MRP200 napisał(a):Nie ma obowiązku układania bednarki wzdłuż głównej linii kablowej. Jest natomiast obowiązek uziemiania szyny PEN w każdym złączu kablowym (jeżeli mówimy o systemie TN-C). Jeżeli jest to złącze kablowo-pomiarowe na szynie PEN spotykają się dwa systemy sieci: TN-C zasilający i TN-S w kierunku odbiorcy. Dlatego uziemienie tej szyny pełni jednocześnie rolę uziomu roboczego dla TN-C i ochronnego dla TN-S.
Samo wykonanie uziomu to już technika dowolna. Z powodzeniem można zastosować uziom pionowy prętowy. Jeżeli jednak budujemy linię kablową, na trasie której znajduje się kilka złączą kablowo-pomiarowych w odstępach powiedzmy co 20-30 metrów, to wygodniej i taniej jest wykonać wspólny uziom poziomy (zwany też taśmowym) poprzez ułożenie bednarki we wspólnym rowie kablowym i z niej uziemić szyny PEN w poszczególnych złączach. W przypadku rozległego uziomu taśmowego znacznie łatwiej jest uzyskać wymaganą rezystancję uziemienia, ponieważ można go uzupełnić dodatkowymi uziomami pionowymi wbitymi na trasie wykopu, co też czasami się wykonuje. Ponadto do takiego budowanego uziomu poziomego można dołączyć inne istniejące uziomy poziome napotkane po trasie.
MercuryFenix napisał(a):Aż miło popatrzeć na tak ładnie poukładane przewody Z praktyki wiem że wygląda to często nieco inaczej....
zawistak napisał(a):Witam,
Elektryk, trochę Ci zazdroszczę tej roboty...
Widzę, że u was jest czarny pierwsza, szary druga, brązowy 3 faza, dziwne, ja zawsze myślałem, że to powinno być czarny, brązowy, szary...
Zresztą tak jak zielony, żółty i fioletowy, tylko fioletowy( czasem czerwony) jest jako trzecia, żółty i zielony są zamiennie.MercuryFenix napisał(a):Aż miło popatrzeć na tak ładnie poukładane przewody Z praktyki wiem że wygląda to często nieco inaczej....
Nie ma to jak pasjonaci jednak...szkoda, że tak niedoceniani...
Pozdrawiam
elektryk napisał(a):Nasz kierownik kazał łączyć w takiej kolejności kolorów to tak łączyłem
zawistak napisał(a):elektryk napisał(a):Nasz kierownik kazał łączyć w takiej kolejności kolorów to tak łączyłem
Słuchanie szefa.. to nie w moim stylu![]()
Jeszcze mam małe pytanka:
1. Kabel z prawej strony idzie do odbiorcy?
2. Skąd ta różnica przekrojów na górze( tamte przewody co idą do skrzynki na górze są widocznie cieńsze)?
Pozdrawiam
Powrót do Linie napowietrzne i kablowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości