Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez ousd » 28 kwietnia 2013, 20:14

2x18w to ciut za mało :) to pomieszczenie jest dość duże :)
ousd

Postprzez Whites86 » 28 kwietnia 2013, 20:15

Elektroservice napisał(a):Broń Boże od opraw typu OKN, to jest porażka :roll:

niby dlaczego ? jedyny ich poważny minus to demontaż klosza, trzeba mega uważac żeby niepolamac go lub tych plastikowych bokow przy wyjmowaniu , a tak oprawa jest OK
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elektroservice » 28 kwietnia 2013, 20:16

No właśnie te plastikowe boczki są cholernie kruche a sam klosz dość łatwo odpada :evil:
W pewnym miejscu gdzie były OKN przed remontem pomieszczenia tylko 2 miały klosze, po remoncie klosz miała już każda, ale były te klosze dodatkowo zabezpieczone na środku za pomocą szerokiej czarnej opaski trytytki :twisted:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 28 kwietnia 2013, 20:18

Elektroservice napisał(a):No właśnie te plastikowe boczki są cholernie kruche a sam klosz dość łatwo odpada :evil:
W pewnym miejscu gdzie były OKN przed remontem pomieszczenia tylko 2 miały klosze, po remoncie klosz miała już każda, ale były te klosze dodatkowo zabezpieczone na środku za pomocą szerokiej czarnej opaski trytytki :twisted:

bo jakiś idiota nie potrafił ich odpowiednio założyć, mam taka oprawe i wlasnie zdjęcie klosza jest bardzo trudne, nie ma możliwości by sam wypadl chyba ze zle go zamontujesz, jak wspomniałem jedyna jej wada to kruche plastikowe boki które bardzo ciężko zdjąc w całości
Whites86

Postprzez Elektroservice » 28 kwietnia 2013, 20:22

Boczki kruszeją, to pierwszy problem, ale klosze też kruszeją !
Miałem w rękach klosz od OKN i był kruchy jak wafelek :roll:
Elektroservice

Postprzez lumix26 » 28 kwietnia 2013, 20:24

Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Whites86 » 28 kwietnia 2013, 20:25

Elektroservice napisał(a):Boczki kruszeją, to pierwszy problem, ale klosze też kruszeją !
Miałem w rękach klosz od OKN i był kruchy jak wafelek :roll:

ja mam ta oprawe w piwnicy, wcześniej miałem ja w pokoju, mało tego 2 sztuki sa u mojej matki w gabinecie + 2 sztuki w garażu + 1 sztuka w pralni, kazda montowałem osobiście, w każdej wymieniałem startery (bo philipsy się zwierać zaczęły...) oprawy były powieszone w 2008r i są całe do dziś, nic nie jest wypalone wykruszone ani żadna z nich o zgrozo nie zgubiła sama klosza, jest on kruchy to fakt przy nieumiejętnym otwieraniu tych opraw można go połamać bo ktoś w tej oprawie nie przemyślał zbytnio tego by odpowiednio łatwo można było zdejmować te boki, tak czy inaczej klosz w tych oprawach siedzi pewnie i niema absolutnie żadnej możliwości by sam z siebie wypadł, jeśli gdzies wypadl to oznacza ze montowal to jakiś kretyn, sama oprawa jest OK
Whites86

Postprzez Elektroservice » 28 kwietnia 2013, 20:27

Famor jest fajny, solidnie i porządnie wykonany.
Ale do piwnicy starczy oprawa SKAN w 100%, tak jak pisałem wcześniej w swojej piwnicy mam oprawę SKAN 2x36W seria FLUX i jest całkiem przyzwoicie wykonana, kupiona była bez osprzętu i osprzęt zamontowałem porządny samodzielnie.
Elektroservice

Postprzez FOX » 28 kwietnia 2013, 21:03

Dajcie spokój z tanimi chińskimi hipermarketowymi oprawami. Naprawdę warto zainwestować w coś lepszego co poświeci przynajmniej te 10 lat, najlepiej Polskiej produkcji bo powinno się wspierać krajowy przemysł. Jeżeli oprawa będzie pracować w zapylonym pomieszczeniu to konieczne jest dobranie odpowiedniego IP oprawy. Tak więc OKN-y i podobne niestety nie sprawdzą się pod względem szczelności bo są przeznaczone do pomieszczeń o niewielkim zapyleniu, tutaj musisz poszukać dobrego hermetyka co raczej nie powinno być problemem. Zawsze możesz kupić tzw leżaka magazynowego np OPK z lat 90.

Tak nawiązując jeszcze do słynnych OKNów. Tutaj naprawdę dobrze założony klosz nie ma prawa się odczepić a problem z przyleganiem może wystąpić jedynie przy nierównym podłożu do którego przykręcamy oprawę. Boczki również nie są z najgorszego plastiku i nie kruszeją po kilku latach. Sam kilka razy demontowałem takie oprawy używane przez kilka lat i nie było żadnych problemów. Jednak pamiętajmy że te oprawy są w sprzedaży już dość długo więc przy najstarszych egzemplarzach niektóre plastikowe elementy mogą być bardziej kruche od temperatury czy UV. Po latach pracy ma prawo się zużyć.
FOX

Postprzez ousd » 28 kwietnia 2013, 21:06

Coś takiego: http://tablica.pl/oferta/oprawa-oswietl ... 883b4;r:;s:
Niestety, sufit jest tam niższy niż w innych pomieszczeniach piwnicznych :roll:
ousd

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic