Świetlówki T12

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówki T12

Postprzez CDM » 4 maja 2012, 17:01

O kurcze, to mają jeszcze T12?? To nic, tylko szybko kupić taniego "kija" T8, a T12 schować do kolekcji ;) A tak swoją drogą ..za wyrzucanie świetlówek do śmietnika należałoby spółdzielni wystawić mandat.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Kondziu » 4 maja 2012, 18:26

CDM napisał(a):O kurcze, to mają jeszcze T12?? To nic, tylko szybko kupić taniego "kija" T8, a T12 schować do kolekcji ;) A tak swoją drogą ..za wyrzucanie świetlówek do śmietnika należałoby spółdzielni wystawić mandat.

T12 MAJĄ JESZCZE W ZAPASACH A CO DO KUPNA TO RZADKOŚĆ MARNE SZANSE A JAK JUŻ SIE TRAFI TO CENA KOSMICZNA BO TO JUZ KLASYKI :cry:
Gdyby nie wyrzucanie to dzis bym jej nie miał ani opakowania tekturowego na świetlówki skonczyła by w utylizacji :|
Kondziu

Zdjęcia: 5

Postprzez Lampka » 4 maja 2012, 18:47

Ja mam co najmniej 2 kartony świetlówek T12 20w, zupełne nówki sztuki. Mogę je komuś odsprzedać, bo i tak nie mam gdzie ich zużyć ;)

Co do świecenia samych żarników po zwarciu startera, to zwykle działają tak długo, a jak już się przepalają, będąc w tym stanie, to świetlówka często się rozszczelnia (wiem z obserwacji).

Dziwi mnie także pewien fakt, który dawno i dużo razy już zaobserwowałem. Gdy w oprawach, czy to długich, czy tych krótszych, zewrze się zapłonnik, to często dotyczy to obu świetlówek jednocześnie. Zrozumiałe byłoby to w sytuacji świetlówek łączonych szeregowo, ale tak dzieje się też u długich, które nie są łączone w szeregu. Ciekawi mnie, dlaczego tak się dzieje ;) Czy może to kondensator przesuwający fazę, albo jakiś element wspólny dla obu świetlówek w oprawie ulega uszkodzeniu... :?:

Inna dziwna sytuacja, to świecenie żarników w oprawie naprzemian u dwóch długich świetlówek. Czyli, że u jednej świetlówki świeci tylko jeden żarnik, a u drugiej ten przeciwny. Ciekawe, czemu tak się dzieje, czy może coś jest niewłaściwie podłączone :?:
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez CDM » 5 maja 2012, 14:06

Lampka napisał(a):
Inna dziwna sytuacja, to świecenie żarników w oprawie naprzemian u dwóch długich świetlówek. Czyli, że u jednej świetlówki świeci tylko jeden żarnik, a u drugiej ten przeciwny. Ciekawe, czemu tak się dzieje, czy może coś jest niewłaściwie podłączone :?:

Jeśli takie coś spotkałeś, to znaczy,że przy montażu oprawy zamieniono stronami gniazda świetlówek. Oprawy typu np. BN kupowało się w stanie rozłożonym, oprawki były schowane wewnątrz belki, co zapobiegało ich zniszczeniu podczas przenoszenia i transportu. Poszczególne obwody w oprawie są poprowadzone odrębnymi kolorami przewodów, czyli jednej rury dotyczy np. tylko kolor czarny, a drugiej biały. Niestety, niektórzy "monterzy" nie zwracają na to uwagi i wciskają te gniazda jak popadnie. Jaki jest efekt, to na pewno widziałeś.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez qba » 5 maja 2012, 20:40

Wydaje mi się, że T-12 są ciągle produkowane dla PKP
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 5 maja 2012, 23:05

25W bez wątpliwości, w końcu nie ma odpowiednika T8 o takiej długości, a w starych wagonach T12 20W i 40W to częsty widok, dopiero niedawno widziałem w Bipie nie tylko T12, lecz także T8 o mocy 18W. Jak coś to mogę w odpowiednim wątku wrzucić fotki wnętrza które wykonałem z tego powodu, że spotkany przeze mnie egzemplarz jest chyba ostatnim czynnym egzemplarzem tej serii zespołu wagonów, a jeśli jednak jest jeszcze inna czynna sztuka to i tak dni są policzone, żadna Bipa nie będzie miała w 2013 ważnej rewizji.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 5 maja 2012, 23:41

Ja widziałem w PKP świetlówki T12 40Wo barwach 6500, 3500 i 2900K z logiem GE oraz POLAMP, ale tym nowszym. Polampy występowały tylko w wersji dziennej. No i były też Pile 6500k, ale chyba miały na pieczątce wybite PKP. No i oczywiście występują 25W najczęściej w barwie białej, rzadziej w innych kolorach, chociaż widziałem także dzienne i ciepłe.
qba

Postprzez trojmiejski » 5 maja 2012, 23:53

SKM Trójmiasto używa Spectrumy i Sylvania:
31273
W wagonach zaś spotkałem się z Tungsramami:
31743 31744
Zaś T12 w Bipie to Pile (T8 to Spectrumy 840):
Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez qba » 6 maja 2012, 00:23

Widziałem T8 w pociągach, ale niemal wyłącznie w poniemieckich szynobusach.
qba

Postprzez lgboguszewski » 6 maja 2012, 07:49

Widziałem t12 40w Philips made in usa w barwie dziennej w przejściu pod torami na Warszawid Wschodniej
lgboguszewski

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe