Źródła światła w akcji

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Źródła światła w akcji

Postprzez litak1 » 12 lipca 2012, 19:33

trojmiejski napisał(a):Bez wątpliwości światło jest lepsze od kompaktów i sam metalohalogen trwalszy, lecz na pewno zestaw lampa+dedykowany układ zapłonowy wychodzi znacznie drożej, ile dokładnie?

Trwalszy jest ale tutaj masz założenie że przy chyba pięciogodzinnym cyklu pracy, więc trzeba się zastanowić jeśli się chce taką lampę w mieszkaniu
amisiek napisał(a):To co powiesz na to? Niby też 400W, ale za to z porządnym odbłyśnikiem :P

Tak mi się wydaje trochę cieplejsza niż LRJD ale może złudzenie, dlaczego na sts :?:
amisiek napisał(a):Ciężko z tym, bo niestety tych lamp wyprodukowano bardzo mało.
Dla porównania LRJD "zwykła" tylko inny egzemplarz. Bez odbłyśnika jakoś siakoś nijakoś

Fotki wyładowania super tylko łuk rozwarstwiony jakby świeciła pionowo lub była jeszcze nie "dogrzana" (bardzo mało pracowała)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez amisiek » 12 lipca 2012, 19:59

litak1 napisał(a):Trwalszy jest ale tutaj masz założenie że przy chyba pięciogodzinnym cyklu pracy, więc trzeba się zastanowić jeśli się chce taką lampę w mieszkaniu

Zależy gdzie to świecisz, jeśli w mieszkaniu potrzebujesz załączonego światła na długi czas, to jest OK. Ale do łazienki nie ma sensu.
Wg katalogu trwałość 15 tys h do 50% uszkodzeń, ale aż 9tys h do 5% uszkodzeń, także można zaplanować, że te 9 tys h to prześwieci. Po 9 tys h ma 80% strumienia świetlnego, więc lepiej niż świetlówka.

litak1 napisał(a):Tak mi się wydaje trochę cieplejsza niż LRJD ale może złudzenie, dlaczego na sts :?:

JEST cieplejsza niż tamten egzemplarz LRJD, świeci tak samo, jak inna sztuka, około 5500K. Odpaliłem na STS400, bo nie mam statecznika rtęciowego 400W, a jedynie sodowy, na którym zazwyczaj świeci "jednostka" czyli HQI-BT 400W/D. Wszystkie sztuki LRJD z tej partii są oznaczone jako niskonapięciowe, a zatem potrzebują większego prądu do osiągnięcia wymaganej mocy, czyli także ciśnienia w jarzniku. Prąd sodowy jest już lepszy, chociaż czasami nawet STS400 to za mało, trzeba dołożyć statecznik sodowy 70W równolegle, by lampa nie świeciła na zielono.

litak1 napisał(a): Fotki wyładowania super tylko łuk rozwarstwiony jakby świeciła pionowo lub była jeszcze nie "dogrzana" (bardzo mało pracowała)

To podczas odpalania, lampa jeszcze nie do końca rozgrzana. Oprócz tego pracowała mało, ta sztuka była raz odpalana po pozyskaniu jej, potem miała miesiąc przerwy, dlatego takie barwy. Także obie przyczyny mogą mieć miejsce.
A tutaj próby MH 20W w tym samym miejscu co poprzednio LRJD(R) 400W. To maleństwo się w ogóle nie grzeje w porównaniu do większych mocy - trzonek ma ze 30 stopni, nie więcej, więc spokojnie mogłem go podłączyć wprost do zacisków statecznika elektronicznego.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Światło nie takie złe - widać lepiej, ale niestety kwiatek jest słabo oświetlony, zatem musiałem użyć bardzo wysokiego ISO (6400).
Obrazek
Światła nie jest za dużo (około 1800lm), ale wystarczy, by się nie potknąć o własne nogi :)
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez trojmiejski » 12 lipca 2012, 21:20

W porównaniu do 1200lm z 20 watowego kompakta to i tak nieźle, cena kompletu niezła, ja jeśli kiedyś bym kupił to oczywiście, że do pokoju głównego gdzie pięć godzin świecenia to minimum.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez amisiek » 12 lipca 2012, 21:33

Wg mnie lepiej użyć lamp 35W, po pierwsze są popularniejsze, po drugie dają lepsze światło, osprzęt również bardzo często bywa na Allegro. Zdarzały się aukcje opraw z lampkami 35W /930 z elektronicznym osprzętem w cenie 50zł.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez matit1 » 16 lipca 2012, 22:56

neonówka spiralna w akcji
Ale jasno... :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez JeD » 16 lipca 2012, 23:04

Można liczyć na fotki bez klosza :?: :!: :?:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez matit1 » 16 lipca 2012, 23:30

proszę bardzo, dodałem jeszcze mały gratis
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez JeD » 17 lipca 2012, 10:25

Super fotki, w klasycznym plafonie Polampu, w dodatku fajne źródełka :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez slaweklampy » 18 lipca 2012, 07:31

Trochę świetlówek liniowych i kompaktowych.

Na początku Philips PL-S 9W/840 G23, mocno świeci to maleństwo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świetlówka T8 15W do akwarium obsadzona w oprawie do świetlówki 18/20W, prąd pracy 360mA.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Luk » 18 lipca 2012, 16:11

matit1 napisał(a):neonówka spiralna w akcji
Ale jasno... :)

Fajny ten plafon Polampu :)
Neonówka oczywiście też ;)
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Poprzednia stronaNastępna strona