[Lampka] Moja, całkiem spora kolekcja

Re: [Lampka] Moja, całkiem spora kolekcja

Postprzez JeD » 31 stycznia 2013, 16:12

Lampka napisał(a):Świetlówki już testowane i umyte, na 34 sztuki 18 jest sprawnych, w tym jedna świeci na fioletowo (ubytek rtęci) :D Pewnie dlatego tak po połowie są sprawne, bo były łączone szeregowo, po dwie na jednym stateczniku i jak jedna się popsuła, to druga automatycznie też nie świeciła. Świetlówki te są kompletem z oprawami, przez te lata nie wymieniono ani jednej (ewentualnie coś z zapłonnikami robiono, bo kilka jest plastikowych, chyba że takie były również w kompletach).
Oprawy są sprawne, choć nie podłączałem jeszcze wszystkich, ale je też już wszystkie z grubsza obmyłem ;)

Ale brudu to tam tyle było w kloszach, że nie wiem, czy po włączeniu lampki dawałyby jakieś światło :P

Koniecznie sfoć tą różową, naprawdę fajnie że je uratowałeś ;), ile tych oprawa w koncu było, co zamierzasz z nimi zrobić? ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Lampka » 31 stycznia 2013, 16:43

Mówisz, masz :) :

Obrazek
Obrazek

A tutaj przy okazji widać napis, bo to polamek z innej serii, niż większość (polam- piła a nie polam-warszawa, jak te z 74 roku, od których wcześniej pokazywałem napisy):

Obrazek

Oprawek odzyskałem łącznie 9 sztuk, czyli wszystkie. Docelowo nad każdym wejściem miało być ich 5 sztuk, ale jednej oprawki - właśnie nad tym wejściem, które sfociłem wcześniej - brakowało (albo spadła, albo ktoś ją dawno temu ukradł). Już od dość dawna obserwowałem te oprawki, też kilka razy pytałem się ludzi w środku, ale kierowniczka umywała ręce. Wczoraj się jednak okazało, że ktoś inny był właścicielem tego budynku, pogadałem i załatwiłem bez problemu, że mogę sobie je zdjąć. W sumie zdążyłem w ostatnim momencie, bo to był ostatni dzień, jak opróżniali budynek przed przeniesieniem sklepu. Trochę trwało, zanim odkręciłem je wszystkie, najpierw zdjąłem klosze i świetlówki, a potem z narzędziami zabrałem się za odkręcanie opraw. Niektóre śruby były na tyle zardzewiałe, że nie dało się ich wykręcić, ale wystarczyło trochę się posiłować i po kłopocie ;) W ten sposób stare i od lat nieużywane klasyczne oprawy świetlówkowe razem ze świetlówkami dostały drugie życie :D
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez lumix26 » 31 stycznia 2013, 18:45

Fajnie że udało Ci się uratować te oprawy no i doszły świetlówki :) Ty normalnie magazyn lamp tam robisz :mrgreen:
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lampka » 3 lutego 2013, 20:18

To teraz żarówka starej daty, którą dostałem ostatnio od kolegi ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I w akcji:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lampka

Postprzez KaszeL » 3 lutego 2013, 20:24

Bardzo ładna Osa :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Lampka » 3 lutego 2013, 22:11

Z którego ta żarówka może być roku? ;)
Lampka

Postprzez toomm40 » 3 lutego 2013, 23:50

mogą to być lata przedwojenne...trudno orzec, może jest tam gdzies data zakodowana
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez slaweklampy » 4 lutego 2013, 09:42

Witam

Jest to żarówka z włóknem węglowym. Były one stosowane jakieś 100lat temu zanim pojawiły się żarówki z włóknem osmowym, a później wolframowym. Skuteczność świetlna 2-3lm/W.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Lampka » 4 lutego 2013, 10:53

Wiem, że to żarówka z włóknem węglowym, chodzi mi właśnie, z kiedy ona może być ;)
Ta jest prawdopodobnie o mocy 25w, na napięcie 250V. Może to stylizowane "A", widoczne pod światło na zdjęciach ujawni, kto tą żaróweczkę wyprodukował.
Lampka

Postprzez Lampka » 6 lutego 2013, 12:10

Nowości ;) Adaptery dla PL-S/PL-C (przy okazji SL i Osram Dulux D jako komplet do adapterów):

Obrazek

Jednego zaopatrzyłem akurat w PL-S 9w Philipsa ;)

Obrazek

Widać, że jest możliwość zastosowania zarówno PL-S, jak i PL-C kompaktów:

Obrazek

A teraz inny adapter, nieco bardziej stylowy i przystosowany do świetlówek PL-C 10-13w. Produkcja Sylvania, typ Lynx Diamant. Takie adaptery Sylvanii były świetnymi poprzednikami wprowadzonych później rurkowych elektronicznych kompaktów zintegrowanych i stanowiły element oferty świetlówek kompaktowych rurkowych w latach 80. Właściwy pobór mocy całej tej świetlówki, dedykowany na opakowaniu to 15w (zapewne z kompaktem PL-C 10w).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Co ciekawe, świetlówka jest Made in USA:

Obrazek

A adapter z Niemiec Zachodnich:

Obrazek
Obrazek

Data produkcji (wrzesień 1987):

Obrazek

I po złożeniu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W akcji:

Obrazek
Obrazek

Zastanawiające jest tylko, w jaki sposób umieszczono tam dławik. Teoretycznie nie ma na niego miejsca, bo calość w środku zajmuje obudowa ze świetlówki PL-C. Czyżby był on nawinięty naokoło... Tak najprawdopodobniej zrobiono, bo całość obudowy nagrzewa się w miarę równomiernie podczas działania i nie ma innego miejsca, gdzie zwoje byłyby umieszczone.
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lampka