[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez Whites86 » 17 lutego 2012, 23:45

Paweł napisał(a):Ponieważ oświetlenie to moja pasja i chcę aby moje miasto miało estetyczne oświetlenie więc kontaktuję się z różnymi jednostami miejskimi aby mieć na to wszystko wpływ zanim będzie za późno :) Po narzekaniach i moja dzielnica też wydzieliła w swoim budżecie nieco środków na zadanie wymiany oświetlenia. Moja ulica jeszcze sobie poczeka na pozbycie się betoniaków i OUS250 ale już w głowie mam jakie chcę mieć latarnie... ;)

niebardzo chce mi sie w to wierzyc ze masz wplyw na wybor źrodel lub opraw :>
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Paweł » 18 lutego 2012, 00:23

amiśku, coś z nowości ale nie mam co pisać bo nie ma żadnych planów w ciagu 2 lat nie ma a później to już może tylko LED będą montowane ;)
cieszyn, nie są pod ochroną i nikt nie będzie ich zachowywał w wyjątkiem oryginalnych realizacji z dawnych lat jak np. oprawy typu Stare Miasto. Konserwa nie odpowiedziała na moje dwa pisma i dałej sobie spokój... :|
Whites, bezpośrednio oczywiście nie ale czasem parę dobrych rozwiązań można zasugerować ;)

---

W tym roku na Nowej Pradze (na Stalowej od Inżynierskiej do Czynszowej, Środkowa od Stalowej do Wileńskiej, Willeńska od Środkowej do Czynszowej i na Czynszowej pojawią się słupy trakcyjno-oświetleniowe które zostaną wykonane zgodnie z wzorem z 1907 roku :) Wylecą więc betoniaki z OUS250, ORZ-7 i słupy kratowe. Tutaj raczej będą oprawy sodowe Albany z WLS 150W lub równoważne choć od TW mam inforację że na Stalową ZDM przekaże Albany z MH ale zobaczymy. Inwestorem są Tramwaje Warszawskie które wymienią też sieć trakcyjną.
Ostatnio edytowano 18 lutego 2012, 00:32 przez Paweł, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez amisiek » 18 lutego 2012, 00:29

edit - czyli coraz więcej opraw Albany, podoba mi się zestawienie z odtworzonymi słupami sprzed wojny. Trzymam kciuki by tam też było białe światło.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Paweł » 18 lutego 2012, 15:10

Na Bysławskiej na razie bez zmian. Jak nie znajdą się środki na modernizację to możliwe że po 2015 r. zamontowane zostaną oprawy z demontażu do czasu kompleksowego remontu. Możliwe też że jest ona na liście tych modernizacji które miasto planuje wykonać w systmie partnerstwa publiczno-prywatnego i później spłacić koszty inwestycji z zaoszczędzonych kosztów energii i konserwacji.

Stolica zdobyła trzy nagrody w konkursie na najlepiej oświetloną gminę, miasto i osiedle 2011 r., realizowanym pod patronatem Ministra Infrastruktury i Związku Miast Polskich. Najważniejsze wyróżnienie przyznano za modernizację oświetlenia oraz budowę Multimedialnego Parku Fontann na Podzamczu.

Zarząd Terenów Publicznych Warszawa - Śródmieście otrzymał za tę realizację nagrodę indywidualną - Inwestycja Oświetleniowa Roku 2011. Komisja podkreśliła unikalny charakter tej inwestycji ze względów oświetleniowych, technicznych i architektoniczno-urbanistycznych.

Warszawę wyróżniono także w kategorii „Kompleksowe inwestycje i modernizacje oświetlenia dróg i ulic”. Nagrodę dostała dzielnica Mokotów za oświetlenie ulicy Racławickiej na odcinku od al.Niepodległości do ulicy Wołoskiej; przebudowę oświetlenia ulic: Zdrojowej, Inspektowej, Wielickiej, Cieszyńskiej; Bobrowieckiej i Podchorążych na odcinku od ulicy Nowosieleckiej do ulicy Czerniakowskiej.

Zarząd Terenów Publicznych Warszawa- Śródmieście został wyróżniony również za modernizację i budowę oświetlenia ulic: Calinescu (odcinek ulica Chopina do ulicy Pięknej), Poznańskiej ( odcinek Al. Jerozolimskie - ulica Piękna), Emilii Plater (odcinek Al. Jerozolimskie- ulica Koszykowa).

Również w zeszłym roku zebraliśmy liczne wyróżnienia – wspomina Dyrektor Zarządu Terenów Publicznych - Renata Kaznowska. Pierwsze za oświetlenie uliczne, drugie za oświetlenie galerii Skwer Hoovera, a trzecie za iluminację obiektów zabytkowych – dodaje.

Uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień odbędzie się 12 marca podczas XX Międzynarodowych Targów Sprzętu Oświetleniowego ŚWIATŁO 2012.
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez moog » 18 lutego 2012, 23:18

Jakie będą słupy na nowej pradze :?: Czyżby takie, jak ten na Grójeckiej :?:
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez moog » 18 marca 2012, 16:28

Replika pastorału z 1904 roku na placu Trzech Krzyży, szkoda że tylko jedna:
Obrazek
Obrazek
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez cieszyn » 18 marca 2012, 16:34

Jedna? Może nie obszedłeś całego placu?

Tam ich było więcej, fakt, dawno tam nie byłem, ale żeby została tylko jedna? Może pozostałe są w remoncie i też tam trafią?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Paweł » 22 marca 2012, 20:00

Słupy na Nowej Pradze będą jak pastorał na ul. Granicznej.

Na pl. Trzech Krzyży repliką jest słup i krzywaśń pastorału i rura słupa, baza (cokół) jest oryginalna ponad 100-letnia.
Pozdrawiam
Paweł

Postprzez przemyslaw » 27 marca 2012, 12:07

Zła wiadomość z Pragi - jakiś pacan zdemontował dwie OUR-700 z budynku dawnego komisariatu policji na Cyryla i Metodego...
przemyslaw

Zdjęcia: 1

Postprzez amisiek » 27 marca 2012, 12:16

pewnie powieszą Malagę ;)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie