[Mesko] ORZ-6 i ORZ-7 - oprawy łyżkowe - różne wersje

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] ORZ 7 i ORZ 6 Rózne wersje opraw

Postprzez qba » 14 listopada 2012, 20:12

U mnie ostatnią łyżkę z ulicy zdjęli w czerwcu 2005r, co najlepsze była to ta, koło mojego ówczesnego domu, którą oglądałem od dzieciństwa, niewykluczone, że to pierwsza oprawa jaką w życiu zobaczyłem. Pamiętam jak miałem może ze 3 lata i obserwowałem ją z okna, jak krążyły pod nią różne owady. W ogóle ta ulica była modernizowana przez rok. Była ta mieszanka opraw(tzn do 1988 były tylko łyżki) i najpierw znikły Strady i OURW, a łyżki jeszcze jakiś czas zostały. Na terenach PKP jeszcze trochę ich jest i nawet niektóre świecą.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 14 listopada 2012, 21:23

Whites86 napisał(a):
trojmiejski napisał(a):Też należy spojrzeć na to z innej strony, jest wiele miejsc gdzie łyżki są co krok, a np. OURW zero, kiedyś było w Trójmieście trochę łyżek, w szczególności w Sopocie, ale to jednak OURW dominowały.

OURW u mnie jest 5 szuk w oswietleniu ulicznym, ale co z tego jak swieci sie w nich tylko po 1 wydojonej lampie a po 2 stronie stoją nowe slupy z oprawami sodowymi i praktycznie te OURW jak by nieistnialy, poprostu zapomniano o nich przy modernizacji i swieca w raz z nowymi oprawami od 98 roku

Rozumiem, że od 1998 roku nie robili nic z tymi OURW i świecą w nich nadal rtęciówki, które wcześniej do nich wkręcono? ;) Fajnie by było, gdybyś zapodał ich foty, a jeśli już gdzieś są, to odnośnik do nich.

W Gliwicach, co ciekawe, na jednej z ulic świeci zupełnie czynna i ładnie zadbana ORZ-7-2, jest to ciekawostka, bo na całej ulicy są chyba malagi, a ta jedna została, w dodatku na dość nowym słupie i świeci w niej jaśniutki LRF. Poza tym w oświetleniu ulicznym jest tylko kilka łyżek, prawie wszystkie nie działają. Za to na terenach przemysłowych i prywatnych jest ich ciągle pełno. Nawet z mojego okna widać na sąsiednim podwórku łyżki i OURW, jakoś mi wcześniej nie przyszło do głowy, żeby je sfocić... Nawet z domu wychodzić nie muszę :D
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez trojmiejski » 15 listopada 2012, 19:40

Gdańsk, te łyżki oświetlające parking przy Bramie Wyżynnej i pętli autobusowej Targ Sienny były fotografowane przez innych użytkowników zarówno za dnia i w nocy, lecz biorąc pod uwagę, że wkrótce znikną i fakt, że świecą rtęcią wrzucam też fotki ode mnie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 24 kwietnia 2015, 19:42 przez trojmiejski, łącznie edytowano 1 raz
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez lumix26 » 15 listopada 2012, 19:44

Podobają mi się te wysięgniki z grubymi kołnierzami na słupie
Widać że wszystkie sprawne fajnie :)
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lianata » 16 listopada 2012, 17:33

Te oprawy są zadbane. Nie zdziwiłbym się, jakby pozostały tam jeszcze kilka lat.
Lianata

Zdjęcia: 6

Postprzez lumix26 » 18 listopada 2012, 14:58

Bydgoszcz ul.Cieplicka - foto kwiecień 2012
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Postprzez Utilizer » 18 listopada 2012, 22:20

Czynne?
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez lumix26 » 18 listopada 2012, 22:44

Utilizer napisał(a):Czynne?

Oprawy należą do lecznicy zwierząt z przodu nie świecą to te które przedstawione są powyżej lecz są jeszcze z tyłu i one świecą
lumix26

Postprzez Lampka » 21 listopada 2012, 00:08

Łyżki, widoczne z mojego okna (oświetlają podwórko obok):

Obrazek
Obrazek

I w akcji (niestety działa tylko jedna):

Obrazek
Obrazek

Oprócz tego są tam także OURW, w których kilka miesięcy temu wkręcili nowe rtęciówki ;)

A teraz łyżka w centrum miasta - zapomniana łycha, stojąca pomiędzy Biedronką, a Awansem, obok sporego bilboardu (fotki robiłem z auta, jak stałem w korku):

Obrazek
Obrazek
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez ousd » 21 listopada 2012, 21:20

Utilizer napisał(a):
ousd napisał(a):Niedługo znalezienie łyżki będzie niemożliwe :cry: :roll:

Bez przesady. Co jak co ale łyżek jest jeszcze sporo ;)

Ale niedługo owszem będzie jeszcze dużo łyżek ale w postaci starych jakiś złomów dawno zapomnianych :roll:
A czynnych na ulicach jest z każdym dniem mniej :cry:
ousd

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze