[Lampka] Moja, całkiem spora kolekcja

Re: [Lampka] Moja, całkiem spora kolekcja

Postprzez JeD » 6 lutego 2013, 12:43

Widzę że spodobały ci się adaptery ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Lampka » 6 lutego 2013, 12:55

Ostatnio tak, bo to są dokładnie tak samo magnetyczne kompakty, jak SL ;) W dodatku umożliwiają instalację kompaktów niezintegrowanych w zwykłych oprawach.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez amisiek » 6 lutego 2013, 15:30

Statecznik prawdopodobnie jest na toroidalnym rdzeniu o odpowiednio dobranej średnicy. Wtedy ładnie mieści się w obudowie i zostawia w środku sporo miejsca na trzonek świetlówki. Rdzenie toroidalne są bardzo popularne w elektronice w.cz., ale znalazły swoje miejsce także przy transformatorach na 50Hz.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Lampka » 6 lutego 2013, 16:07

Bardzo możliwe, to by się nawet zgadzało, bo stateczniki tego typu mają nieco większą stratność, a łączny pobór mocy takiej świetlówki dedykowany na opakowaniu to 15w (tak, to powinno być około 13w).
Lampka

Postprzez Lampka » 18 lutego 2013, 20:54

Nowości.
Dziś z Ebay przyszła świetlówka Sylvania, którą niedawno tam kupiłem. Okazała się być kompaktem zintegrowanym ze statecznikiem magnetycznym :) Jest to świetlówka Sylvania LYNX-ES 18w. W sumie pierwszy raz widzę świetlówkę kompaktową rurkową zintegrowaną z dławikiem magnetycznym. Z wyglądu nie różni się wiele od elektronicznych kompaktów współcześnie dostępnych. Ma rurkę 2U, taką, jak w kompaktach PL-C 18w i myślałem z początku, że to adapter, ale się jednak okazało, że rurki nie da się wyjąć :)
Dodam jeszcze, że ma ona na krążku miejsce jakby dla klosza, widocznie istniała możliwość dokręcenia do niej klosza. Ale bez klosza też wygląda fajnie i całkiem stylowo. Gwint ma koloru złotego.
Czas na fotki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W akcji:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz czas na kolejną ciekawą lampę. Jest to lampa, wyprodukowana przez Philisa i oznaczona, jako SL*Kombi. Zawiera w sobie kompakta SL*18 Prismatic z pierwszej generacji. Jakiś czas temu w marketach Obi widziałem podobne oprawki Philipsa, wprost do instalacji, z pryzmatycznym kloszem (ale na elektronice oczywiście).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W akcji:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W osobnym wątku pokażę też dokładniej wiekową rtęciówkę, jedną z pierwszych, jakie były w Polsce produkowane:

Obrazek Obrazek
Lampka

Postprzez toomm40 » 18 lutego 2013, 21:03

rewelacja , ta SL Philipsa :!: cos w stylu "Loft Bauhaus" 8-) bardzo ciekawa lampka, można ją oczywiście rozebrać czy otworzyć w celu wymiany lampy ?
a ta Sylvania rzeczywiście "udaje " adapter na pierwszy rzut oka ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 18 lutego 2013, 21:13

toomm40 napisał(a):rewelacja , ta SL Philipsa :!: cos w stylu "Loft Bauhaus" 8-) bardzo ciekawa lampka, można ją oczywiście rozebrać czy otworzyć w celu wymiany lampy ?

Wydaje mi sie, że można, ale póki co nie zamierzam jej rozbierać. Widać, jak się spojrzy przez dziurę, że tam w środku jest porcelanowa oprawka, chyba z gwintem ;)

toomm40 napisał(a):a ta Sylvania rzeczywiście "udaje " adapter na pierwszy rzut oka ;)

Też myślałem z początku, że to adapter, właśnie rozmiar tej obudowy na początku przykuł moją uwagę, jak znalazłem tą aukcję :P
Lampka

Postprzez Lampka » 22 lutego 2013, 19:00

Dzisiejsze lampobranie w firmie recyklingowej było bardzo udane. Trafiło się kilka "białych kruków", rzadko spotykanych świetlówek, ciekawej produkcji ;)

Na początek zacznijmy od kołowej świetlówki Polamp, LFC 32w z sierpnia 1981 roku (trochę brudna, jeszcze nie zdążyłem umyć):

Obrazek
Obrazek

Całe 10 fabrycznie nieużywanych Alinexów 20w, ruska produkcja, modele z lat 90-tych:

Obrazek

Zielony Telam 20w z listopada 1968 roku. Trzonki ma oklejone - także zieloną taśmą, ale pewnie nie dlatego, żeby oznaczyć jej barwę, ale dlatego, żeby nakleić ruszające się trzonki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Philips TL-X 40w:

Obrazek

Frater 80w, produkowana przez Polama:

Obrazek
Obrazek

Świetlówka GE typu PL-C 2U, o rurce T3 (rzadki standard stosowanej rurki w tych kompaktach):

Obrazek

Stare Polamy T5 6w z 74 i 72 roku, zupełne nówki:

Obrazek
Obrazek

Polamp WLS 70w, taka sama, jak dziwna anonimowa sodówka, którą kiedyś pokazywałem. Z tym, ze ta jest bez luminoforu:

Obrazek

Goły jarznik rtęciowy, który wziąłem (w tle widać kilka innych rtęciówek):

Obrazek

Różne kompakty i lampki:

Obrazek
Obrazek

Lusterko ;)

Obrazek

Ogółem dużo tego wszystkiego dziś się trafiło. W osobnym wątku pokazane są także świetlówki kompaktowe dużej mocy, które wczoraj również znalazłem w recyklingu.
Lampka

Postprzez JeD » 22 lutego 2013, 19:30

Uwielbiam ten wątek, lecz chętnie obejrzałbym fotki w akcji, co z tego wszystkiego działa, a jak te ruskie świetlówy sprawne też ?
P.S 1900 post :mrgreen:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Lampka » 22 lutego 2013, 19:34

Tak, sprawne. Te wszystkie Alinexy to fabryczne nówki, u mnie chyba pierwszy raz odpalane. Potem pofocę jeszcze. Poza Alinexami trafiło się też kilka sprawnych Polamów i kilka Razno (używane / zużyte do zabawy). Rtęciówek nie testowałem jeszcze, chociaż poniekąd starałem się wybierać jak najbardziej "czarne" na jarzniku, żeby mieć do obserwacji zużywania się :P Sodówek też jeszcze nie testowałem, ta Polamp 70w wygląda na sprawną. Polamowskiego koła 32w też jeszcze nie testowałem :P
Lampka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lampka