DIY [czyli zrób to sam]

Dyskusja na tematy dowolne

Re: DIY [czyli zrób to sam]

Postprzez JeD » 2 maja 2013, 20:53

Elektroservice napisał(a):Pianino ? WTF ?

Podobnie wygląda tak ułożone, w dodatku bezpieczniki wyglądają jak klawisze trochę, i tak Mi się skojarzyło, na serio fajna robota to jest ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Elektroservice » 2 maja 2013, 21:01

Hehe, masz wyobraźnie :D
Ale ciesze się, że podoba Ci się moja robota. Jutro nakleję opisy a w późniejszym czasie całość zostanie albo oklejona jakąś okleiną albo pomalowana :roll:
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 3 maja 2013, 11:16

ta skrzynka z bezpiecznikami beznadziejnie wygląda, ja zamiast tego wstawił bym zwyczajne włączniki tego typu :
Obrazek
lub tego typu odpowiednio opisane, o wiele lepiej by to wyglądało
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elektroservice » 3 maja 2013, 11:19

Też o tym myślałem i w przystawce w postaci regulowanego statecznika opartego o stateczniki świetlówkowe właśnie takie włączniki jak z 2giego zdjęcia zostaną zastosowane :)
Ta skrzynka z bezpiecznikami jednak ma pewną zaletę - zdecydowanie utrudnia przypadkowe przełączenie statecznika podczas pracy lampy a po naklejeniu opisów i zasłonięciu napisów na bezpiecznikach będzie to prezentować się zdecydowanie lepiej :D
Elektroservice

Postprzez Whites86 » 3 maja 2013, 11:42

Elektroservice napisał(a):Też o tym myślałem i w przystawce w postaci regulowanego statecznika opartego o stateczniki świetlówkowe właśnie takie włączniki jak z 2giego zdjęcia zostaną zastosowane :)
Ta skrzynka z bezpiecznikami jednak ma pewną zaletę - zdecydowanie utrudnia przypadkowe przełączenie statecznika podczas pracy lampy a po naklejeniu opisów i zasłonięciu napisów na bezpiecznikach będzie to prezentować się zdecydowanie lepiej :D

ale ta skrzynka szpeci :roll: obudowa jako calosc jest nawet nawet (chodz przypomina mi wersalke :P) ale ta skrzynka z bezpiecznikami tam jakos niezbyt pasuje, jak bys wyciął otwor na wymiar tego co jest w obudowie skrzynki i umiescil je bezpośrednio w tej drewnianej obudowie prezentowalo by się to lepiej
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elektroservice » 3 maja 2013, 12:14

Pewnie masz rację, ale zależało mi na "klapce" zamykającej dostęp do tych bezpieczników - zawsze to uniemożliwi przypadkowe przełączenie czegoś :P

P.S. Przed chwilą zamordowałem fajnie zdechłą sodę 150W na tym testerze, film już niedługo :D
Elektroservice

Postprzez kospan » 5 maja 2013, 00:19

Oto moja przetwornica napięcia z 12v na 234v :D
Została zbudowana z części pochodzących z różnych źródeł. Tranzystor, transformator, drut z PFC, radiator oraz wentylator został pozyskany z Zasilacza ATX. Sabilizator 5v dla wiatraka z praktyk z jakiejś płyty tv , gniazdko , Jako obudowa posłużyła tutaj obudowa po zasilaczu ATX :)

foto :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schemat przetwornicy rysował kolega z forum Kolekcjoner , u mnie niepotrzebny był kondensator przy rezystorze :)

Obrazek
kospan

Zdjęcia: 20

Postprzez bartek380V » 5 maja 2013, 08:03

Proste i stare jak swiat ;) Kiedys z głupa poskładałem taki układ na oko z pamięci w 40 minut . Zadziałał za pierwszym razem. :D
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez kospan » 5 maja 2013, 10:31

Wiadomo że proste moja ma coś wysoką sprawność bo bez problemu ciągnie całego kompakta 21w i się przy tym prawie nie grzeje wentylator dałem na wszelki wypadek i tak chodzi na 5v . Schemat dałem bo nie wszyscy potrafią takie coś sklecić w głowie :)
kospan

Zdjęcia: 20

Postprzez slaweklampy » 5 maja 2013, 11:49

Witam

Dużo czasu zajęło zbudowanie tego urządzenia?

Podobny układ stosowany jest w oprawach świetlówkowych Mera-Elwro 8W z tranzystorem 2N3055.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic