Klasyczne oprawy świetlówkowe

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych używanych do oświetlenia wnętrz, których produkcji zaprzestano

Re: Klasyczne oprawy świetlówkowe

Postprzez Lampka » 15 października 2012, 15:36

Ta rura z napisem, to stary Polamp-Piła, z listopada 1982 roku. Fajny staroć, w dodatku przy napisie nie ma znaczka "B", ani "1", czy KWE w trójkącie, a te znaczki u pilskich lamp były na ogół pisane (w późniejszym czasie był "B" i "1" w trójkątach wpisane jeden pod drugim u tych rur).

Oprawa też fajna, już posiada zwykły FL-4000 dla dwóch świetlówek.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez CDM » 15 października 2012, 21:07

Ta jedynka w trójkącie to był znak jakości, jedynka oznaczała artykuły z najwyższą jakością. Literka "B" w trójkącie znaczyła tyle,że produkt spełnia podstawowe normy bezpieczeństwa (na niektórych artykułach widniał tez napis "Sprawdzono pod względem bezpieczeństwa użytkowania"). Ta oprawa to poprzednia wersja OKPWm
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Lampka » 15 października 2012, 21:34

Oznaczenie "B" stosowano popularnie jeszcze gdzieś do 2002-2003 roku, przynajmniej na Philipsach. Potem już coraz rzadziej się pojawiało. To jest właściwie typowo polskie oznaczenie, czy obowiązuje też w innych krajach?
Wiesz też, co oznaczało "KWE", też wpisane w trójkąt? Widywane głównie na starszych rzeczach, robionych gdzieś do początku lat 80.
Swoją drogą, to ta jedynka w trójkącie, to chyba też było PRL-owskie oznaczenie ;)

Takie oprawy, jak ta, robiono jeszcze jakoś do lat 2000 nawet. Pamiętam, jak około 2003 roku, gdy chodziłem jeszcze do podstawówki, instalowali je u nas w szkolnych łazienkach (na 2x20w).
Lampka

Postprzez FOX » 16 października 2012, 16:27

okpwm są do tej pory produkowane
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez CDM » 16 października 2012, 19:51

Tak, ale ta oprawa to starszy model, pochodzący jeszcze z lat 80tych, z boczkami mocowanymi na pokrętła. oznaczenie KWE to prawdopodobnie międzynarodowy znak, pełniący te same funkcje, co nasze prl-owskie B
Brak czasu....
CDM

Postprzez Lampka » 17 października 2012, 20:37

CDM napisał(a):... oznaczenie KWE to prawdopodobnie międzynarodowy znak, pełniący te same funkcje, co nasze prl-owskie B

Chyba nie, bo to też właśnie na PRL'owskich lampach pisano i to głównie w latach 70.

FOX napisał(a):okpwm są do tej pory produkowane

Chodziło mi właśnie o to, że tej wersji już się nie produkuje, sam chciałem kiedyś taką kupić, ale już ich nie było.
Lampka

Postprzez CDM » 17 października 2012, 21:16

Lampka napisał(a):
CDM napisał(a):... oznaczenie KWE to prawdopodobnie międzynarodowy znak, pełniący te same funkcje, co nasze prl-owskie B

Chyba nie, bo to też właśnie na PRL'owskich lampach pisano i to głównie w latach 70.

FOX napisał(a):okpwm są do tej pory produkowane

Chodziło mi właśnie o to, że tej wersji już się nie produkuje, sam chciałem kiedyś taką kupić, ale już ich nie było.
Jeśli załatwisz mi jakąś oprawę z kloszem, lub z rastrem, 1 lub 2X 18, to mogę Ci taką odstąpić ;)
Brak czasu....
CDM

Postprzez Kondziu » 8 listopada 2012, 17:59

Whites86 napisał(a):Obrazek

Sorki że cytuje z fotką ale nie chce kopiować zdjecia chodziło mi o taka oprawe z kratką ale troche inna były z wiekszymi kratkami nie takimi małymi i przepuszczały sporo światła i boki nie były takie grube tak na marginesie to był inny rodzaj ale tego profilu :mrgreen:
Kondziu

Zdjęcia: 5

Postprzez radzix » 13 listopada 2012, 00:01

Oprawy na świetlówki kołowe pod KUL-em
Raczej nie są nowe. Niedługo zrobię zdjęcia w nocy bo świecą tam świetlówki o różnej barwie.
Obrazek
Obrazek
radzix

Zdjęcia: 39

Postprzez JeD » 13 listopada 2012, 18:09

znam to miejsce, znam te świetlówki, od kąd pamiętam tam są :) , fajne fotki ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Klasyczne oprawy oświetleniowe wewnętrzne