Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Aktualna pogoda w waszym regionie oraz jej skutki

Postprzez Luk » 19 czerwca 2013, 10:27

Jak wiemy, ogólnopolski rekord temperatury to 40 stopni. Tyle było w Prószkowie 29 lipca 1921 roku oraz w Słubicach 30 lipca 1994 roku. Jeśli chodzi o dokładność to w Prószkowie było 40,2 stopnia a w Słubicach 39,5 ale już nie bądźmy tacy drobiazgowi... ;)

Rekord dla Gliwic to 37 stopni. Tyle było 29 sierpnia 1992 roku. Taka temperatura na 99% zdarzyła się w Gliwicach też w lipcu, ale niestety nie wiem kiedy.

Co do dzisiejszego dnia. Jak na razie od dwóch godzin temperatura u mnie nie rośnie :roll: Zatrzymało się na 25 stopniach. Dopiero teraz znowu zaczęło się ocieplać, jest 26 st. Więc "30" stoi dziś pod znakiem zapytania. Ale i tak jest gorąco.
A jutro....? Na południowym zachodzie będzie upał przekraczający 35 stopni. Nawet u mnie w Gliwicach może będzie 34.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Elektroservice » 19 czerwca 2013, 14:22

A u mnie jest już o zgrozo 31 st C :evil:
Jutro ma być jeszcze gorzej i to w dzień w który jak na złość do pracy jadę...
Precz z upałami !
Precz z przewodami YDYt, oraz podobnymi w instalacjach elektrycznych !
Elektroservice

Zdjęcia: 0

Postprzez kamil » 19 czerwca 2013, 20:17

Jest lato a o tej porze roku upały po 30 stopni są nie nieuniknione .
kamil

Zdjęcia: 5

Postprzez Utilizer » 19 czerwca 2013, 20:29

Dzisiaj jak na mnie było już troche za ciepło do roboty :roll:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez amisiek » 19 czerwca 2013, 21:11

Obrazek
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez JeD » 19 czerwca 2013, 21:11

Widziałeś jakieś Tornado w USA ? :D
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez amisiek » 19 czerwca 2013, 21:22

Przez jedno z nich miałem wydłużony pobyt w Chicago, bo lotnisko O'hare było zamknięte. Skutek - musiałem szukać hotelu poza Chicago, bo wszystkie sensowne hotele zajęte, poniżej 500$ za pokój nic nie było. Udało się znaleźć coś za miastem, ale taksówki to cholernie drogie, innego środka komunikacji tam nie ma.
Z daleka wygląda dość hmm... dziwnie. Samolot ominął je o jakieś 30km, ale było z daleka widać.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Witeku » 19 czerwca 2013, 23:25

amisiek napisał(a):kW zeszłym tygodniu byłem w Nevadzie w USA, było 109 stopni Fahrenheita czyli na nasze właściwe - 43 stopnie Celsiusza. To jest dopiero żar, ale na szczęście sucho.

Taaa... doświadczyłem tego w zeszłym roku w Baku w Azerbejdżanie. W ciągu dnia - 40 stopni, a koło 23:00 temperatura spadałą do 29 stopni przy wilgotności 85%...
Człowiek wychodził na minutrę, to chciał od razu wracać. Dlatego najprzyjemniej było w metrze :)
Witeku

Postprzez elek » 20 czerwca 2013, 11:13

Fotka z wtorku około 23, dość mocne burze przechodziły nad południową Polską, u mnie jakoś strasznie nie było bo wszystko przeszło bokiem i jedynie trochę pokropiło, jutro wieczorem ma być powtórka.
Obrazek
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez amisiek » 20 czerwca 2013, 13:42

Na zdjęciu coś podobnego widziane z góry - omijanie bokiem dużego CBka (cumulonimbus incus, chmura ma kształt kowadła, na dole burza a nad nią silny wiatr, lotnicy omijają takie chmury).
Obrazek
Fotka fatalnej jakości niestety, duży zoom, bo nie dało się inaczej pokazać tego chmurska. W środku tej chmury się porządnie błyskało, nie udało mi się tego sfocić. Wieczorem jest to wrażenie jedyne w swoim rodzaju. Samolot z Minneapolis poleciał na zapasowe po iluśtam minutach holdingu, nam się udało wystartować do Vegas zanim te chmurska przylazły. O tym drugim samolocie wiem, bo w liniach United na lotach krajowych jak się włączy ichni system rozrywkowy (muzyka, dźwięk do filmów wyświetlanych na ekranach) na kanał "9", to można posłuchać rozmów pilotów przez radio. Tylko United ma taką opcję, jest to prawdopodobnie jedyna linia lotnicza na świecie, która tak robi.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic