Zdjęcia nocne

O fotografowaniu i filmowaniu lamp i wszystkiego co ma związek z oswietleniem

Re: Zdjęcia nocne

Postprzez Elektroservice » 16 kwietnia 2013, 21:21

Czyli nocne zdjęcia najlepiej robić w formacie RAW i potem to na HDR przerobić ?
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez elek » 16 kwietnia 2013, 21:29

Elektroservice napisał(a):Czyli nocne zdjęcia najlepiej robić w formacie RAW i potem to na HDR przerobić ?

Nie trzeba ale jeśli chcesz złapać jednocześnie lampy i doświetlić tło to tylko HDR cie ratuje, RAW jest formatem HDR i aparat przy konwersji do JPEG robi mapowanie tonów zgodnie z wewnętrznym algorytmem, zwykle wychodzi to OK ale ogranicza cie dynamika matrycy, fotografia HDR to trochę inna sprawa, tutaj dzięki składaniu kilku fotek o różnych parametrach naświetlania można przeskoczyć ograniczenie dynamiki tonalnej matrycy, żaden aparat cyfrowy raczej nie byłby w stanie złapać i lamp i cieni w takiej scenie jak ta pierwsza fotka tak aby doświetlić cienie i nie prześwietlić lamp, HDR to umożliwia.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez Whites86 » 17 kwietnia 2013, 14:32

elek napisał(a):
Whites86 napisał(a):
elek napisał(a):Pierwsza fotka lepsza :) HDR teraz zrób.

lepsza ? przecież jest totalnie przeswietlona :roll:

Gdzie tu masz totalnie prześwietloną fotke ? jedynie obszary samych lamp i niektóre odblaski są prześwietlone za to druga fotka jest mocno niedoświetlona i mało co na niej widać, mnie osobiście denerwują takie fotki bo nic na nich nie widać, tylko parę kropek w miejscach gdzie są latarnie, niestety żeby złapać pełna dynamikę takiej sceny to bez HDR ani rusz.

właśnie 2 fotka jest odpowiednia, wszystko na niej dobrze widać , w dodatku poziom swiatła na tej fotce obrazuje rzeczywistośc, można owszem trochę podświetlić by uzyskac lepszy efekt ale 1 fotka to przesada nawet niebo wygląda jak w dzień
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez elek » 17 kwietnia 2013, 15:30

Oglądnij sobie histogram obu fotek i porównaj, druga fota jest zdecydowanie niedoświetlona, a co do obrazowania rzeczywistego poziomu światła to po jakiego grzyba to robić ? fotografia nie ogranicza cię pod względem czasu naświetlania tak jak oko i możesz znacznie więcej wycisnąć ze sceny tworząc znacznie ładniejsze odwzorowanie i tak jest w przypadku tych fotek, pierwsza zdecydowanie ładniejsza :)
elek

Postprzez trojmiejski » 17 kwietnia 2013, 17:31

Mnie osobiście pierwsza fotka nie podoba się.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Whites86 » 17 kwietnia 2013, 18:53

trojmiejski napisał(a):Mnie osobiście pierwsza fotka nie podoba się.

dokładnie bo co jest ladnego w dużych prześwietlonych plamach ze zamiast oprawy jest jedna wielka plama , w dodatku w miejscach gdzie padało dużo swiatła sa przeswietlone tak ze sa prawie białe, zarysy tego białego VW t4 to się prawie rozmywają od tego prześwietlenia, co do 2 fotki zgodze się ze mogła by być odrobine jasniejsza, ale tylko odrobine
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez elek » 17 kwietnia 2013, 19:04

No i dlatego napisałem w pierwszym poście żeby HDR zrobić bo inaczej nie ogarniesz takiej dynamiki tonalnej.
elek

Postprzez lumix26 » 19 kwietnia 2013, 20:02

Bydgoszcz ul.Na Wzgórzu - foto marzec 2013
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Elektroservice » 23 kwietnia 2013, 21:24

Fajne foty Lumix. To teraz coś ode mnie. Nocne testowanie obiektywu Soligor 75-260 Auto Zoom. Fotki wyszły moim zdaniem kiepsko, no ale niech wypowiedzą się specjaliści :roll:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak przy okazji jak już miałem przejściówkę z Canon EF (Canon EF-S) na M42 zamocowaną na aparacie postanowiłem przetestować w nocy również szerokokątny obiektyw Pentacon Auto Multi Coating 2.8/29 :mrgreen: Te fotki wyszły chyba ciut lepiej, ale moim zdaniem i tak marnizna, do tego jeszcze ten efekt gwiazdek :evil:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Proszę o szczere ocenienie fotek
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez JeD » 23 kwietnia 2013, 21:35

Paweł, Ty za bardzo się szpikujesz tymi obiektywami, przesłonami itp., najlepiej jest wziąć lustrzankę albo kompakt przy ładnej pogodzie bez niczego, tylko wewnętrzne ustawienia, jasność zmienić, a gwarantuję Ci że fotki będą świetne, te też mi się podobają :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Foto i video