbym nic przeciwko temu, by powiesili nowe oprawy wyglądające jak ORZ-1 lub ORZ-7. Najlepiej by dobrze świeciło białym światłem a jednocześnie wyglądało odpowiednio.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez cieszyn » 12 lutego 2012, 23:13

To cały czas znaczy tylko tyle, że my już od dawna wiemy, ze w miastach, gdzie odtwarza się stare oświetlenie (czytaj: - daje się tylko "nowe" słupy, czyli ich niezbyt udane repliki) wciąż nikt nie potrafi pomyśleć, że tak naprawdę dawny klimat nie odtworzą same słupy, kocie łby czy pomalowana na nowo elewacja. Ze tu tak naprawdę brakuje duszy, czyli replik starych opraw!!! możliwie wiernie skopiowanych w dzisiejszej technologii, materiałąch itd.

Dopóki w renowacji oświetlenia doradzać będą "profesorki", którym sentymentalne światło z dawnych lat kojarzy się z wstrętnym światłem sodówek, dopóki w świadomości prezydentów i burmistrzów nie nastąpią zmiany myślenia bylejakiego byleoświetleniowego, nic się dobrego nie przydarzy, i cała ta renowacja będzie tylko jedną wielką i nieudaną protezą oświetlenia
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie