LR [Coś czego w normalnej rtęciówce nie widać;-)]

Lampy rtęciowe, sodowe, metalohalogenkowe

Re: LR-250 [Coś czego w normalnej rtęciówce nie widać;-)]

Postprzez cieszyn » 27 stycznia 2008, 18:17

Więc kto wie,może po paru latach bym miał poważne choroby wzroku

Ja bym tam radził uważać.
Lampy uliczne są dopuszczone do świecenia na ulicy, bo wiszą z reguły dość wysoko i ich szkodliwość jest znikoma
Ale na pewno nie są dopuszczone do oświetlania mieszkań, tak sądzę.

Gorzej, bo niewiele wiem o lampach, pewnie jeden typ szkodzi bardziej a inny ,mniej - nie chcę się tu wymądrzać, tylko powtórzę: Ja bym tam radził uważać ;)

Może ktoś wie więcej i może mnie jakoś podeprzeć?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez swietlik » 27 stycznia 2008, 18:33

Przypominam, że w słoneczny dzień natężenie oświetlenia na dworze osiąga ok. 100 000 lx :!: :!: Jakoś nikt jeszcze nie oślepł od przebywania latem na dworze ;)
LRF-125W daje nieporównywalnie mniejsze natężenie oświetlenia...
A to, że kogoś głowa boli albo oczy to wadliwe zainstalowanie źródła światła, które uciążliwie oślepia.
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez battery » 27 stycznia 2008, 19:00

cieszyn napisał(a):
Więc kto wie,może po paru latach bym miał poważne choroby wzroku

Ja bym tam radził uważać.
Lampy uliczne są dopuszczone do świecenia na ulicy, bo wiszą z reguły dość wysoko i ich szkodliwość jest znikoma
Ale na pewno nie są dopuszczone do oświetlania mieszkań, tak sądzę.

Gorzej, bo niewiele wiem o lampach, pewnie jeden typ szkodzi bardziej a inny ,mniej - nie chcę się tu wymądrzać, tylko powtórzę: Ja bym tam radził uważać ;)

Może ktoś wie więcej i może mnie jakoś podeprzeć?

Ja coś słyszałem o normach mówiących właśnie o tym że lampy rtęciowe muszą wisieć na pewnej wysokości i używane np w mieszkaniach mogą zaszkodzić. Wydaje mi się że pisało to na kartce ulotce dołączanej do tych lamp - HPL philips . W opakowaniu zbiorczym jest taka ulotka. Pokazuje to nawet piktogram na opakowaniu jednostkowym żeby wyjąć z pudełka instrukcję i przeczytać. MH też ją mają i sodówki też. Te lampy szkodzą tak jak halogeny bez filtra uv z tym ze mocniej bo wydzielają więcej tych promieni. Pisze coś w rodzaju High ultraviolet radiation is emitted during lighting. Use this lamp on 5meters above eyes or higher. Wydaje mi się że przez to wycofali LR. Szkło zatrzyma UVC - najgorsze (i ok bo UVC dość szybko powoduje oparzenia itp) a luminofor przetworzy część UVAi UVB - te wytwarzane są przez lampy do opalania ale szkodzą na wzrok (dlatego nosimy okulary gdy korzystamy z solarium) i przebywanie gdzie jest ono emitowane może nie w takich ilościach jak w solarium ale jednak sporych niejest dobre. Może to podrażnić oczy i prowadzić stopniowo do uszkodzenia wzroku.
battery

Postprzez Bartek » 27 stycznia 2008, 20:05

A to, że kogoś głowa boli albo oczy to wadliwe zainstalowanie źródła światła, które uciążliwie oślepia

No prawidłowo to ten LRF zainstalowany nie jest.Aktualnie opracowuję dla niego oprawę
Wysokoprężne rtęciówki są dobre, bo są tanie i DOBRE
Bartek

Zdjęcia: 10

Postprzez cieszyn » 28 stycznia 2008, 00:01

Dzięki battery za wyjaśnienia :!: :lol: :P :lol:

To potwierdza moje obawy co do szkodliwości lamp - lepiej więc z tą miłością z paru metrów do nich uważać! :( :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez swietlik » 17 czerwca 2008, 17:43

Witam :!: Niedawno wpadłem na pomysł żeby z rtęciówki, która ma luźny gwint zrobić sobie LR-125W :)
Wczoraj lampa jeszcze nie była dokładnie wyczyszczona z luminoforu ale nie mogłem się powstrzymać i zrobiłem kilka fotek :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
A to dzisiejsze zdjęcia... lampa gotowa, można wkręcać i świecić po oczach :geek: LR-125W :P
Obrazek Obrazek
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Postprzez Paweł » 18 czerwca 2008, 16:42

Super :!: Rewelacja :!: :D
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Edziu » 18 czerwca 2008, 17:49

A czy taki przerabiany LR nie jest aby szkodliwy, bo mój nauczyciel elektrotechniki, mówił mi żeby nie patrzeć się na świecącego rozbitego LRFa, ponieważ wysyła on duże promieniowanie UV.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez cieszyn » 18 czerwca 2008, 20:11

Edziu napisał(a):A czy taki przerabiany LR nie jest aby szkodliwy, bo mój nauczyciel elektrotechniki, mówił mi żeby nie patrzeć się na świecącego rozbitego LRFa, ponieważ wysyła on duże promieniowanie UV.

Radziłbym uważać !
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez swietlik » 18 czerwca 2008, 22:57

Edziu napisał(a):A czy taki przerabiany LR nie jest aby szkodliwy, bo mój nauczyciel elektrotechniki, mówił mi żeby nie patrzeć się na świecącego rozbitego LRFa, ponieważ wysyła on duże promieniowanie UV.

Teoretycznie bańka szklana nie powinna przepuszczac promieniowania UV. Ja nigdy nie wpatruję się w lampę bez luminoforu z odległości 10 cm...
noooo 20cm to jeszcze ale jak się zapala. Gdy lampa świeci pełną mocą to patrzę na nią z odległości powyżej metra więc raczej nic mi nie grozi :)
Ewentualne promieniowanie UVA, które może się jakimś cudem wydostac nie jest tak silne żeby siało zniszczenie w promieniu 1 metra od lampy ;)

Żarnik żarówki też wysyła promieniowanie UV więc nie bójmy się światełka LRa :) Gdy zapalę tą 125tkę w pokoju mam nieziemski klimat :mrgreen: a gdy nie chcę aż tyle światła to łączę lampę przez 2 stateczniki :geek: :mrgreen: :P
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wysokoprężne lampy wyładowcze