Zrobiłem ostatnio rundkę po centrum i sfociłem wiele opraw, które już od pewnego czasu przymierzałem się uchwycić

Niektóre z nich prawdopodobnie znikną za sprawą budowy DTŚ, która ma przebiegać przez samo centrum
To od początku. Alejkę koło pl. Krakowskiego, wzdłuż ul. Wrocławskiej oświetlają takie oprawy:

Przy ulicy świecą stare Strady, w dużej mierze bez kloszy:

Na wprost politechnicznego budynku wydziału chemicznego, przy ul. Wrocławskiej stoją stare zabudowania, należące częściowo do Straży Pożarnej i do Remondisu. Znajduje się tam wiele klasyków. Na jednym z rogół OURW:

Na kolejnym, na plac świeci kwadratówka:

Plac oświetlają tam oprawy na przewieszkach

:

Teraz już oprawy na jednym z budynków na ul. Dworcowej:

Uliczka Barlickiego, biegnąca koło GCH (centrum handlowego) i potem aż do parku Chopina jest oświetlona OCPami, w których od zawsze świeciła soda lub Penningi:

OZPR koło GCH, nocą świeci na rtęciowo:

Parking koło GCH oświetlają Strady:

Podobnie alejkę z drugiej strony:

Tuż obok widoki na tereny, na których jeszcze kilka dni wcześniej rosły drzewa. Wycinka, bo tędy ma przebiegać DTŚ. Słupy z łyżkami, oświetlające parking po drugiej stronie już poleciały.

Jednak duży zoom potrafi świetnie złapać cenne szczegóły tego widoku:

Malaga:

A to już ul. Zwycięstwa, główna ulica w centrum. Widok od strony tzw. okrąglaków:

Z tego okrąglaka pochodzą brudne szare kompakty typu SL, które prezentowałem w wątku o mojej kolekcji lamp i świetlówek. Resztkę odratowałem, gdy "Mandarynka" przenosiła się na ul. Dworcową (tzn. resztkę, która tam pozostała - wcześniej te SLki dostawałem od nich jak robili wymiany

).

A to drugi okrąglak ("Sezam"). Nad wejściami znajdują się stare oprawki 4x8w. Ten okrąglak też już niedługo zostanie wyburzony.

Skręcamy z ul. Zwycięstwa w ul. Dubios, idąc wzdłuż gliwickiego targowiska, zwanego Balcerkiem. Aktualnie przeniesione zostało ono w inne miejsce, a na tym terenie pracuje ciężki sprzęt, wyburzając to, co na tym terenie pozostało. Jednak przy ogrodzeniu parkingu, przylegającego do ul. Dubois znajdują się dwa zapomniane słupy z zabytkowymi zardzewiałymi oprawami. Są dość niepozorne, szczególnie latem, gdyż wokół rosną drzewa. Oto ich fotki, gdyż ich czas też jest policzony.

Ulica Dubois oświetlona jest Malagami (jak to zwykle):

Jedna z hal starej fabryki drutu przy ul. Dubois została niedawno wyburzona, odsłaniając klasyki, znajdujące się za nią:

Idąc dalej są opuszczone pomieszczenia i tereny, też prawodopodobnie do wyburzenia (tu panują łyżki):

Idąc dalej, w kierunku obecnej fabryki drutu, po prawej stronie są tereny zielone nalezące do jakichś kamienic, gdzie na terenie znajdują się OURW i OUR:

Dalej znów wyburzane i opuszczone budynki. Na jednym z nich na rogach wisiały takie oto oprawy (dwie się ostały, pozostałe dwie musiały spaść bo został tylko wystający ze ściany pręt):

Fabrykę drutu oświetlają różne oprawy, głównie łyżki:

A przy drodze takie: