Re: [XJeDX] Kolekcja źródeł światła

Moderator: JeD

Re: [XXXJeDXXXX] Kolekcja Źródeł Światła

Postprzez Whites86 » 31 grudnia 2012, 15:14

XXXJeDXXXX napisał(a):
ousd napisał(a):Rzadkość na rynku :)
Gdzie kupiłeś/dostałeś :?:

W sklepie chciałem kupić te dwie świetlówki 20w., lecz powiedzieli że nie nasprzedaż są (niedługo by poszły do utylizacji), poszedłem do przyjaciela, jego ojciec prowadzi sklep i zapłaciłem jak za T-8 mu :) , tą 40w. wypatrzyłem u niego w garażu, za całość zapłaciłem niecałe 14 zł, warto uważam ze bardzo. :)

warto uratować kazda t12
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Lampka » 1 stycznia 2013, 16:51

XXXJeDXXXX napisał(a):
ousd napisał(a):W sklepie chciałem kupić te dwie świetlówki 20w., lecz powiedzieli że nie nasprzedaż są (niedługo by poszły do utylizacji), poszedłem do przyjaciela, jego ojciec prowadzi sklep i zapłaciłem jak za T-8 mu :)

Do utylizacji by oddali sprawne fabrycznie świetlówki, które przeleżały trochę w magazynie? One leżały na półce / wystawie, czy stanowiły wyposażenie sklepu?
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez JeD » 1 stycznia 2013, 17:56

Lampka napisał(a):
XXXJeDXXXX napisał(a):
ousd napisał(a):W sklepie chciałem kupić te dwie świetlówki 20w., lecz powiedzieli że nie nasprzedaż są (niedługo by poszły do utylizacji), poszedłem do przyjaciela, jego ojciec prowadzi sklep i zapłaciłem jak za T-8 mu :)

Do utylizacji by oddali sprawne fabrycznie świetlówki, które przeleżały trochę w magazynie? One leżały na półce / wystawie, czy stanowiły wyposażenie sklepu?

Tak, ''bo one nie są nasprzedaż'', i ''nie można ich już kupić, bo jest zakaz'', i jeszcze coś tam mówił ''że je będą oddawać do specjalnego miejsca'' ale Załatwiałem je z tydzień jestem z siebie dumny :) , jak tak na nie patrze :P , uratowałem je :D
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Whites86 » 1 stycznia 2013, 18:44

zakaz jest produkcji i sprowadzania , ale sprzedaży zapasow magazynowych nie można zakazac ;]
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 1 stycznia 2013, 18:49

Whites86 napisał(a):zakaz jest produkcji i sprowadzania , ale sprzedaży zapasow magazynowych nie można zakazac ;]

Ja o tym wiem, tylko wiesz głupim się odpuszcza przytaknąć jest najlepiej...
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Postprzez Lampka » 1 stycznia 2013, 19:22

No tak, i dlatego potem jakieś 10-15% świetlówek, oddawanych do recyklingu jest fabrycznie nieużywanych i nowych...
Ludzi, którzy tak właśnie gadają to bym... :evil: - pierwsze zastosowanie lamp i świetlówek, to jest ich wykorzystanie, a nie wywalanie bez patrzenia, czy coś jest sprawne, byle by wywalić i nie dać komuś. Dobrze, że udało Ci się je odzyskać, nawet te parę sztuk.
Lampka

Postprzez JeD » 3 stycznia 2013, 21:36

Nowe nabytki : ;) , obydwie dostałem : (oczywiście załatwianie tego Tungsrama trwało z tydzień, a Philipsa tylko wymiane na żarówkę 60w.), uważam że się opłacało, dobra dosyć gadania czas na fotki : ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
fotki w akcji :
Obrazek
Obrazek
Philips:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Akcja:
Obrazek
Obrazek
Obydwie: (widać że Tungsram jest większy):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dostałem też Piłę 60w. z Kwietnia 2005r., ale to tylko zwykła 60-tka :D , więc jej nie fociłem :D
#lubie_sode
JeD

Postprzez ousd » 3 stycznia 2013, 22:56

Zagraniczne fasony
W Łodzi w elektrycznym nadal są takie GE 75w ale po 6,50 za sztukę :roll: Ale jako stały klient :mrgreen: może dostanę rabat :mrgreen:
ousd

Postprzez Lampka » 3 stycznia 2013, 23:41

Tych żarówek (Philips / Osram / Tungsram) świeciło wiele u mnie w domu, jeszcze zanim ja zacząłem wszędzie wkręcać kompakty ;) Tak więc od około 10 lat ostatnie działające z nich leżą schowane, ale przynajmniej nadal są sprawne :P
Lampka

Postprzez qba » 4 stycznia 2013, 01:45

Ja też miałem tych softów trochę, głównie białych. Modne stały się w 2 poł. lat 90. Phillipsy, Polampy, potem Tungrasofty i Osram Bellalux
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do JeD