Źródła światła w akcji

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Źródła światła w akcji

Postprzez litak1 » 25 maja 2012, 21:36

W MH zawsze trochę kuleje żółty i początek zieleni od żółtego więc tam więcej raczej nie uzyskasz bo jest wystarczająco dobrze wręcz rewelacyjnie i myślę że nie trzeba już więcej dociążać, chociaż można spróbować i porównać jeszcze widma najlepiej jedno pod drugim więc czekamy :D
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 25 maja 2012, 21:40

Jedyne co mogę zobaczyć to pewnie zielony pik zrobi się nieco słabszy i podskoczy trochę w czerwieni, widmo powinno się zrobić nieco cieplejsze, ale nie więcej niż 100-150K. Lampy dysprozowe tak mają. Ale i tak jest dobrze, to światło nadaje się do zdjęć także w tej konfiguracji zasilania - to z marszu. Ku mojemu zdziwieniu lampa ta o wiele mniej miga niż rtęciówka, nie mówiąc o sodówce.
Kondensatora nie wpinałem, bo nie mam...
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez KaszeL » 26 maja 2012, 01:04

Ona z tego co pamiętam powinna dawać 7200K. Starsze lampy katalogowo miały właśnie taką Tc. Następnym razem jak będziesz odpalał, to koniecznie w poziomie. One nie bardzo mogą pracować w pionie, jak zobaczysz przez okularki spawalnicze kanał wyładowczy - to będziesz wiedział dlaczego :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez amisiek » 26 maja 2012, 06:24

To przykręcę oprawkę z boku tego pieńka. Też solidnie będzie. Dziś odpalę w poziomie - zdziwiło mnie dlaczego łuk się tak "przytula" do ścianek jarznika, ale gorącej lampy bym nie przekręcał. Ciekawe czy ten miernik pokazuje prawdziwy prąd płynący przez lampę - statecznik jest do lamp rtęciowych 2000W i prąd trochę mały był - 8,4A x 221V to wychodzi 1,85kVA. Mało, ale brakuje też niewiele, myślę, że mniej niż amper.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez litak1 » 26 maja 2012, 09:14

amisiek napisał(a):To przykręcę oprawkę z boku tego pieńka. Też solidnie będzie. Dziś odpalę w poziomie - zdziwiło mnie dlaczego łuk się tak "przytula" do ścianek jarznika, ale gorącej lampy bym nie przekręcał. Ciekawe czy ten miernik pokazuje prawdziwy prąd płynący przez lampę - statecznik jest do lamp rtęciowych 2000W i prąd trochę mały był - 8,4A x 221V to wychodzi 1,85kVA. Mało, ale brakuje też niewiele, myślę, że mniej niż amper.

Myślę że możesz spróbować dociągnąć do znamiona dwoma STR250 połączonymi szeregowo i równolegle do głównego statecznika, taka lampa powinna pobierać 2100-2200W z układem dławiącym (na watomierzu).Sama lampa to już można policzyć moc tak jak to zrobiłeś .
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 26 maja 2012, 18:04

Zobaczę czy mam tutaj dwa stateczniki str250. Jeden mam na pewno. Niestety statecznik do lampy międzyfazowo zasilanej okazał się mieć prąd znamionowy ponad 3A więc za dużo. Ale układ odpalania jest zmontowany, oprawka solidnie przykręcona do ramy na wysokości około 1,5m, z drugiej strony zrobię odblyśnik z tacki od grilla, by dobrze świeciło :) Zdjęcia będą.
edit - znalazłem przyłbicę spawalniczą mojego Taty, także spróbuję zrobić zdjęcia makro kanału wyładowczego. Nawet jeśli będą zielonoczarne, to lepsze niż nic. Niestety nawet profi lustrzanka nie daje sobie rady z tak silnym światłem - mimo ISO 100, f/48 i 1/8000, nadal za dużo światła jest w łuku przy zdjęciu makro.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez KaszeL » 26 maja 2012, 21:21

No niestety, 2000W to nie w kij dmuchał. Potrzebny filtr szary :)
KaszeL
Site Admin

Postprzez amisiek » 26 maja 2012, 21:35

Do solidnej stalowej ramy porządnie przykręciłem oprawkę. Wkręciłem lampę. Podłączyłem zasilanie - międzyfazowo. Poszedłem po zapłonnik a tu zonk - lampa wystartowała sama! Pod spodem naświetlacz 70W z HCI-Ts 70/942
Obrazek
Lampa się dopiero rozkręca
Obrazek
Jasno jak cholera
Obrazek
Obrazek
Kot jak zwykle przyszedł.
Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wziąłem przyłbicę spawalniczą by jaskrawy łuk nie walił w oczy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Off
Obrazek
Obrazek
Fotki na podobnych nastawach - naświetlacz 70W nadal świeci :)
Obrazek
Ale jakoś podejrzanie go nie widać.
Obrazek
2kW to potęga :D
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez trojmiejski » 26 maja 2012, 21:42

Zastanawiam się co fajniejsze, lampa czy kot, ale jako, że wątek jest o lampach to powiem jedno, wspaniały metalohalogen dający dużo światła o doskonałej jakości, lepsze daje chyba tylko XBO.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez KaszeL » 26 maja 2012, 21:46

Nieźle to daje, aż prastary kicior przyszedł :)
KaszeL
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video