Z miejscowości między Redą, a Helem to prócz tych granicznych najciekawsze to Puck, Władysławowo i Jastarnia. Puck i Władysławowo są dość dobrze obfotografowane (choć oczywiście fotek takich miejsc to nigdy za mało), a kwestia Jastarni na forum była poruszona tylko raz ( viewtopic.php?f=50&t=324&p=108831&hilit=jastarnia#p108831 ). Ostatnio przejeżdżałem przez nią więc mogłem zerknąć na różne ciekawostki, ale fotografowanie odpadło. Za to zaś byłem trochę czasu w sąsiedniej Juracie. Jurata pod względem oświetleniowym wypada blado, bo praktycznie prócz SL-100 (spora ich ilość ze zdegradowanymi kloszami) i różnorakich kul nie ma tam nic innego. Dlatego odpuściłem sobie fotki dzienne i zrobiłem tylko kilka nocnych pokazujących półmrok będący efektem beznadziejności zastosowanych rozwiązań oświetleniowych:
Na terenie jednego z hoteli/pensjonatów są rtęciowe kule Na terenie innego Elby Rosy, jedna sodowa, reszta metalohalogenkowa:
Czy mi się wydaje, czy te SL100 mają płaskie hartowane szyby, czy to jednak bubel wcześniejszych lat produkcji - bardzo płytki klosz PC, który szybko się przypala? Fajne są te czarne Seleniumy.