Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

A więc wszystko to, co nie specjalnie pasuje powyżej

Re: Uszkodzone świetlówki, żarówki, rtęciówki i sodówki

Postprzez JeD » 10 grudnia 2012, 22:47

Lampka napisał(a):Super :) A co do tych świetlówek z góry, to chyba jakieś standardowe z wymiany? Czyżby jedna z nich była Candelluxem T9 20w? ;)

Tam wszytko to T-8, wszystko zjechane porówni, gdy by była jakaś mało kopcona wziąłbym sprawdzić czy świeci :) , miałem wziąść jednego polampa, niebył taki zniszczony lecz zapomniałem, jedynie wziąłem zapłonniki, bo możliwe że działają :) , tam są polampy 18w. daylight, polylux xxl 18w./ 840 . Daylighty Piły, oraz jeden philips :), oraz Spectrumy 18w./840
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Lampka » 10 grudnia 2012, 22:52

Polyluxa to od razu po niebieskich trzonkach idzie poznać ;) Spectrum też, bo wszystkie chińczyki mają osobne ebonity dla każdego bolca, jak w bardzo starych rurach.
Polampy to był Polamp-Components, czy starszy Polamp-Pabianice?
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez JeD » 10 grudnia 2012, 22:54

Lampka napisał(a):Polyluxa to od razu po niebieskich trzonkach idzie poznać ;) Spectrum też, bo wszystkie chińczyki mają osobne ebonity dla każdego bolca, jak w bardzo starych rurach.
Polampy to był Polamp-Components, czy starszy Polamp-Pabianice?

Polamp-Pabianice ;), ale pewien an 100% nie jestem :D
Ostatnio edytowano 10 grudnia 2012, 22:58 przez JeD, łącznie edytowano 1 raz
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez Lampka » 10 grudnia 2012, 22:58

To te mogłeś wziąć ;) Może dałoby się z nich wycisnąć jakieś światełko. Jeżeli nie mają szczególnych zaciemnień końców to zwykle okazuje się, że są sprawne.
Lampka

Postprzez JeD » 10 grudnia 2012, 23:00

Lampka napisał(a):To te mogłeś wziąć ;) Może dałoby się z nich wycisnąć jakieś światełko. Jeżeli nie mają szczególnych zaciemnień końców to zwykle okazuje się, że są sprawne.

znaczy miała ta jedna polampka, takie zaczernienie dalej niż na końcach już podkoniec tego długiego napisu. :), i tylko jedno małe zaczernienie na końcach.
#lubie_sode
JeD

Postprzez Lampka » 11 grudnia 2012, 19:57

Polamów pabianice to trzeba brać, bo już coraz mniej ich się widuje (produkowane były przed 2000 rokiem). Co ciekawe, wersja T8 robiona była w Niemczech ;)

Ja dziś miałem okazję robić przy oprawach OKPWm 240, w których wyschły kondy. Powiedzcie mi, czy to wysiadły kondy te duże łączone szeregowo z jednym z dławików :?: Tak, to jutro zrobię obejście drutem naokoło i będzie po problemie ;) Na wejściu jest jeszcze jeden mały kondensator, przez który wsyzstko jest szeregowo połączone, ale nie wiem, jaką ma funkcję.
Lampka

Postprzez MRP200 » 11 grudnia 2012, 22:05

Ten mały kondensator, to kondensator przepustowy, pełniący rolę przeciwzakłóceniowego. Elektrycznie, to nic innego, jak kondensator o niewielkiej pojemności wpiety równoległe z przewodami zasilającymi. Podobne spotyka się w domowych elektrosprzętach typu odkurzacz, robot kuchenny, wiertarka itp.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Lampka » 12 grudnia 2012, 00:03

MRP200 napisał(a):Ten mały kondensator, to kondensator przepustowy, pełniący rolę przeciwzakłóceniowego. Elektrycznie, to nic innego, jak kondensator o niewielkiej pojemności wpiety równoległe z przewodami zasilającymi. Podobne spotyka się w domowych elektrosprzętach typu odkurzacz, robot kuchenny, wiertarka itp.

Odniosłem wrażenie, że był on wpięty szeregowo, tuż przy kostce montażowej. Jutro spróbuję przerobić te oprawy i zewrzeć kondy do przesunięcia fazy, bo zapewne one powodują problemy z zapłonem świetlówek z jednej strony. Jutro wstawię foty, jak nawet nowa świetlówka Razno 40w, którą dziś tam wkręciłem świeciła po długim zapłonie o połowę słabiej od drugiej rury.
Lampka

Postprzez slaweklampy » 12 grudnia 2012, 09:55

Witam

Kondensator szeregowy antystroboskopowy pełni też rolę kondensatora kompensacji mocy biernej.

Przepaliła się stara żarówka Polamp. Dla mnie taka żarówka to unikat.

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez qba » 12 grudnia 2012, 21:51

Szkoda jej. Stare Polampy miały to do siebie, że potrafiły spalić się tak, że całkiem matowiała bańka. Wiele razy nabrałem się, że w oprawie siedzi matowa żarówka, a była to przepalona przezroczysta. W 1999r miałem w pokoju w listwie z dwoma reflektorkami zainstalowanej na suficie nad drzwiami starą 25tkę Polamp z próżniową bańką i 60tkę również polam, z 1 skrętką. Obie przezroczyste. Któregoś razu patrzę, a obie żarówki świecą jednakowo ciemno, a jedna jest matowa. Pierwsza moja myśl, to że siostra lub matka podmieniły mi żarówkę. A okazało się po chwili, że to 60tka właśnie kończyła swój żywot i matowiała jej bańka.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Inne rodzaje