Nigdy nie widziałem z bliska wszystkich połączeń w szafce oświetleniowej na typowej wiejskiej stacji trafo, ale dłużej zastanawiając się doszedłem do takiego czegoś co na rysunku, jednak nie jestem pewien w 100 % czy to dobrze. W praktycznie każdej wsi u mnie oświetlenie sterowane jest jeszcze automatem zmierzchowym.

Więc tak:
- załóżmy, że oświetlenie ma być załączone o godz. 5.15 nad ranem, realizuje to Zegar Sterujący (Metron); Prąd płynie przez styk przekaźnika, który jest utrzymany w pozycji zamkniętej bo przez cewkę przekaźnika nie płynie prąd, gdyż zewnętrzny fotorezystor nie przewodzi prądu bo jest ciemno. Dalej prąd od przekaźnika płynie na cewkę stycznika, która przez wytwarzanie pola elektromagn. powoduje zamknięcie styków zwiernych obwodów głównoprądowych. Lampy świecą.
- Wyłączenie oświetlenia realizuje już przekaźnik zmierzchowy. Przez zewnętrzny rezystor o świcie zaczyna płynąć prąd który dalej przepływa przez cewkę przekaźnika i otwiera jego styk rozwierny. Obwód sterowniczy od zegara do cewki stycznika jest przerwany, przez cewkę stycznika nie płynie już prąd, a więc na styki robocze nie działa już pole elektromagn. i styki się otwierają.
- Napięcie na styku przekaźnika pozostaje przez cały dzień gdyż utrzymuje je Zegar sterujący.
- Ponowne załączenie wieczorem oświetlenia realizuje przekaźnik zmierzchowy. Przez zewnętrzny fotorezystor nie płynie już prąd, a więc i przez cewkę przekaźnika też nie, styk powraca do stanu zamkniętego. Na załączenie oświetlenia pozwala Zegar który od godz. 5.15 podawał napięcie (był załączony) ale w czasie dnia przekaźnik pozostawał w stanie otwartym. Dalej od przekaźnika prąd plynie na cewke stycznika i stycznik się zamyka.
-Wyłączenie oświetlenia o godz. 22.00 realizuje już Zegar Sterujący. Wówczas na styku przekaźnika ani dalej aż do godz. 5.15 nie ma napięcia. Stycznik otwiera się. Ponowne załączenie o 5.15 załącza zegar i cykl się powtarza.
Przez całą dobę układ napędowy zegara pracuje. Wadą jego jest to, że po zanikach napięcia również w trakcie prac monterów na linii trzeba go ponownie ustawiać.
W układzie jest też przełącznik sterowania. Jeżeli monter przestawi go do pozycji "ręczne" wówczas droga prądu do cewki stycznika omija układy sterownicze i załącza się oświetlenie. Tak załączane jest oświetlenie w dzień w celu sprawdzania lamp
Jeśli coś się nie zgadza proszę fachowców o poprawki