Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Postprzez Whites86 » 27 lipca 2013, 22:11

MRP200 napisał(a):
famabud napisał(a):Chyba największy kretynizm tej inwestycji. Rondo z kostki brukowej. :evil: Cały fragment ulicy dostał nowy dywanik asfaltowy, tylko tutaj ułożono kostkę.

Nie do końca się zgadzam. Może to miało jakiś cel. Kierowca widząc inną nawierzchnię odruchowo zwalnia. Zaś samo rondo to najbezpieczniejsze skrzyżowanie, przed którym obowiązkowo trzeba zwolnić, a przy większym natężeniu ruchu włączanie się do jazdy przebiega bardziej płynnie. No i jest mniej problematyczne w utrzymaniu.

z ta płynnąscią to zbytnio się nie zgodze, w Tczewie gdzie tylko pobudowali ronda tworza się gigantyczne korki bo ludzie nie potrafią się po tym poruszać :roll: daleko szukac nie trzeba , przykład - stare miasto gdy nie było tam ronda ruch był plynny nigdy tam nie stałem no chyba ze piesi wtargnęli na jezdnie, teraz jak jest rondo korek sięga kilkunastu ulic dalej
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez MRP200 » 27 lipca 2013, 22:41

Bo tu jest problem, że większość kierowców nie potrafi się poruszać na rondach, szczególnie tych mini-rondach. Zauważ, że rzadko który sygnalizuje kierunkiem w prawo zamiar zjechania z ronda. Większość miga w lewo, że wjeżdża na rondo. Nie mniej jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to zauważ, że na rondach rzadko dochodzi do kolizji, jeżeli już dojdzie to skutki są dużo mniejsze niż na tradycyjnej krzyżówce ze światłami. Na głównych trasach na skrzyżowaniach ze światłami regularnie widzi się rozbite auta oraz pamiątki po nich w postać fragmentów plastiku ze zderzaków oraz drobin szkła z reflektorów.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez JeD » 27 lipca 2013, 22:52

U mnie zbudowali rondo, bo było arcytrudne skrzyżowanie. Teraz ludzie jeżdżą na pamięć więc jadą pod prąd na rondo...albo jak im wygodnie to po 23 jadą sobie pod prąd rondem bo nie mogą 3 m przejechać więcej tylko tną pod prąd. :roll:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Whites86 » 28 lipca 2013, 10:08

MRP200 napisał(a):Bo tu jest problem, że większość kierowców nie potrafi się poruszać na rondach, szczególnie tych mini-rondach. Zauważ, że rzadko który sygnalizuje kierunkiem w prawo zamiar zjechania z ronda. Większość miga w lewo, że wjeżdża na rondo. Nie mniej jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to zauważ, że na rondach rzadko dochodzi do kolizji, jeżeli już dojdzie to skutki są dużo mniejsze niż na tradycyjnej krzyżówce ze światłami. Na głównych trasach na skrzyżowaniach ze światłami regularnie widzi się rozbite auta oraz pamiątki po nich w postać fragmentów plastiku ze zderzaków oraz drobin szkła z reflektorów.

tak czy inaczej niepopieram budowy zadnego ronda, ta sama sytuacja jest w starogardzie, jeszcze niedawno można było przejechać przez Starogard bez większego problemu najwyżej zatrzymaly cie 2 swiatla, teraz stoisz przed MINIMUM 10 autami przed każdym z 5 rond na tej trasie :roll:
Whites86

Postprzez famabud » 28 lipca 2013, 14:01

Ja za samą ideą ronda w tamtym miejscu jestem jak najbardziej za, nie ma tam zbytniego ruchu no i korków też nie ma. Kwestią jest nawierzchnia z kostki brukowej, która się zaraz rozlatuje, kruszeje, pęka i powstaje hałas podczas jazdy po niej.

XXXJeDXXXX napisał(a):Acrony by dali, ale chociaż malagi 1, nie te dziwolongi 2-ki.

No właśnie dali JeDynki, takie jakie lubisz. ;) ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez JeD » 28 lipca 2013, 14:02

famabud napisał(a):Ja za samą ideą ronda w tamtym miejscu jestem jak najbardziej za, nie ma tam zbytniego ruchu no i korków też nie ma. Kwestią jest nawierzchnia z kostki brukowej, która się zaraz rozlatuje, kruszeje, pęka i powstaje hałas podczas jazdy po niej.

XXXJeDXXXX napisał(a):Acrony by dali, ale chociaż malagi 1, nie te dziwolongi 2-ki.

No właśnie dali JeDynki, takie jakie lubisz. ;) ;)

Michał, mój błąd źle sformułowałem wypowiedź :oops:
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Marek140 » 4 sierpnia 2013, 21:24

We wtorek na moim osiedlu wymienili 3 słupy emaliowane, które już przy ziemi przerdzewiały na ocynkowane.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przy okazji wyleciały dwie wstrętne kule, teraz tylko są ocepki z dachem ;)
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez elektryk » 5 sierpnia 2013, 08:00

Widać wszędzie teraz jest akcja z zardzewiałymi słupami :roll: U mnie zazwyczaj przenoszą starą oprawę
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez Whites86 » 5 sierpnia 2013, 09:06

elektryk napisał(a):Widać wszędzie teraz jest akcja z zardzewiałymi słupami :roll: U mnie zazwyczaj przenoszą starą oprawę

bardzo dobrze ze tutaj nieprzeniesli ;) ktoś poszedł po rozum do glowy, wszystkie kule powinni pousuwaćz osiedli
Whites86

Postprzez mateusz » 5 sierpnia 2013, 22:14

No proszę, bardzo fajne oprawy Ci założyli na osiedlu - ciekawe tylko co w nich świeci :)
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego