elektryk napisał(a):Witam. Mam garaż 5 x 5 m i instalacje położyłem już w tamtym roku i zaplanowałem 2 oprawy świetlówkowe na suficie każda załączana ze swojego klawisza w łączniku. Obecnie przewód od puszki rozgałęźnej 3-żyłowy (L oprawy 1, L oprawy 2, PEN) kończy się w miejscu na lewą oprawę i od niego między planowanymi oprawami muszę jeszcze pociągnąć przewód 2 -żyłowy w listwie do prawej oprawy, jako że tynkarz się rozpędził i nie zdążyłem schować przewodu. Narazie prowizorycznie na miejscu lewej oprawy jest żarówka. Problem jest taki jakie oprawy kupić. 2 oprawy 2 x 36 W to jest troszkę za dużo, planowałem dać 2 oprawy 1 x 18 W, ale znowu może być za ciemno... Jak radzicie, najlepiej było by 2 oprawy 1 x 36 W ale takich nie ma
elektryk napisał(a):Hmm to już będzie 144 WNo ale dobra to chyba będzie najrozsądniej, mogłem zrobić jedną ale teraz gdy zamontuje tylko jedną to nieładnie wygląda bo jest nie na środku i wgl już pociągnięty jest przewód 3-żyłowy (żółto-zielony jako faza do przewidzianej drugiej oprawy
), mam nadzieję tylko że da się jakoś zrobić w kostce oprawy odgałęzienie do drugiej oprawy i schować przewód w listwe
Powrót do Oświetlenie wewnętrzne budynków
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość