Dzięki za odpowiedzi

Wiem, widziałem, czytałem i na youtube oglądałem (przyznam, że jeszcze nie wszystko).
Zdaje sobie sprawę, że może to wyglądać na podejście kogoś w gorącej wodzie kąpanego.
Właśnie oglądając renowacje, przypomniały mi się reflektory i zapytałem. Nie wiem kiedy będę miał jakąś łyżkę, ale póki mam czas to chce zapoznać się jak najlepiej z tym zagadnieniem i poukładać sobie co i jak. Na pewno nie będę w stanie opanować tematyki opraw i oświetlenia tak jak Wy (czasowo nie dam rady i na co dzień zajmuje się czymś zupełnie innym). Z czyszczeniem, polerowaniem i lakierowaniem poradzę sobie (oczywiście w razie czego to pomęczę pytaniami

)
amisiek napisał(a):P.S. Widzę bardzo ciekawą lampkę w avatarze

Jeśli mnie pamięć nie myli, jest to EM-72, bo tylko EM-71 i EM-72 miały taki kształt ekranu, z czego EM-71 miała pojedynczą plamkę, EM-72 - dwie. A to dość rzadkie lampy.
No bardzo mi miło
Dokładnie tj. EM71a (Lorenz). Z tego co kiedyś wyczytałem, to ma to być podobno bardziej trwała wersja EM71. Częściej można było ją spotkać w magnetofonach szpulowych niż w radiach. Tym razem jednak wyładowała w radiu (mam też NOS-a EM71, ale ta czeka na wymarzony model Saby

)
W odróżnieniu od EM71 luminofor przy górnych brzegach jest czymś dodatkowo pokryty (lub nie ma go tam, stawiam jednak b. na to pierwsze).

z tyłu widać EL34 (jako SE, rzadkie rozwiązanie w radiu).
To jest EM71 (niestety dość mocno wyeksploatowane)

i dla porównania jeszcze EM72.

To faktycznie są już rzadkie lampy, na aukcjach w Polsce dawno już nie widziałem, na ebay.de są systematycznie wystawiane. Niestety zaczynają już swoje kosztować, ale w porównaniu do o wiele popularniejszych (w ich latach świetności) EM34/EM35 to nie jest tak źle

te już zbliżają się do 100 euro za NOS-a (czasem może trafić się okazja u nas)
Dla zainteresowanych więcej oczek tu
http://www.akh.se/tubes/eyes.htm