Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez qba » 9 października 2012, 22:21

Ja pamiętam Gdynię i Gdańsk z lat 1989 - 1990, to większość kwiatów świeciła rtęciowo z OURW 2250, ale w wielu oprawach był czynna tylko po 1 rtęciówce. Mimo to było dostatecznie jasno.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez trojmiejski » 9 października 2012, 22:39

A to się zgodzę, nawet z pojedynczymi lampami ilość światła była porównywalna do tego co obecnie sodówki dają.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez trojmiejski » 10 października 2012, 20:37

Chociaż wspomnianej zimowej awarii nie uchwyciłem jako takiej to znalazłem zdjęcie z 6 lutego na którym widać na drugim planie tylko częściowo sprawny kwiat:
Obrazek
Tamta awaria była bardziej poważna gdyż dotyczyła także dziesięcioramiennych kwiatów z placu przy budynku dworca podczas gdy tym razem one świeciły się w pełni.
Przy okazji znalazłem zdjęcie łyżkowego dziesięcioramiennika z Sopotu:
http://www.wszechnica.solidarnosc.org.p ... -01-12.jpg
Przy okazji, czy ktoś posiada lub w internecie znalazł zdjęcie trójki kwiatów z Mola Południowego (potocznie nazywanego Skwerem Kościuszki choć faktyczny skwer kończy się na fontannie) w Gdyni z łyżkami? Moje poszukiwania nie przyniosły skutku, na fotkach jakie znalazłem jest wszystko inne tylko nie te kwiaty:
http://fotopolska.eu/3203,obiekt.html
http://fotopolska.eu/108970,str.html
trojmiejski

Postprzez qba » 10 października 2012, 23:33

Ja mam nabrzeże Kościuszki na zdjęciu z 1980, gdzie jest jeden z tych kwiatów, ale nie mam teraz możliwości zeskanować. Byly na nich spoony z pierścieniem i kilka sztuk było wymienionych na nowszą wersję. Swoją drogą ciekawi mnie, w którym roku zastąpiono je SGSami. W 1997 były jeszcze tam łyżki, a na całym skwerze Kościuszki UOSFy na betoniakach.
qba

Postprzez Edziu » 12 października 2012, 07:35

Ja mam nabrzeże Kościuszki na zdjęciu z 1980, gdzie jest jeden z tych kwiatów, ale nie mam teraz możliwości zeskanować. Byly na nich spoony z pierścieniem i kilka sztuk było wymienionych na nowszą wersję. Swoją drogą ciekawi mnie, w którym roku zastąpiono je SGSami. W 1997 były jeszcze tam łyżki, a na całym skwerze Kościuszki UOSFy na betoniakach.

Bardzo przez mgłę pamiętam te kwiaty, nie rozróżniałem jeszcze wtedy czy były tam łyżki z pierścieniem ale coś łyżkowego faktycznie kojarze że tam było, możliwe że już większość łyżek było tych nowszego typu, to były jakoś lata 95, 97, byłem tam nocą z rodzicami raz, jak jeszcze było stare oświetlenie, ale zbyt jasno nie było tam, jak i pod kwiatami, potem jakoś nagle pojawiły się SGSy, 203, jak byliśmy następnym razem, ale zastanawiam się tylko czy SGSy nie były początkowo na betoniakach, ?
Kwiaty łyżkowe przed molo miały chyba też początkowo łyżki z pierścieniem mam gdzieś dosć starą pocztówkę, ale musiałbym się temu jeszcze raz dobrze przyjrzeć to wrzucę jeszcze raz kiedyś to pokazywałem na forum,
Qba jeśli możesz zrób aparatem fotkę tej pocztówki, ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez qba » 12 października 2012, 10:26

Tak, poszukam jej, bo na pewno jej nie wyrzuciłem. Ja w sumie nie pamiętam, jak na skwerze Kościuszki się świeciły stare oprawy, bo mimo, że byłem tam wielokrotnie, to zawsze za dnia, a w Trójmieście w latach 89-97 bywałem raczej w okresie wiosenno - letnim. Te 8 ramienne kwiaty bardzo mi się podobały. Bardzo możliwe, że SGSy założono początkowo na betoniaki, a potem wymieniono słupy, bo to dość częsta praktyka jest. te kwiaty przy molo pamiętam, i to jak świeciły. Byłem w 1995 z klasą na wycieczce, i nocowaliśmy w Sopocie, po czym poszliśmy na wieczorny spacer na molo. Łyżek świeciła znaczna większość, może nie było tam jakoś szczególnie jasno, ale było je widać już z daleka z plaży i rtęciówki tworzyły tam jakiś taki tajemniczy klimat. Pamiętam, że kilka sztuk było wymienionych na OURW 250/1, ale pojedyńcze egzemplarze. Potem założyli te GE i ochlastali połowę wysięgników, a dziś chyba nawet część tych kwiatów znikła. Nie pamiętam ile ich tam dokładnie było.
qba

Postprzez trojmiejski » 12 października 2012, 14:43

O ile dobrze pamiętam to SGSy pojawiły się razem z nowymi słupami. OUKSy pamiętam dość dobrze lecz wspomnienia z kwiatami łyżkowymi u mnie też są bardzo mgliste więc rzeczywiście fotka przydałaby się.
qba napisał(a):a dziś chyba nawet część tych kwiatów znikła. Nie pamiętam ile ich tam dokładnie było.

W bezpośredniej bliskości mola nie ma już żadnych starych kwiatów, najbliższe są dopiero przy dworcu oraz dwie sztuki oświetlające skrzyżowanie ul. Jana Jerzego Haffnera z Powstańców Warszawy.

Ostatnio byłem przejazdem w Rumi dość krótko po zmroku i kwiaty ośmio- i dziesięcioramienne przy dworcu świeciły się tylko częściowo, nie wiem czy to była awaria, przeciwko tej teorii jest fakt, że na sąsiadujących ulicach z pojedynczymi słupami i duetami świeci się wszystko. Mimo braku jednoznacznych dowodów wysunąłem przypuszczenie, że tak jak w Gdyni część opraw się wyłącza po określonej godzinie, tak tu jest podobnie, tyle, że ta część opraw jest wyłączona permanentnie, dla oszczędności.
trojmiejski

Postprzez lumix26 » 12 października 2012, 19:23

lumix26 napisał(a):Bydgoszcz - Pesa - trasa WZ - foto sierpień 2012
Obrazek
Obrazek

Byłem przekonany na 100% że tylko strady świecą i to na sodowo ale dziś przejeżdżając byłem zaskoczony tym co zobaczyłem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Edziu » 12 października 2012, 19:53

Super ujęcia , fajnie że nadal świeci tyle opraw na takim kwiecie rtęciowym:) a dodatkowo trochę oświetla on ulicę chyba bo tam widać jakaś awaria oświetlenia chyba
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez lumix26 » 12 października 2012, 20:06

Edziu napisał(a): a dodatkowo trochę oświetla on ulicę chyba bo tam widać jakaś awaria oświetlenia chyba

Dokładnie tak część ulicy nie świeciła cię
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne