Latarki jaknajbardziej, świeczki to cofanie się do średniowiecza. A sam agregat to nie taki głupi pomysł, sam mam agregat 2kW który jest w każdej chwili gotowy do pracy To 2kW w zupełności starcza aby w miarę normalnie funkcjonować
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Ja oświetlenie diodowe w kuchni mam podłączone do zasilacza buforowego (Satel APS 15) - ostatnio brak zasilania było dość późnym wieczorem a sąsiedzi zgłupieli że mamy jasno
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
Można zastosować zasilacz lub gotową lampę z akumulatorem. Czasami można też trafić na sam moduł z takiej lampy. Chociaż osobiście użyłbym UPS'a pod którego podłączył bym kompa a gdy siądzie zasilanie to bezpiecznie wyłączam komputer i włączam diodową lampkę np. Jansjo z ikei, która świeci całkiem nieźle.
Zgryzłem paznokcie na tych oprawach . Jesli chodzi o osw awaryjne do domu to tylko LEDy , mozna zastosowac moduł od takiej oprawy ktory ma w sobie zasilacz i dołaczany akum. wspołpracujacy z siecia oczywiscie a całosc odpala Ledy w razie potrzeby a nie uklad WN do swietlowki . Nawet gdzies taki moduł mam .Swietlowki maja w tym przypadku krotka zywotnosc bo jest odpalana na zimno. Rozmawiałem ostatnio ze specjalistą w tym temacie i powiedział ze wiekszosc opraw awaryjnych nawet nie powinna byc dopuszczonych do swiecenia. Twierdzi ze nie ma nic głupszego jak oprawa awaryjna ze swietlowkami 18W. Obecnie sa oprawy awaryjne z trzema swietlowkami kompaktowymi po 55W z ktorych jedna jest tez uzywana do modułu awaryjnego -nie ma wiekszej głupoty. CENA swietlowki do jakosci i trwałosci to mniej niz zero. Oswietlenie awaryjne TAK ale dla swietlowek NIE. Swego czasu uruchamialismy inteligentny system oswietlenia firmy TM technologie . BYło kilka prob serwisowych bo oprawy były adresowane co chwile mielismy błedy ,, uszkodzona lampa,, . 99 % wymiana swietlowki
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)