Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez MRP200 » 19 września 2012, 11:04

IndustrialStalker napisał(a):Sorry że tak męczę temat tego trafa ale chciałem fachowców dopytać czy dobrze odgaduje zaciski...
Na górze 01 to neutral, a podłączając fazę do jednego z pozostałych trzeba odpowiednio ustawić mostek
Od przodu mamy zaciski dwóch uzwojeń wtórnych, które albo działają równolegle i możemy je połączyć szeregowo uzyskując 2 x Uwtór. albo działa tylko jedno z uzwojeń w zależności od tego jak ustawiony jest górny "mostek"

Zgadza się?

To tym razem na dużej fotce kol. IndustrialStalker
Obrazek
Górny mostek przełącza napięcie pierwotne. Zacisk oznaczony 01 to prawdopodobnie koniec uzwojenia i nazwijmy go umownie N. Fazę należy podać albo na zacisk 380 albo na 500 V (chociaż biegunowość sieci nie ma tutaj żadnego znaczenia)
Z kolei od strony wtórnej mamy dwa niezależne identyczne uzwojenia 2x42 V. Przy zasilenia z 230 V (górny zaczep ustawiony na 380 V) na wtórnym otrzymamy około 26 V (42 / pierw. 3). Łącząc uzwojenia wtórne szeregowo otrzymamy 52 V. Przy połączeniu równoległym nadal będzie 26 V, ale obciążalność prawie dwukrotnie większa (suma prądów obu uzwojeń), jednak trzeba przyjąć tutaj pewien współczynnik bezpieczeństwa z uwagi, że oba uzwojenia nie są idealnie takie same i mogą nierównomiernie się obciążać. Ponadto przy równoległym łączeniu uzwojeń wtórnych trzeba zachować ostrożność i mieć pewność, że mają identyczne napięcia wtórne, w przeciwnym wypadku będzie płynąć prąd wyrównawczy, który niepotrzebnie będzie nagrzewał transformator.
Analogicznie włączając zasilanie pomiędzy 01 i 500 V na wtórnym otrzymamy 2 x 19,3 V.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez IndustrialStalker » 19 września 2012, 18:07

Czyli tak jak myślałem, dzięki śliczne. Dodam tylko jeszcze od siebie, że łączenie równoległe jest ogólnie niezalecane i nawet w przypadku "identycznych" transformatorów/uzwojeń zalecane jest łączenie dopiero po wyprostowaniu(dla każdego osobny mostek prostowniczy)
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez litak1 » 19 września 2012, 20:37

Teoretycznie jest niezalecane, natomiast praktycznie łącz bez problemu i nie obawiaj się niczego, ale po pierwsze zmierz te napięcia czy za bardzo nie odstają (np. 5V to za dużo) zawsze można jeszcze zmierzyć prąd wyrównawczy miernikiem i nie ma się czym przejmować, w dużych trafach jest nieco inaczej z powodu "sztywności" napięć, w małym trafie jeszcze podłączonym na napięcie poniżej znamionowego można sobie spokojnie to darować ;) :D
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez KaszeL » 19 września 2012, 20:56

Warto pamiętać, że moc tego trafa przy podłączeniu połączeniu na niższe napięcie spadnie z 80VA do nieco poniżej 50VA i jakieś 25VA na pojedyncze uzwojenie wtórne. Słabiutko :(
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez IndustrialStalker » 19 września 2012, 21:10

Póki był za 1zł to się opłacało:) teraz za 30 na pewno nie kupie. Lepiej się za telewizorami kineskopowymi porozglądać. Nieraz można wyrwać za darmo a w środku kilku amperowe trafo. W takim koło 30 cali, tylko nie za nowym bo tam impulsowe są, podejżewam, że może i ponad 50-60W być.
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez litak1 » 19 września 2012, 21:16

Ruskie rubiny lampowe miały trafo 400W :shock: i bardzo wygodne w przezwajaniu (rdzeń typu UU). Warto po złomie pochodzić jeszcze się zdarzają ;)
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez KaszeL » 20 września 2012, 13:39

Od rubina to i na allegro jest masa :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez OUKS340 » 21 września 2012, 00:13

famabud napisał(a):Wybacz, niestety nie znam się na tym. :(

Ja za to chciałbym spytać o oświetlenie w akwarium. Gdy je kupiłem były wsadzone kije Polam components 18W 740. Niestety strasznie rosną glony. :| Jakie świetlówy najlepiej zastosować, aby to dziadostwo tak nie rosło? Czy to mogą być świetlówki nieakwarystyczne :?:

Famabud lepiej zastosować świetlówki akwariowe, które to mają skorygowane widmo. Zwykłe świetlówki wyemitowują dość sporo UV i stąd taki rozrost glonów.
Jako ciekawostkę powiem że u mojego kolegi świecą świetlówki do oświetlania wędlin i też glony słabo rosną. Ale za to jak to paskudnie wygląda :? .
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez famabud » 21 września 2012, 20:23

Mój kolega ma też akwarium z kijem 765 nie narzeka na glony tyle, że nie chcę takich obsadzać, bo wszyscy wiemy jak te świetlówki świecą. :roll: Może chodzi tu właśnie o samą temp. barwową :?: Obsadziłem zamiast jednej która padła świetlówkę akwarystyczną (która swoją cene ma, a chyba świelówki pięciopasmowe są jednak tańsze od akwarystycznych) o temperaturze bodaj 7000K (fioletowawy odcień) i różnicy we wzroście glonów zasadniczo nie ma.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Whites86 » 21 września 2012, 20:52

famabud napisał(a):Mój kolega ma też akwarium z kijem 765 nie narzeka na glony tyle, że nie chcę takich obsadzać, bo wszyscy wiemy jak te świetlówki świecą. :roll: Może chodzi tu właśnie o samą temp. barwową :?: Obsadziłem zamiast jednej która padła świetlówkę akwarystyczną (która swoją cene ma, a chyba świelówki pięciopasmowe są jednak tańsze od akwarystycznych) o temperaturze bodaj 7000K (fioletowawy odcień) i różnicy we wzroście glonów zasadniczo nie ma.

najbardziej intensywny wzrost glonow jest przy zwyklej zarowce, nic tego niepobije w produkcji glonów, przy zadnej swietlowce nie maja one tak szybkiego i intensywnego wzrostu
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic