mateusz napisał(a):U mnie w miescie w jednym bloku z wielkiej płyty na klatce schodowej były oprawy na swietlówki,nie wiem czy jeszcze są
cieszyn napisał(a):andrzejlisek napisał(a):Kilka lat temu byłem w Jaromierzu (Czechy), widziałem podobną windę, były dorobione ręczne drzwi od wewnątrz w kabinie. Aby winda jechała, należało te drzwi zamknąć po wejściu do windy (zamknięcie się zewnętrznych drzwi nie wystarczy). Otwarcie wewnętrznych drzwi w czasie jazdy było możliwe, ale powodowało zatrzymanie windy, także między piętrami. Aby kontynuować jazdę, należy zamknąć drzwi i wcisnąć przycisk z numerem piętra. Jednak nie pamiętam, jak to było, gdy winda była pusta, drzwi wewnętrzne były otwarte, a ktoś na którymś piętrze "ściągał" windę. A może te drzwi zamykały się na sprężynę, tego nie pamiętam.
Takie windy to cieszyn eksloatował dośc intensywnie w akademiku na Os. Tysiąclecia w Chorzowie!
Fajny był przycisk przy windzie - taki okrąglak z podświetlonym przyciskiem na czerwono, extra (zdjęć brakale może ktoś z Was ma takie fotki, te przyciski jeszcze w starych blokach, szpitalach czy fabrykach można spotkać
)
No - właśnie! W tej fabryce w Warszawie, co sfociłem ORZ-1 jest taka winda i chyba taki przycisk ....
Te windy miały czujnik nacisku na podłogę (tak myślę), więc jak nikogo w środku nie było, to winda mogła być wezwana z innego piętra (ale tylko pusta) nawet z otwartmi drzwiami wewnętrznymi (no bo komu by się chciało te drzwi zamykać, jak z windy wysiadał i w razie, gdyby ich nie zamknął, to taka winda by była uziemiona, aż by ktoś te drzwi ręcznie domknął).
Ten przycisk się świeciłtak długo, jak długo winda była zajęta. Jak wysiadł z niej ostatni pasażer, przycisk gasł i wtedy dopiero mozna było wezwać windę, nie było żadnej "pamięci wezwania windy" - jak to jest dziś
No więc rano były jajca , gdy z 13-piętrowego bloku studenty szły rano na uczelnię, refleks się liczył, a jak nie, to schodami na dół się zasuwało
Sorry za off-topic, ale jednego razu, przed 1 kwietnia, zrobiliśmy mały bigos w każdej z 4 wind.
W środku nocy, 4 ekipy "majsterkowiczów" poprzemieniały losowo w środku każdej windy wszystkie numerki piętr na tablicy przycisków.
Ale rano był ubaw!
Prawie nikt nie pamiętał, gdzie wczoraj był parter a gdzie ostatnie piętro (przyciski ustawione były w 2 pionowe rzędy )![]()
![]()
PS. - czy wiecie, co to znaczy zhakować windę??
Zhakuj windę, to dziecinnie proste!
Hack | 2005-08-10 17:47:13 | Autor:
Nie wszyscy wiedzą, że w niektórych windach, podobnie jak w większości dzisiejszych urządzeń zawierających elementy elektroniczne, znajdują się ukryte funkcje.
Ta, zaimplementowana w niektórych modelach wind jest szczególnie przydatna, jeśli komuś się śpieszy...
Tzw. Express Mode, który (o dziwo) można uaktywnić bardzo prosto - nie trzeba nawet znać specjalnych kodów do wstukania na klawiaturze. Wystarczy jednocześnie wcisnąć przycisk z piętrem na które chcemy się udać i przycisk zamykający drzwi.
To sprawi, że kabina, bez zatrzymywania się na inne wezwania podjedzie na wybrane piętro.
Opcja ta zdaje się działać na większości wind, które były testowane w USA. I co ciekawe, niektóre z tych modeli są bardzo często spotykane również w Polsce:
Otis Elevators
Dover (EL546, ELOD862)
Desert Elevators
Tak więc pamiętaj o tym, następnym razem, kiedy wsiądziesz do windy...
mateusz napisał(a):Chodzi mi o świetlówki liniowe ,chyba 40W ,które zapala sie w ten sposób , jak zwykle ,czyli ze po jakiejś minucie swiatło samo gasnie , Chciałbym ,żeby u mnie w bloku było takie oswietlenie
rtęciówka napisał(a):mateusz napisał(a):Chodzi mi o świetlówki liniowe ,chyba 40W ,które zapala sie w ten sposób , jak zwykle ,czyli ze po jakiejś minucie swiatło samo gasnie , Chciałbym ,żeby u mnie w bloku było takie oswietlenie
To na Tysiąclecia światło na klatkach pali się 24h/dobę, bez przerwy ;)
cieszyn napisał(a):rtęciówka napisał(a):mateusz napisał(a):Chodzi mi o świetlówki liniowe ,chyba 40W ,które zapala sie w ten sposób , jak zwykle ,czyli ze po jakiejś minucie swiatło samo gasnie , Chciałbym ,żeby u mnie w bloku było takie oswietlenie
To na Tysiąclecia światło na klatkach pali się 24h/dobę, bez przerwy ;)
- bogaty administrator, bogaci mieszkańcy -> to niech płacą, jak nie potrafią czegoś rozsądnego i w miarę prostego z tym zrobić![]()
![]()
![]()
Z tym się nie da nic zrobić, bo tam nie ma żadnych okien. Mówię o tych blokach-kukurydzach:
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości