matit1 napisał(a):Podobne neonówki albo takie same są w łącznikach przyciskowych z zieloną kontrolką Legranda.
Coś takiego w tym łączniku przestało mi się świecić po ok. dwóch miesiącach a ten biały luminofor zrobił się szary.
Masz jeszcze tą neonówkę?
litak1 napisał(a):matit1 napisał(a):Podobne neonówki albo takie same są w łącznikach przyciskowych z zieloną kontrolką Legranda.
Coś takiego w tym łączniku przestało mi się świecić po ok. dwóch miesiącach a ten biały luminofor zrobił się szary.
One mają dużo mniejszą trwałość od zwykłych neonówek pomarańczowych, ale tak szybkie zużycie było spowodowane niewłaściwym dobraniem rezystora (zbyt duży prąd)
Szybsze zużywanie się jest raczej spowodowane przez środowisko wyładowcze w neonówce, a nie przez źle dobrany rezystor.
Takie lampki neonowe można kupić w sklepach Auchan, świecą na zielono i szybko ciemnieją, ale są w formie lampki nocnej do kontaktu. Ja kupiłem ich kilka w zeszłym roku, jedną intensywnie używałem i po kilku tygodniach cała się zaciemniła i dawała jakieś 10% światła

One miały poza tym w szeregu czujnik światła i żeby świeciły, to musi być ciemno w pokoju.
Gdzie można kupić te kolorowe neonówki? Bo w sklepach za bardzo nie widziałem.