Oświetlenie numerów domów - dawniej i dziś

Dyskusje na temat podświetlania budynków nocą, rodzajach opraw oswietleniowych i źródeł światła przeznaczonych do tego celu

Re: Oświetlenie numerów domów - dawniej i dziś

Postprzez qba » 12 grudnia 2012, 21:54

Ciekawe, co za starucha tam tkwi i czy jest sprawna.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Luk » 5 stycznia 2013, 22:00

U mnie w bloku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez ousd » 6 stycznia 2013, 00:17

Te oprawy mają chociaż IP44 :?: Bo mnie się tak nie wydaje, wygląda mi to na zwykłą wnętrzówkę IP20 :?
ousd

Postprzez famabud » 6 stycznia 2013, 11:46

Jedna ma nie domknięty klosz więc nie ma co się dziwić.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 14 stycznia 2013, 19:56

Teraz wszędzie montują te oprawy na PL-Sy 11w. Na moim budynku tez jest. Niemniej, jak tak się zastanawiam, to te szare niepozorne trójkątne budki z numerami, często zupełnie zdemolowane, są niezłymi klasykami. W Gliwicach pełno ich wisi jeszcze na budynkach, podobnie, jak wystających z budynków prętów, na których 50 lat temu prowadzone były na budynkach linie telefoniczne (takie wystające pręty dla dwóch najczęściej izolatorów). Na każdym nie remontowanym od lat budynku to jeszcze jest :) Aż się zastanawiam, w ilu z tych lampek działały neonówki... Na ogół wkręcone widziałem tam zwykłe żarówki lub ich pozostałości.
Od i do kiedy właściwie instalowano te pospolite, acz stylowe trójkątne budki z numerkami :?: ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Lampka » 25 stycznia 2013, 20:49

Gliwice ul. Kłodnicka - zadbana klasyczna trójkątna budka:

Obrazek
Lampka

Postprzez toomm40 » 25 stycznia 2013, 23:02

na moim domu taka oprawa trójkątna przewisiała ponad 40 lat i cały ten czas w środku była neonówka tląca ,gwint E27 , totalnie zczerniała , ale wciąż świecąca , oprawa ta jednak juz nie istnieje, była bardzo przegnita i ogólnie rozsypywała się , została jedynie ta neonówka :)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 25 stycznia 2013, 23:07

To wstaw zdjęcia tej neonówki do źródełek światła, jeśli tam jeszcze jej nie ma ;)
Podobnie było z oświetleniem numeru domu, gdzie się wychowałem. Potem zrobili remont elewacji i wywalili oprawę.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez qba » 26 stycznia 2013, 00:05

ja tez taka kostke miałem w rodzinnym domu, gdzie mieszkałem przez pierwsze lata życia i jeszcze potem przez kilka lat z przerwami. Pamiętam jak świeciła, ale nie kojarzę w niej neonówki. Była ze zwykłą żarówką. Pojawiła się z czego mi wiadomo na początku lat 70, kiedy dobudowano przedsionek. Wcześniej wchodziło się od razu na klatke po schodkach i nad drzwiami wisiał SOPS100 z mlecznym kulistym kloszem (jest zresztą tam do dziś, ale jako oświetlenie przedsionka i ma inny klosz). Blaszana kostka znikła jakoś w 1996/97r na rzecz oprawy z czujnikiem ruchu. Były w latach 80 na większości domów w dzielnicy, na niektórych są jeszcze do dziś, ale nie wiem, czy jeszcze jakaś świeci. Musze się przyjrzeć po zmroku. Przed wejściem do kamienicy, gdzie mieszkałem w latach 1990-97 tez była, ale nieczynna, podobnie jak WOS nad wejściem w którym odkąd pamiętam nigdy nie było żarówki ani klosza (nim się wprowadziłem, to bywałem tam często, bo w owej kamienicy dwie moje ciocie mieszkały). W 1992r wejście od ulicy zlikwidowano, w bramie pojawił sie sklep, to chyba wtedy kostka znikła. Wos był jeszcze jakiś czas, ale już go tam chyba nie ma, albo zasłania go szyld sklepu. Ciągle zapominam się lepiej przyjrzeć, gdy tamtędy przechodzę. Dość powszechne były także Plafony P, albo WOSy/SOPSy z mlecznym kulistym lub spłaszczonym kloszem i namalowanym numerem domu.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 26 stycznia 2013, 13:18

Ciekawe, w ilu z tych numerków są jeszcze neonówki... Ja osobiście nigdy nie widziałem tam neonówek - albo były to zwykłe stare żarówki, albo w ogóle nic tam nie świeciło.
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Iluminacja architektury i obiektów