Barwy świetlówek liniowych.

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Barwy świetlówek liniowych.

Postprzez DarekG » 10 września 2012, 08:36

A to są te Piły co założyłem w garażu:
Obrazek

Sorry za niezbyt wyrażne zdjęcia ale nie dysponuję na chwilę obecnie lepszym aparatem ale stępelki widać. Ogólnie wszystkich świetlówek PILA mam cztery 36W Cool Daylight. Jedna sztuka u mnie kosztowała 7zł. Zamierzam jeszcze kupić te o barwie Natural Daylight.

I jak Lampka Ci się ten Hyunday sprawuje? :)
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez lumix26 » 10 września 2012, 17:22

:arrow: Darek u ciebie jest też cienki luminofor bo kupiłem kilka i wszystkie są jak na fotce poniżej
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lampka » 10 września 2012, 17:31

Hyundai świeci, ale za wiele go nie używam, mam go bardziej jako egzemplarz do kolekcji (spotkałem pierwszy raz te rury i nie spodziewałem się, że będą popularniejsze). Ma takie niebieskawe opakowanie.
Dziś jednak, będąc w jednym z zaprzyjaźnionych sklepów, i u nich widziałem 18w T8 tej firmy. Widocznie musieli dopiero co wejść z tym do naszych sklepów. Trochę mnie to zdziwiło, bo zawsze Hyundai kojarzył mi się tylko z motoryzacją. Raz tylko widziałem - już ze 2 lata temu - na zagranicznej galerii kompakta tej marki (zapewne na 110V, z amerykańskiego rynku). To tak samo, jak np. z Aro, albo Active-Jet - nigdy bym nie pomyślał, że mogą też kompakty robić ;) Jeszcze chwila i Hortex zamiast soków zacznie żarówki sprowadzać :lol:
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez CDM » 10 września 2012, 22:29

W sumie zjawisko nienowe, w końcu były kiedyś startery firmy Mazda ;) Miałem też kiedyś świetlówkę 8W firmy Toshiba
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez DarekG » 11 września 2012, 08:03

Lumix26 u mnie luminofor w tych świetlówkach jest normalny i nic nie widać przez niego. Jest taki jak w innych świetlówkach. Ja przejrzałem bardzo dużo w markecie budowlanym tych świetlówek i wszystkie były normalne więc widocznie Tobie jakaś dziwna seria się trafiła. Co zauważyłem u mnie stępelki na świetlówkach są bliżej trzonka, a u Ciebie są daleko :roll:
Co to znaczy na tych świetlówkach PIŁA oznaczenie np. 1J jak na moich lub 2B jak jest u Lumixa26? Domyślam się że rok produkcji i miesiąc?? :roll:

Zauważyłem że coraz więcej firm wchodzi na rynek oświetleniowy np. ten Hyunday ze świetlówkami. Wczoraj zakładałem w platfonie kompakta na E27 firmy ActiveJet 20W<100W. Co ciekawe świeci dobrze i .......ma ciepły zapłon! :)
DarekG

Postprzez Kondziu » 11 września 2012, 10:59

lumix26 napisał(a)::arrow: Darek u ciebie jest też cienki luminofor bo kupiłem kilka i wszystkie są jak na fotce poniżej

FAJNE SĄ JA MAM JEDNA TAKĄ TEZ PRZEŚWITUJE MUSZE JESZCZE SE KUPIC JAK TRAFIE Z TAKA WIDOCZNOSCIA :mrgreen:

kondziu punkt 5.5 ;)
Ostatnio edytowano 11 września 2012, 16:19 przez Whites86, łącznie edytowano 1 raz
Powód: punkt 5.5
Kondziu

Zdjęcia: 5

Postprzez Lampka » 11 września 2012, 19:29

Kondziu napisał(a):
lumix26 napisał(a)::arrow: Darek u ciebie jest też cienki luminofor bo kupiłem kilka i wszystkie są jak na fotce poniżej

FAJNE SĄ JA MAM JEDNA TAKĄ TEZ PRZEŚWITUJE MUSZE JESZCZE SE KUPIC JAK TRAFIE Z TAKA WIDOCZNOSCIA :mrgreen:

Przynajmniej można podglądać elektrodę, jak u ruskich rur :)

:arrow: DarekG

1J = wrzesień 2011

CDM napisał(a):W sumie zjawisko nienowe, w końcu były kiedyś startery firmy Mazda ;) Miałem też kiedyś świetlówkę 8W firmy Toshiba

Co do Mazdy, to akurat produkcja świetlówek, żarówek i wszelkiego sprzętu pod tą marką, to historia sięgająca czasów powojennych. Już z lat 40stych widziałem rurki tej marki, były one popularne zwłaszcza za oceanem. Bliżej współczesności - Mazdy spotkałem także kompakty, w tym znane SLki (produkowane oczywiście przez Philipsa na zlecenie), ale popularniejsze były one na zachodzie (Niemcy itd). Co do Toshiby, masz gdzieś tą rurkę jeszcze? ;)
Lampka

Postprzez CDM » 11 września 2012, 21:41

Toshiba już odeszła, to było pod koniec lat 80tych..mam ją tylko w swojej pamięci ;) pamiętam,że była o barwie Warm White
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez DarekG » 12 września 2012, 09:57

Dzięki Lampka to już wiem jak rozpoznawać date produkcji w tych świetlówkach. Ja mam z września 2011r, a Lumix26 widzę że ma z lutego 2012 tą przezroczystą Piłe ;)
DarekG

Postprzez Lampka » 12 września 2012, 22:22

Co ciekawe, zauważyłem, że Pile T8 produkowane od września 2007 roku miały często tylko jedną elektrodę ekranowaną. Na drugiej nie miały tej obrączki i ona ciemniała w klasyczny sposób - powstawały "łezki" lub zupełne zaciemnienia. Nie wszystkie ich partie tak miały, ale od 2007 roku często takie się zdarzały ;)
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe