OBp napisał(a):Kaszel ma rację, nie można kupować najtańszego gówna w supermarketach. Ile osób mi się już żaliło, że te kompakty to szajs, bo mają dziadoską barwę i padają po dwóch tygodniach. Nic dziwnego, jak się kupuje Apollo za 5.99. Ja kupuję tylko Philipsy, Osramy, Poluxy i Kanluxy i nie mogę powiedzieć złego słowa o kompaktach tych firm. Co prawda jeden Osram padł mi po miesiącu, ale bez problemu wymienili mi go w hurtowni na nowegoPewnie wadliwa sztuka
![]()
4 lata temu kupiłem spiralki Poluxa o mocy 5W z serii PLATINUM i mimo świecenia po około 5 godzin dziennie wieczorem do oglądania TV jakoś nie chcą paśćMają ciepły zapłon. Dwa lata temu padł mi Kanlux po, uwaga, 7 latach! Co ciekawe, miał zimny zapłon

Ja z Kanluxami nie mam najlepszego doświadczenia. U mojej matki był, to poświecił może 2 lata, co jak na kompakt jest słabym wynikiem. Po prostu któregoś dnia przestał świecić i nie miał wcale zaczernionych końcówek. Podejrzewam, że padła elektronika, a mógłby jeszcze poświecić. Miałem też chińskiego Phillipsa, kupionego w Media Expert w promocji za 9.99 zł. Po krótkim czasie miał problemy z zapłonem. W 2004r kupiłem na bazarze za kilka złotych chińskie kompakty Yankon, chyba 4 sztuki. Miały barwę lepszą niż Apollo, ale dość szybko pozdychały. Jeden o dziwo przeżył 5 lat i nie przepalił się a stłukł.