Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez cieszyn » 13 stycznia 2008, 22:33

przez mateusz 13 stycznia 2008, 10:23

Na tych kwiatach było zapewne sześć opraw ,pewnie Strad

W Gdańsku czesto mozna spotkać takie dziwne zjawisko ,że przy ulicy stoi kwiat przeznaczony na 10 opraw , ale tylko trzy - cztery są skierowane na ulice A kwiat stoi dosłownie przy ścianie budynku

Czy ja wiem, czy dziwne?
OSZCZĘDZAJĄ po prostu na oświetleniu dla pieszych i tyle .. :D :D :D :D :D
(a kwiat przy okazji oszpecają i tyle! To i tak 6-krotny kwiat z fotki welinea dość inteligentnie okroili, bo co 2-gą oprawę zdjęli !!!)

PS. WELINEA - dowiemy się coś o Tobie, bo nie wiadomo, jak o Tobie i Twoich fotkach pisać, kolega czy koleżanka ? :lol: :lol: :lol:
Może wstaw se automatyczny podpis ? :roll:

(ja bym wolał koleżanka, bo to miło jakoś, no i mirror by sie nam ucieszyła, nie ?)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez qba » 14 stycznia 2008, 15:48

Na tych kwiatach przed Olivią było kiedyś po 6 łyżek i wisuiały jeszcze w 1995r. pamiętam też dziwnie ustawione 10ramienne kwiaty z pierścieniem. Jak w 89r byłem w trójmieście to na wszystkich były OURW2250 i250. Przed dworcem głównym miały już obcięte 4 środkowe ramiona i tylko 6 OURW świeciło na pasy jezdni. Najpierw na kwiatach z trójmiasta(tych z pierścieniem, ale nie wiem czy na wszystkich) wisiały ORZ2 i OUR400, kiedy postawiono je pod koniec lat 60. (w kronikach z grudnia 70 widać te duże kwiaty, a seria OURW była produkowana od 1971 lub 2 r. ). W 1990r na niektórych kwiatach w Trójmieście pojawiły się Strady, zastępując OURW, tych jednak na kwiatach pozostało jeszcze sporo do końca lat 90, a i nawet dziś można pewnie gdzieś spotkjac kwiat ze wszystkimi staymi oprawami. Trójmiasto jest bardzo "kwiatowe" i często widziałem tam kwiat umieszczony w dziwacznym miejscu. Nie mogę soibie przypomnieć, czy były tam jakieś kwiaty na kwadratówki.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez mateusz » 14 stycznia 2008, 16:48

Chyba ,jak sie jedzie na plaże na Stogi to na ulicy stoją kwiaty na których są :cztery strady i dwie OURW2250 skierowane bezpośrednio na jezdnie albo tylko sześć STRAD , na niebieskich słupach ,a przynajmniej tak było w lutym tamtego roku
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez qba » 14 stycznia 2008, 16:57

na wielu trójmiejskich kwiatach z pierścieniem obcięto nawet po 7-8 wysięgników
qba

Postprzez welinea » 14 stycznia 2008, 19:21

Ktoś by mi doradził jakimi lampami najkorzystniej zastąpić te strady? nie mogę znaleźć nigdzie pluginów do dialuxa z tymi oprawami, może mi ktoś pomóc?
welinea

Postprzez Edziu » 14 stycznia 2008, 20:31

JAk już mowa o kwiatach z trójmiasta to ja powiem coś od siebie, w Gdyni modernizacja kwiatów nastąpiła dopiero ok. 96/97 r. Do tego czasu wisiały na nich OURW 2250, nawet w większości nie obcinano wysiegników, podczas modernizacji OURW zastępowano SGS203, kwiatów z kwadratówkami nie było. Na niektóych zjazdach z obwodnicy trójmiejskiej kwiaty z OURW2250 widziałem jeszcze 4 lata temu, obecnie kilka kwiatów z OURW2250 zachowało się na nieczynnym wiadukcie w Gdyni Grabówku, choć nie jestem pewien czy nie wyburzono tego wiaduktu.
Tą fotkę znalazłem na allegro, jest to w Sopocie przed molo, te kwiaty zmodernizowano również pod koniec lat 90, teraz są na 5 lamp i są na nich te amerykańskie oprawy.
Załączniki
boh monte cassino (432 x 312).jpg
boh monte cassino (432 x 312).jpg (49.35 KiB) Przeglądane 1802 razy
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez mateusz » 14 stycznia 2008, 20:53

To znaczy na pięć opraw? ;) Szkoda ,że na zdjęciu za bardzo nie widać opraw ale to chyba jakies łyżki Obecnie na zjazdach z obwodnicy ,jadąc od strony Pruszcza Gdańskiego można spotkać kwiaty z obciętymi sześcioma wysięgnikami a wiszą na nich
chyba cztery oprawy Sintra Słupy są koloru piaskowego
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Edziu » 15 stycznia 2008, 19:41

Szkoda że te kwiaty zmodernizowano, :cry: :cry: :cry: :cry: ja widziałem je w nocy wyglądały poprostu czadowo, :) z daleka jak zjeżdźało się z góry,to aż roiło się od rteciówek, a jak się pod takim stanęło i spojżało w górę :D :D ...to było to. A na tych w sopocie są chyba ORZ 6.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez qba » 18 stycznia 2008, 17:03

też pamiętam je świecące. Były na nich stare łyżki, chyba jeszcze z pierścieniem. A samych kwiatów było 4 lub 5. W Gdyni jest jakaś ulica (nie wiem jak się nazywa) gdzie kwiaty na 10 OURW2250 stały po obu stronach ulicy i część opraw świeciła na chodnik. Dziś już są chyba wymienione.
qba

Postprzez DocBrown » 18 stycznia 2008, 18:47

Zeusowi chyba także nie sposobała się malaga na kwiecie OUSów :mrgreen: :lol: :twisted:

Obrazek

Tutaj znajduje się ta sama animacja w wersji HiFi :)

http://www.technopasje.ugu.pl/pictures/demalagize.gif
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne