Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

A więc wszystko to, co nie specjalnie pasuje powyżej

Re: Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

Postprzez matit1 » 9 grudnia 2012, 15:27

Tych żarówek to nie ma co żałować ale świetlówkę to mogłeś dobić w jakiś inny sposób, w prawdzie taka ilość rtęci to nie spowoduje katastrofy ekologicznej.
matit1

Zdjęcia: 1394

Postprzez litak1 » 9 grudnia 2012, 18:07

OOO Jed nie podoba mi się to :cry: zwłaszcza świetlówka
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Whites86 » 9 grudnia 2012, 18:10

a mnie się podoba :) bo to co porozbijal to były zwykle śmieci nic niewarte, a trzymanie tego w domu w dodatku jako "kolekcja" jest po prostu bezsensowne :roll:
ja np. wszelkie zużyte LRFy i sodowy rozbijałem żeby pozyskać trzonek jak robilem redukcje z E40/E27 ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 9 grudnia 2012, 18:24

Whites86 napisał(a):a mnie się podoba :) bo to co porozbijal to były zwykle śmieci nic niewarte, a trzymanie tego w domu w dodatku jako "kolekcja" jest po prostu bezsensowne :roll:
ja np. wszelkie zużyte LRFy i sodowy rozbijałem żeby pozyskać trzonek jak robilem redukcje z E40/E27 ;)

Ale sodówy, pierw pewnie dobijasz... :P , przez stateczniki o mocy około 1 Kw. ;)
:arrow: Litak, nigdy bym tak nie postąpił z żarówkami...rzadkiego pochodzenia, oraz z tymi co dla mnie coś znaczą, tą świetlówę znalazłem w zjaranej dużej latarce... ;).
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Lampka » 9 grudnia 2012, 22:00

Świetlówki jednak lepiej oddawać do koszy na recykling, ewentualnie tam zrobić "egzekucję" (i tak połowa, jak nie większość oddawanych do pojemników małych świetlówek od razu się uszkadza), ale czegoś takiego na pewno nie pochwalam.
Za to żarówkami można się tak bawić, szczególnie zwykłymi, codziennej produkcji, które nie mają jakiegoś większego znaczenia ;)

Rozbijać LRFy, jeśli są rzadkie, z takiego powodu jak zużycie, to jak dla mnie też nie jest dobre rozwiązanie, bo mimo zużycia one nadal są tymi samymi zabytkowymi, starymi lampami, którymi były wcześniej. Rozumiem coś takiego w przypadku popularnych lamp, dość często spotykanych i znajdowanych jeszcze na naszych terenach (nawet jeśli byłby to Polamp LRF z lat 80), albo jeżeli lampa już wcześniej miałaby np. rozbity jarznik w środku. Sam też czasem rozbijam zużyte rtęciówki, zwłaszcza mixy, żeby pozyskać z nich jarznik i ewentualnie spróbować go jakoś wykorzystać (w przypadku zużytych czasem reanimacja... ;) ), ale takiego np. Telama z lat 60 lub początku lat 70 to bym nie rozbił nawet jeśli jarznik miałaby zużyty.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Whites86 » 9 grudnia 2012, 22:25

Lampka napisał(a):Świetlówki jednak lepiej oddawać do koszy na recykling, ewentualnie tam zrobić "egzekucję" (i tak połowa, jak nie większość oddawanych do pojemników małych świetlówek od razu się uszkadza), ale czegoś takiego na pewno nie pochwalam.
Za to żarówkami można się tak bawić, szczególnie zwykłymi, codziennej produkcji, które nie mają jakiegoś większego znaczenia ;)

Rozbijać LRFy, jeśli są rzadkie, z takiego powodu jak zużycie, to jak dla mnie też nie jest dobre rozwiązanie, bo mimo zużycia one nadal są tymi samymi zabytkowymi, starymi lampami, którymi były wcześniej. Rozumiem coś takiego w przypadku popularnych lamp, dość często spotykanych i znajdowanych jeszcze na naszych terenach (nawet jeśli byłby to Polamp LRF z lat 80), albo jeżeli lampa już wcześniej miałaby np. rozbity jarznik w środku. Sam też czasem rozbijam zużyte rtęciówki, zwłaszcza mixy, żeby pozyskać z nich jarznik i ewentualnie spróbować go jakoś wykorzystać (w przypadku zużytych czasem reanimacja... ;) ), ale takiego np. Telama z lat 60 lub początku lat 70 to bym nie rozbił nawet jeśli jarznik miałaby zużyty.

a ja bym rozbil bo czy to jest z lat 70 czy z obecnych to tak naprawdę niczym się nierozni ;) to wciąż ta sama lampa, dostać to można wszędzie nowe i sprawne, również na allegro pelno jest tego i często sa wystawiane LRFy z lat 70 czy 80, i zużyte nie maja dla mnie zadnej wartości, to sa po prostu elektrośmieci, których pozbywam się jeśli jakims cudem trafiają do mnie z innymi lampami
Whites86

Postprzez litak1 » 9 grudnia 2012, 23:21

A mnie nie podoba się to nie ze względów sentymentalnych, bo to są zwykłe częste lampy, tylko chodzi o zanieczyszczenie (rtęć, luminofor) jakby każdy w Nałęczowie tak tłukł sobie świetlówki to w krótkim czasie miasteczko już by nie było uzdrowiskowe. Jeżeli dużo wiemy o lampach, lubimy ich światło wiemy jak je zaświecać to powinniśmy też je odpowiednio traktować po zużyciu. Jed wiem że sprzątnąłęś po sobie te zwłoki, ale w domu w koszu nie trzymaj ich, bo rtęć jest bardzo szkodliwa i paruje długi czas.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez Lampka » 9 grudnia 2012, 23:45

Whites86 napisał(a):a ja bym rozbil bo czy to jest z lat 70 czy z obecnych to tak naprawdę niczym się nierozni ;) to wciąż ta sama lampa, dostać to można wszędzie nowe i sprawne, również na allegro pelno jest tego i często sa wystawiane LRFy z lat 70 czy 80, i zużyte nie maja dla mnie zadnej wartości, to sa po prostu elektrośmieci, których pozbywam się jeśli jakims cudem trafiają do mnie z innymi lampami

To, że lampa konstrukcyjnie się nie różni, nie jest najważniejsze jak ktoś kolekcjonuje lampy. Ważniejszy jest czas ich produkcji, seria itd. Dla przykładu nikt nie wyprodukuje już oryginalnej rtęciówki marki Telam, bo ich "era" po prostu dawno minęła. Jeżeli dla Ciebie jakaś lampa jest nieprzydatna, to nie oznacza, że nie będzie przydatna dla kogoś innego ;) Wiem, że u Ciebie różnych rtęciówek, czy żarówek sprzed pół wieku jest trochę, jakby każda miała po zużyciu wylecieć do kibla, to trochę byłoby tego żal...
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Whites86 » 10 grudnia 2012, 17:31

Lampka napisał(a):
Whites86 napisał(a):a ja bym rozbil bo czy to jest z lat 70 czy z obecnych to tak naprawdę niczym się nierozni ;) to wciąż ta sama lampa, dostać to można wszędzie nowe i sprawne, również na allegro pelno jest tego i często sa wystawiane LRFy z lat 70 czy 80, i zużyte nie maja dla mnie zadnej wartości, to sa po prostu elektrośmieci, których pozbywam się jeśli jakims cudem trafiają do mnie z innymi lampami

To, że lampa konstrukcyjnie się nie różni, nie jest najważniejsze jak ktoś kolekcjonuje lampy. Ważniejszy jest czas ich produkcji, seria itd. Dla przykładu nikt nie wyprodukuje już oryginalnej rtęciówki marki Telam, bo ich "era" po prostu dawno minęła. Jeżeli dla Ciebie jakaś lampa jest nieprzydatna, to nie oznacza, że nie będzie przydatna dla kogoś innego ;) Wiem, że u Ciebie różnych rtęciówek, czy żarówek sprzed pół wieku jest trochę, jakby każda miała po zużyciu wylecieć do kibla, to trochę byłoby tego żal...

jeśli mam jakas stara lampe zuzyta a wiem ze jestem w stanie trafic taką nową nieuzywana w pełni sprawną "ze starych zapasow" to owszem wyleciała by do kibla :) rozumiem jakies naprawdę stare nietypowe lampy których zdobycie graniczy z cudem, ale LRFy ? co z tego ze ma pieczątke np. 71r to tylko zwykly LRF :roll:
Whites86

Postprzez JeD » 10 grudnia 2012, 21:16

Obrazek
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne rodzaje