Rozdzielnice

Dyskusje na temat gniazd, łączników, urządzeń zabezpieczających itp

Re: Rozdzielnice

Postprzez ousd » 9 stycznia 2013, 18:36

Ładnie zrobiona :)
Tylko opisy bezpieczników mogłeś zrobić na kompie :mrgreen:
ousd

Postprzez Elektroservice » 9 stycznia 2013, 18:37

Whites86 napisał(a):niepotrzebnie ta jedna część wystaje, mogles obie ulozyc estetycznie w 2 kolumnach

Właśnie, że nie bardzo by tak szło zrobić, gdyż ten dodatkowy wystający rozłącznik został dołożony później i jeśli miałbym go w 2 kolumnie umieścić to musiałbym przerabiać całą rozdzielnicę. Myślę jednak nad zdemontowaniem go, gdyż zmieniłem nieco koncepcję dotyczącą instalacji elektrycznej w moim muzeum.

ousd napisał(a):Ładnie zrobiona :)
Tylko opisy bezpieczników mogłeś zrobić na kompie :mrgreen:

Ale w czasach gdy te rozdzielnie były instalowane komputery nie były popularne :P
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 9 stycznia 2013, 19:53

to już lepiej zdemontuj go bo brzydko wygląda, jak bys dal wszystko w 2 kolumnach na początku to była by baja
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elektroservice » 9 stycznia 2013, 20:03

No na początku było w 2 kolumnach, później dołożyłem ten rozłącznik bo miał być oddzielny obwód wyprowadzony ale plany się nieco zmieniły.
Elektroservice

Postprzez LukaszO » 17 lutego 2013, 01:28

Odświeżam ;)
Mamy 2013r a na opisach wciąż jest 220 i 380V. Nie wspomnę o wkładce topikowej 5A. :)
LukaszO

Zdjęcia: 41

Postprzez Elektroservice » 17 lutego 2013, 12:24

LukaszO napisał(a):Odświeżam ;)
Mamy 2013r a na opisach wciąż jest 220 i 380V. Nie wspomnę o wkładce topikowej 5A. :)

O co Ci chodzi ? Rozdzielnica jest utrzymana w klimacie PRL, wtedy napięcie jakie panowało w sieci to 220/380V, po drugie te 10V różnicy w napięciu między L a N oraz 20V przy międzyfazowym praktycznie nie wpływa na pracę urządzeń (jedynie żarówki szybciej może szlag trafić). A co do bezpiecznika topikowego 5A, który zastosowałem jako zabezpieczenie cewek styczników to czy jest to za dużo ? Moim zdaniem jest OK, a na wkładce autentycznie jest napisane 5A :P
Elektroservice

Postprzez LukaszO » 18 lutego 2013, 00:41

Tyko to jest informacja wewnątrz - po otwarciu drzwiczek, średnio się ma do klimatu PRL. Zrozumiałby gdybyś np. odmalował skrzynki i odtworzył białe schematy jedno-kreskowe. Co do wkładki 5A, to jestem święcie przekonany, że widzę zielone "oczko".
LukaszO

Zdjęcia: 41

Postprzez Michal » 18 lutego 2013, 09:14

Mnie również nie chce się wierzyć w tą wkładkę 5A.Najniższe wartości wkładek topikowych wg szeregu to 6A,4A oraz 2A. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Elektroservice » 18 lutego 2013, 13:09

Panowie, spokojnie wszystko w swoim czasie. Wnętrze tych skrzynek jest oryginalne, jedynie w jednej z nich jest ukryte RCD no i całość przystosowana do pracy w systemie 5 przewodowym :)
A propos odmalowania skrzynek oraz odtworzenia schematów jednokreskowych to na wiosnę chcę to zrobić, tak więc ze spokojem :D
Właśnie te schematy to istotna część klimatu tych rozdzielnic, więc z pewnością zostaną odtworzone :)
A co do samej wkładki to teraz zaczynam się zastanawiać czy to aby na pewno 5A :roll:
Cóż, przy najbliższej okazji wykręcę ten bezpiecznik i zobaczę co jest na nim napisane ;)
Elektroservice

Postprzez ousd » 19 maja 2013, 19:42

Stara rozdzielnica u mnie na działce (robione kalkulatorem):
Obrazek
Obrazek
ousd

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne