Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Postprzez Elektroservice » 8 kwietnia 2013, 18:36

U mnie było w pewnym momencie 12 st C nawet. Mogłem zrobić zdjęcie, bo widzę nie wierzycie mi :twisted:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Misiumac » 8 kwietnia 2013, 18:36

Whites86 napisał(a):
Luk napisał(a):Dzisiejsza sytuacja meteo w Gliwicach

Temp. min: -6 st.
Temp. max: +7 st.
Zachmurzenie: pogodnie
Ciśnienie spada

ElectroSerwis, wczoraj w okolicach Twojego miejsca zamieszkania było najwyżej 7 stopni ;)

http://www.wunderground.com/history/air ... story.html

Ja od dawna nie patrzę na domowe mierniki temperatur - niezależnie od tego czy to są zwykłe alkoholowe lub rtęciowe termometry, czy też elektroniczne stacje pogody. Na temperatury patrzę na WUNDERGROUND albo na OGIMET. Dziś u mnie było oficjalnie 7 stopni a moja stacja pogody pokazywała z nie wiem z czego 11 stopni :|

bo było 11, u mnie często podają totalnie inna temperaturę niż jest w rzeczywistosci

Dlatego ja ufam tylko i wyłącznie swojej stacji jeśli chodzi o temperaturę aktualną, wartości które podają portale nierzadko okazują się totalnymi herezjami.
Misiumac

Postprzez Luk » 8 kwietnia 2013, 18:46

No nie powiedziałbym ;)
Stacje czy termometry zwykłych użytkowników często podają zawyżone temperatury z uwagi na operowanie Słońca (bo wiele osób nie wie też że termometr należy montować w pełnym cieniu) a na portalach pogodowych są oficjalne dane z profesjonalnych ogródków meteorologicznych.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez JeD » 8 kwietnia 2013, 18:51

Luk napisał(a):No nie powiedziałbym ;)
Stacje czy termometry zwykłych użytkowników często podają zawyżone temperatury z uwagi na operowanie Słońca (bo wiele osób nie wie też że termometr należy montować w pełnym cieniu) a na portalach pogodowych są oficjalne dane z profesjonalnych ogródków meteorologicznych.

No ja Cię Błagam, litości Łukasz, chyba nikt nie jest idiotą, nie ? ;) , chyba każdy wie że słończe rozgrzewa rtęć lub mierniki temperaturowe, ja wierzę tylko portalowi Łowcy burz i kropka. reszta to fusy, jeżeli Cię uraziłem to przepraszam,kontekst nie był aby Ci dokopać tylko powiedzieć ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Elektroservice » 8 kwietnia 2013, 18:53

W takim razie oryginalny termometr w samochodzie też oszukuje jeśli jego czujnik jest umieszczony za kratką w zderzaku w taki sposób że nie padają na niego promienie słoneczne i też nie jest on nagrzewany przez pracujący silnik ?
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Luk » 8 kwietnia 2013, 18:57

Nie wiem. U mojego ojca w samochodzie termometr nawet dobrze mierzy temperaturę, ale tylko w czasie jazdy. W czasie postoju ją zawyża. A u mojej siostry w samochodzie nawet zimą termometr pokazywał +17 stopni, gdy tak naprawdę były +2 :roll:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Postprzez Whites86 » 8 kwietnia 2013, 19:01

Luk napisał(a):No nie powiedziałbym ;)

chyba tylko idiota nie wie żeby temperaturę mierzyc w cieniu ;) mam termometr od północy gdzie słonca nigdy nie ma
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez JeD » 8 kwietnia 2013, 19:03

Ale przecież nasz super pro meteorolog wie lepiej ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Whites86 » 8 kwietnia 2013, 19:10

XXXJeDXXXX napisał(a):Ale przecież nasz super pro meteorolog wie lepiej ;)

daruj sobie na przyszłość podobne wypowiedzi ok ? nie brzmi to zbyt dobrze, wręcz obraźliwie
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Luk » 8 kwietnia 2013, 19:11

Whites86 napisał(a):chyba tylko idiota nie wie żeby temperaturę mierzyc w cieniu ;) mam termometr od północy gdzie słonca nigdy nie ma

To co innego :) Faktycznie od północnej strony nigdy Słońce nie świeci. Najgorzej jest w mieszkaniach w których oka usytuowane są na południowy zachód, wtedy można sobie darować montowanie termometru lub stacji pogody. Na szczęście ja mam okna na wschód.

XXXJeDXXXX napisał(a):Ale przecież nasz super pro meteorolog wie lepiej ;)

E tam, nie przesadzaj :) Ale w niektórych przypadkach tak jest. Ale jeśli termometr zawyża temperaturę nawet w cieniu to nie wiem jaka może być tego przyczyna. Jeśli mieszka się w centrum miasta to oczywiste, bo wtedy jest wyspa ciepła, a w oficjalnych meteorologicznych ogródkach temperaturę mierzy się na przedmieściach.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic