Kilka fotek opraw oświetleniowych w centrum. Kryją się tu nadal takie oprawy, jak OZPR, czy ORO, chociaż mało zauważalne, wiele jest strad i malag. Fotki w zimowym krajobrazie, robione wczoraj
ul. Arkońska:

Wrocławska (Strady):

Początek dworcowej (nieraz już pokazywane):

ul. Górnych Wałów (remontowany, ostatni odcinek ulicy):

ul. Jana Pawła II i wiele innych okolicznych ulic oświetlają takie duety:

Skwet koło nowo wybudowanych bloków:

Koło katedry na rogu budynku znajduje się wyjątkowo ciekawa i stara oprawa oświetleniowa. Już dawno przymierzałem się, by ją sfocić, aż wczoraj w końcu się tam przeszedłem. Oprawa ta jest stylizowana, obecnie niestety zapomniana, a w środku znajduje się rozbity MIX firmy Polam lub Telam, w każdym razie widać po pokryciu luminoforem, że także bardzo stary. Sama oprawa na pewno ma ładne kilkadziesiąt lat, w jeszcze kilku miejscach w mieście, na starych budynkach widziałem wysięgniki na rogach, przypuszczalnie też po takich starych oprawach, które musiały tam wisieć. Ta oprawa znajduje się na rogu budynku plebanii, koło gliwickiej katedry.

A teraz plac przy katedrze.

Skrzyżowanie z ul. Nowy Świat. Tutaj stoi jeden z klasycznych kwiatków, na którym z pewnością dawniej były łyżki. Wokół jest też wiele lokalnych słupów z oprawami.

Na małym placyku, obok parkingu strzeżonego, stoją dwie oprawy - OZPR i ORO, schowane między drzewami i nieużywane obecnie. Rok temu ORO przez krótki okres czasu działała

Na parkungu strzeżonym obok znajdują się OZPR, przy czym w jednej z nich - tej bliższej na zdjęciu - wkręcony jest kompakt. Jak pytałem parkingowego, dlaczego to wkręcili, to mówił, że "nie mieli nic innego na wymianę"

Ten kompakt jednak od pół roku nie działa i oprawa jest ciemna.

Dalej ul Nowy Świat i skrzyżowanie z Pszczyńską, Mikołowską i Wrocławską.