Wytwarzanie ozonu

Dyskusja na tematy dowolne

Wytwarzanie ozonu

Postprzez arw » 15 lipca 2012, 13:58

Hej.
Tak sie przymierzam do ozonatora konstrukcji DIY. Zbieram informacje, zacznę od Was ;)
Ideologia powstała z chęci dezynsekcji kanałów wentylacyjnych w samochodzie wyposażonym w klimatyzację.
Wiadomo, ze preparaty do odgrzybiania w areozolu nie dają 100% skuteczności dając efekty krótkotrwałe. Czynność trzeba uzupełnić czymś wiecej - ozonatorem

Pomysł padł na LRF ze zbitą bańką zewnętrzną, która daje promieniowanie UV.
Pytanie jest takie, kto wie jakie dokładnie promieniowanie daje jarznik kwarcowy rtęciówki przykładowo 125W? i ile ozonu wytworzy w jakiejś ustalonej jednostce g/h ?
Może ma ktoś doświadczenie w tym, jaki czas ekspozycji jest wystarczający i zarazem bezpieczny dla elementów plastikowych jak i skórzanych w samochodzie?
Albo odgrodzić światło UV robiąc jedynie przewiew w jakimś zamkniętym pojemniku, coby wypuszczał wyłącznie ozon?
Ostatnio edytowano 15 lipca 2012, 18:27 przez amisiek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Zmiana tytułu wątku, przeniesienie do innego działu
arw

Zdjęcia: 0

Re: Ozon wytworzony z LRF

Postprzez amisiek » 15 lipca 2012, 14:11

Odpuść sobie generowanie ozonu za pomocą jarznika LRF, bo ultrafiolet zrobi CI kaszanę z plastikami. Kup gotowy ozonator, który daje 600mg/h ozonu. Ja tak zrobiłem i po dwóch sesjach po pół godziny pracy pozbyłem się jednego z najgorszych smrodów - czyli takiego, który powstaje gdy kot oznaczy swój teren.
Mam kupiony na aledrogo ozonator za 250zł, on podobno daje 600mg/h ozonu i jest to niezły but, w ten sposób można pozbyć się zapachu nie tylko z samochodu, ale także z łazienki, można łatwo dezynfekować pościel (wsadzić do worka plastikowego, wkładasz rurkę i zawijasz wylot worka, zapodajesz 20 minut i potem wietrzenie, poprawka 20 minut i jest o wiele lepiej).
Edit -
generator ozonu działa skuteczniej za pomocą wyładowań koronowych (niezupełnych), można kupić gotową płytkę do tego celu, zasilasz ją 3,5kV 20kHz i ozon wynosisz wiadrami (3500 mg/h przy dobrym przedmuchu solidnym wentylatorem z jednej płytki). Uprzedzam pytanie, zasilacz do neonów się do tego celu nie nadaje, gdyż wyłącza wysokie napięcie po kilku sekundach. Znacznie mniejsze ilości ozonu można uzyskać z takiej płytki podłączając ją do IDSa. Ozonator z czterech takich płytek wsparty porządnym wentylatorem daje tyle ozonu, że służy do usuwania smrodu z mieszkań zalanych podczas powodzi.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez litak1 » 15 lipca 2012, 17:07

Nawet na aledrogo można kupić lampę do wyładowań koronowych, do tego jakiś zasilacz HV koniecznie wysokiej częstotliwości (elektronik sobie poradzi i wydobędzie go ze starego np. telewizora) Lampa plazmowa też się nadaje jako zasilacz. To wszystko jeśli ktoś chce koniecznie D.I.Y. Sposobow jest wiele :)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 15 lipca 2012, 17:13

Tu jest dobry zestaw - zasilacz plus płytka (mam taką samą). Cena zestawu to 245zł
http://allegro.pl/generator-ozonu-3500mg-h-odgrzybianie-ozonator-o3-i2492785762.html

Gdy komuś mało to jest tu gotowy zestaw ok 7g/h - 360zł
http://allegro.pl/generator-ozonu-ozonator-7000mg-h-odgrzybianie-o3-i2491322025.html

Ja mam taki fabryczny, kosztuje 275zł, ale jest mniej wydajny, około 0,5g/h w normalnych warunkach.
http://allegro.pl/2w1-ozonator-generator-ozonu-600-800mg-jonizator-i2476444545.html

Takich ilości ozonu nie dasz radę wytworzyć z jarznika od LRFa
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez litak1 » 15 lipca 2012, 17:50

Jak tak patrzę na te wszystkie aukcje allegro (siedem stron) z różnymi ozonizatorami to aż się za głowę trzymam hasła typu "stwórz sobie zdrową atmosferę w domu" Koledzy pamiętajmy żeby takie wynalazki używać z rozwagą, wszak ozon może poprawiać atmosferę ale musi być go bardzo mała ilość w powietrzu bo w większych jest BARDZO SZKODLIWY :!: . Producenci tylko przebijają się w ilości wyprodukowanego ozonu, a zwykli ludzie idą szczególnie na takie "im więcej tym lepiej" . Zupełnie jak przy aparatach cyfrowych (jak najwięcej megapikseli) jakby to było najważniejsze. 8-)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Postprzez amisiek » 15 lipca 2012, 18:25

Ja zakładam, że osoba, która chce napuszczać ozonu do samochodu, wie co robi. A zatem wie, że po załączeniu na pół godziny ozonatora o dużej wydajności trzeba porządnie wywietrzyć ozonowane pomieszczenie. Ozonator o wydajności poniżej 100mg/h to wyciąganie od ludzi kasy a przy wydajności liczonej w gramach jest to porządne narzędzie, które wymaga profesjonalnego podejścia. To nie jest zabawka. Ponadto przy każdym działaniu należy myśleć CO POTEM. Zatem trzeba mieć gotowy scenariusz wywietrzenia pomieszczenia lub utilizacji nadmiaru ozonu (tak, takie rzeczy też sie robi).
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Re: Wytwarzanie ozonu

Postprzez arw » 15 lipca 2012, 20:51

eh, temat gdzies mi uciekł, ktoś ingerował w temat. Toszto jawne naruszenie praw autorskich! :)

Temat dotyczył wykorzystania LRF jako źródła ozonu. Jak wiadomo lampy LRF są śmiesznie tanie, a wasze propozycje troche zniekształcają założenia.
Idąc dalej tym tokiem, potrzebowałbym wiedzy ile LRF przy zalozonej mocy wytworzy tego ozonu. Wy, znawcy lampek i oświetlenia, może akurat bedziecie wiedzieć :-)
arw

Zdjęcia: 0

Re: Wytwarzanie ozonu

Postprzez litak1 » 15 lipca 2012, 21:09

Jarznik przy założonej mocy wytwarza mniej ozonu niż wtedy gdy jest silnie niedociążony, ponieważ wtedy jest wyładowanie niskociśnieniowe,w wysokim ciśnieniu linie produkujące ozon ( poniżej 200nm) są silnie absorbowane przez pary rtęci. A ile jest ozonu z takiej lampy raczej mało, ale nie wiem bo nie porównywałem nigdy do żadnego generatora, poza tym ozon tworzy się tylko w bliskiej odległości od jarznika, bo to promieniowanie również jest absorbowane przez powietrze ;)
litak1

Powrót do Off-Topic